Hej!
W związku z tym, że ostatnią lekcję chemii i fizyki miałem w 2013 roku, a na studiach w pierwszej liście zadań pojawiło się takie zadanie, jestem załamany. Oszacuj liczbę atomów miedzi w jednym metrze sześciennym tego metalu, niezbędne dane znajdź w
tablicach. Będę wdzięczny za podpowiedź jakich wzorów użyć. Na ten moment myślę, że należałoby z wzoru na gęstość wyliczyć ile g/kg miedzi jest w tym metrze a następnie podzielić to przez 63,5u (po zamienieniu na gramy/kilogramy). Nie wiem czy to rozumowanie jest dobre.
Ile atomów w metrze sześciennym?
-
- Użytkownik
- Posty: 7910
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1670 razy
Ile atomów w metrze sześciennym?
Ze wzoru na gęstość obliczasz masę Cu.
Z masy - znając masę molową Cu określasz liczbę jej moli.
Liczbę moli mnożysz przez liczbę Avogadro.
Z masy - znając masę molową Cu określasz liczbę jej moli.
Liczbę moli mnożysz przez liczbę Avogadro.
- BelAir
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 28 lis 2014, o 19:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 17 razy
Ile atomów w metrze sześciennym?
Dziękuję. Czy jest ktoś w stanie zweryfikować, czy \(\displaystyle{ 9 \cdot 10^{28}}\) atomów to dobre oszacowanie?janusz47 pisze:Ze wzoru na gęstość obliczasz masę Cu.
Z masy - znając masę molową Cu określasz liczbę jej moli.
Liczbę moli mnożysz przez liczbę Avogadro.
Ostatnio zmieniony 9 paź 2015, o 21:31 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Ile atomów w metrze sześciennym?
\(\displaystyle{ N= \frac{V \cdot d \cdot N_{A}}{M}= \frac{10^{6} \ cm^{3} \cdot 8.92 \ g/cm^{3} \cdot 6.022 \cdot 10^{23} \ mol^{-1}}{63.546 \ g/mol}\approx 8.45 \cdot 10^{28} \approx 8 \cdot 10^{28}}\)