Witajcie
Mam zadanko: Sporządzanie roztworu siarczanu (VI) miedzi (II) (\(\displaystyle{ CuSO_{4}}\)) o stężeniu procentowym. Obliczyć, ile soli należy odważyć w celu sporządzenia \(\displaystyle{ 25 ml}\) \(\displaystyle{ 5 \%}\) \(\displaystyle{ m/v}\) (pamiętając o stopniu uwodnienia soli).
Bardzo proszę o rozwiązanie zadanka Z góry dziękuję
Sporządzanie roztworu o stężeniu procentowym
-
- Użytkownik
- Posty: 356
- Rejestracja: 31 maja 2015, o 19:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Pomógł: 79 razy
Sporządzanie roztworu o stężeniu procentowym
Masz do czynienia z \(\displaystyle{ CuSO4*5H20}\)
którego skład masowy dla jednego mola jest: \(\displaystyle{ 160 g CuSO4 + 90 g H2O}\)
gdybyś użył \(\displaystyle{ 1 mola}\) tej soli to rachunek dla stężenia procentowego byłby:
\(\displaystyle{ Cp = 5}\) % , \(\displaystyle{ Cp = 0,05}\), \(\displaystyle{ 0,05 = 160/(90 + x )}\)
\(\displaystyle{ x = 3110 cm3}\) tyle wody musiano dolać, zatem wody sumarycznie było \(\displaystyle{ 3110 + 90 = 3200 cm3}\) i taką przyjmujemy objętość roztworu
Jednakże w zadaniu mamy obliczyć ilość soli dla roztworu o objętości \(\displaystyle{ 25 cm3}\)
Piszemy proporcję:
\(\displaystyle{ 250 g soli ----- 3200 cm3}\)
\(\displaystyle{ y g soli ------ 25 cm3}\)
\(\displaystyle{ y = 1,95 g soli ( jako CuSO4*5H2O )}\)
którego skład masowy dla jednego mola jest: \(\displaystyle{ 160 g CuSO4 + 90 g H2O}\)
gdybyś użył \(\displaystyle{ 1 mola}\) tej soli to rachunek dla stężenia procentowego byłby:
\(\displaystyle{ Cp = 5}\) % , \(\displaystyle{ Cp = 0,05}\), \(\displaystyle{ 0,05 = 160/(90 + x )}\)
\(\displaystyle{ x = 3110 cm3}\) tyle wody musiano dolać, zatem wody sumarycznie było \(\displaystyle{ 3110 + 90 = 3200 cm3}\) i taką przyjmujemy objętość roztworu
Jednakże w zadaniu mamy obliczyć ilość soli dla roztworu o objętości \(\displaystyle{ 25 cm3}\)
Piszemy proporcję:
\(\displaystyle{ 250 g soli ----- 3200 cm3}\)
\(\displaystyle{ y g soli ------ 25 cm3}\)
\(\displaystyle{ y = 1,95 g soli ( jako CuSO4*5H2O )}\)