Jak obliczyć takie zadanie?
W temperaturze \(\displaystyle{ 20^\circ C}\) wodny roztwór glukozy (\(\displaystyle{ C_{6}H_{12}O_{6}}\)), którego gęstość wynosi \(\displaystyle{ 1,1 \frac{g}{cm^{3}}}\), wykazuje ciśnienie osmotyczne \(\displaystyle{ 6080hPa}\). Obliczyć względne obniżenie prężności pary wodnej nad roztworem. (Odp. 0,004)
Ciśnienie osmotyczne a prężność pary
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 17:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Ciśnienie osmotyczne a prężność pary
Z ciśnienia osmotycznego trzeba obliczyć stężenie molowe:
\(\displaystyle{ \Pi=cRT \to c= \frac{RT}{\Pi}=0.2495 \ mol/dm^{3}}\)
Zamienić stężenie molowe na ułamek molowy:
\(\displaystyle{ 0.2495 \ mola ----- 1000 \ cm^{3} \ r-ru=1100 \ g \ r-ru}\)
\(\displaystyle{ 0.2495 \ mola \cdot 180 \ g/mol=44.91 \ g ----- 1100 \ g \ r-ru}\)
\(\displaystyle{ 0.2495 \ mola ----- 1100 \ g \ - 44.91 \ g=1055.09 \ g \ wody}\)
\(\displaystyle{ 0.2495 \ mola ----- 58.616 \ mola \ wody}\)
\(\displaystyle{ x_{glukozy}= \frac{0.2495}{0.2495+58.616} \approx 0.004}\)
Względne obniżenie prężności par nad roztworem substancji nielotnej jest równe ułamkowi molowe tej substancji w roztworze.
\(\displaystyle{ \Pi=cRT \to c= \frac{RT}{\Pi}=0.2495 \ mol/dm^{3}}\)
Zamienić stężenie molowe na ułamek molowy:
\(\displaystyle{ 0.2495 \ mola ----- 1000 \ cm^{3} \ r-ru=1100 \ g \ r-ru}\)
\(\displaystyle{ 0.2495 \ mola \cdot 180 \ g/mol=44.91 \ g ----- 1100 \ g \ r-ru}\)
\(\displaystyle{ 0.2495 \ mola ----- 1100 \ g \ - 44.91 \ g=1055.09 \ g \ wody}\)
\(\displaystyle{ 0.2495 \ mola ----- 58.616 \ mola \ wody}\)
\(\displaystyle{ x_{glukozy}= \frac{0.2495}{0.2495+58.616} \approx 0.004}\)
Względne obniżenie prężności par nad roztworem substancji nielotnej jest równe ułamkowi molowe tej substancji w roztworze.