Cześć! Potrzebuję pomocy co do zadania, które zapewne jest proste. Dla mnie (styczność z chemią dopiero teraz, na studiach) to czarna magia.
1. Obliczyć siłę jonową roztworu azotanu potasu o stężeniu 0,005M.
2. Obliczyć moc jonową 0,03 \(\displaystyle{ \frac{mol}{ dm^{3} }}\) roztworu \(\displaystyle{ Na _{2} SO_{4}}\).
Chodzi mi o zapoznanie się ze schematem działania w takich zadaniach.
Znam wzór, aczkolwiek nie potrafię go zastosować.
Pozdrawiam,
vampirita
Siła jonowa - obliczanie
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Siła jonowa - obliczanie
1.
\(\displaystyle{ KNO_{3} \to K^{+}+NO_{3}^{-}}\)
\(\displaystyle{ [K^{+}]=[NO_{3}^{-}]=0.005 \ mol/dm^{3}}\)
Sumujemy po wszystkich jonach:
\(\displaystyle{ I=0.5 \cdot (0.005 \cdot (1)^{2}+0.005 \cdot (-1)^2)=0.005}\)
2.
\(\displaystyle{ Na_{2}SO_{4} \to 2Na^{+}+SO_{4}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ [Na^{+}]=2 \cdot 0.03 \ mol/dm^{3}=0.06 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ [SO_{4}^{2-}]=0.03 \ mol/dm^{3}}\)
Sumujemy po wszystkich jonach:
\(\displaystyle{ I=0.5 \cdot (0.06 \cdot (1)^{2}+0.03 \cdot (-2)^2)=0.09}\)
\(\displaystyle{ KNO_{3} \to K^{+}+NO_{3}^{-}}\)
\(\displaystyle{ [K^{+}]=[NO_{3}^{-}]=0.005 \ mol/dm^{3}}\)
Sumujemy po wszystkich jonach:
\(\displaystyle{ I=0.5 \cdot (0.005 \cdot (1)^{2}+0.005 \cdot (-1)^2)=0.005}\)
2.
\(\displaystyle{ Na_{2}SO_{4} \to 2Na^{+}+SO_{4}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ [Na^{+}]=2 \cdot 0.03 \ mol/dm^{3}=0.06 \ mol/dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ [SO_{4}^{2-}]=0.03 \ mol/dm^{3}}\)
Sumujemy po wszystkich jonach:
\(\displaystyle{ I=0.5 \cdot (0.06 \cdot (1)^{2}+0.03 \cdot (-2)^2)=0.09}\)