Witam,jest to mój pierwszy post na tym forum ,w którym zarówno witam się z wami jak i proszę o pomoc. Mianowicie przygotowuję się do sprawdzianu jutrzejszego z chemii organicznej a dokładnie alkanów i głowie się nad zadaniem,którego treść brzmi tak:
"Do spalenia pewnego alkanu zużyto \(\displaystyle{ 11,2\mbox{ dm}^{3}}\) tlenu odmierzonego w warunkach normalnych, uzyskując \(\displaystyle{ 13,2\mbox{ g}\ CO_{2}}\) oraz \(\displaystyle{ 2,408\cdot 10^{23}}\) cząsteczek \(\displaystyle{ H_{2}O}\). Ustal wzór sumaryczny spalonego węglowodoru"
Pragnę tutaj zaznaczyć,że nie zatrzymałem się na starcie i nic nie robiłem,doszedłem do pewnych rzeczy,ale jako nowemu użytkownikowi tego forum ciężko mi się poruszać w BBCode,aby to wszystko ładnie zapisać,więc jeżeli ktoś ma ochotę mogę podesłać zdjęcie do czego samemu udało mi się dojść ,chociaż doceniłbym bardzo jakby ktoś mógł sam napisać chociaż samo wytłumaczenie lub rozwiązanie. Pozdrawiam Sekhatris
Chemia Organiczna-Alkany
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 15 wrz 2015, o 19:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław / Żmigród
Chemia Organiczna-Alkany
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2015, o 23:15 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Chemia Organiczna-Alkany
\(\displaystyle{ n_{H}=2 \cdot n_{H_{2}O}= 2 \cdot \frac{2.408 \cdot 10^{23} \ czasteczek}{6.02 \cdot 10^{23} \ czasteczek/mol} =0.8 \ mola}\)
\(\displaystyle{ n_{C}=n_{CO_{2}}= \frac{13.2 \ g}{44 \ g/mol} =0.3 \ mola}\)
Czyli w tym węglowodorze stosunek \(\displaystyle{ C:H=3:8}\). Jedynym alkanem o tym stosunku jest propan.
BTW. Informacja o ilości zużytego tlenu jest zbędna (zużyto go tyle ile jest go w otrzymanej wodzie i dwutlenku) chociaż można zrobić zadanie takim sposobem, że ją wykorzystamy (ale wtedy inna okaże się zbędna).
Można też inaczej:
\(\displaystyle{ C_{n}H_{2n+2}+\left( \frac{3n+1}{2} \right) O_{2} \to nCO_{2}+(n+1) H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ \frac{n}{n+1}= \frac{n_{CO_{2}}}{n_{H_{2}O}}= \frac{0.3}{0.4} \to n=3}\)
albo:
\(\displaystyle{ \frac{n}{\frac{3n+1}{2}}= \frac{n_{CO_{2}}}{n_{O_{2}}}= \frac{0.3}{0.5} \to n=3}\)
albo:
\(\displaystyle{ \frac{n+1}{\frac{3n+1}{2}}= \frac{n_{H_{2}O}}{n_{O_{2}}}= \frac{0.4}{0.5} \to n=3}\)
No i uzupełnijmy, że:
\(\displaystyle{ n_{O_{2}}= \frac{11.2 \ dm^{3}}{22.4 \ dm^{3}/mol} =0.5 \ mola}\)
\(\displaystyle{ n_{C}=n_{CO_{2}}= \frac{13.2 \ g}{44 \ g/mol} =0.3 \ mola}\)
Czyli w tym węglowodorze stosunek \(\displaystyle{ C:H=3:8}\). Jedynym alkanem o tym stosunku jest propan.
BTW. Informacja o ilości zużytego tlenu jest zbędna (zużyto go tyle ile jest go w otrzymanej wodzie i dwutlenku) chociaż można zrobić zadanie takim sposobem, że ją wykorzystamy (ale wtedy inna okaże się zbędna).
Można też inaczej:
\(\displaystyle{ C_{n}H_{2n+2}+\left( \frac{3n+1}{2} \right) O_{2} \to nCO_{2}+(n+1) H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ \frac{n}{n+1}= \frac{n_{CO_{2}}}{n_{H_{2}O}}= \frac{0.3}{0.4} \to n=3}\)
albo:
\(\displaystyle{ \frac{n}{\frac{3n+1}{2}}= \frac{n_{CO_{2}}}{n_{O_{2}}}= \frac{0.3}{0.5} \to n=3}\)
albo:
\(\displaystyle{ \frac{n+1}{\frac{3n+1}{2}}= \frac{n_{H_{2}O}}{n_{O_{2}}}= \frac{0.4}{0.5} \to n=3}\)
No i uzupełnijmy, że:
\(\displaystyle{ n_{O_{2}}= \frac{11.2 \ dm^{3}}{22.4 \ dm^{3}/mol} =0.5 \ mola}\)