Roztwory buforowe - stopień dysocjacji

Jadranko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 59
Rejestracja: 24 lis 2012, o 16:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 18 razy

Roztwory buforowe - stopień dysocjacji

Post autor: Jadranko »

Cześć! Mam problem z rozwiązaniem takiego zadania:

Zmieszano \(\displaystyle{ 150,0 cm ^{3}}\) 3,00 % roztworu kwasu octowego \(\displaystyle{ CH _{3}COOH,}\) \(\displaystyle{ 50,0 cm ^{3}}\) 2,00 % roztworu \(\displaystyle{ NaOH}\) i dopełniono wodą do objętości \(\displaystyle{ 250,0 cm ^{3}}\). Obliczyć stopień dysocjacji kwasu octowego w tym roztworze. Przyjąć, że gęstości roztworów wynoszą \(\displaystyle{ 1,000 kg/dm ^{3}}\).

Odpowiedź: \(\displaystyle{ 2,78*10 ^{-4}}\)-- 14 sie 2015, o 19:47 --A jak obliczyć stężenie molowe? Z jakiego wzoru? Powinno wyjść dla pierwszego 0.3 a dla drugiego 0.1...
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Roztwory buforowe - stopień dysocjacji

Post autor: pesel »

Jadranko pisze:-- 14 sie 2015, o 19:47 --

A jak obliczyć stężenie molowe? Z jakiego wzoru? Powinno wyjść dla pierwszego 0.3 a dla drugiego 0.1...
No jakbyśmy założyli, że po zmieszaniu roztworów nie zaszła żadna reakcja to faktycznie takie stężenia dałoby się obliczyć. Tyle, że ani to potrzebne, ani nie ma sensu.
Kartezjusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7330
Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 961 razy

Roztwory buforowe - stopień dysocjacji

Post autor: Kartezjusz »

Tylko czy stężenia są reakcyjnie zgodne?(kwas zostanie i sól też)
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Roztwory buforowe - stopień dysocjacji

Post autor: pesel »

Kartezjusz pisze:Tylko czy stężenia są reakcyjnie zgodne?(kwas zostanie i sól też)
Mieszanina oczywiście nie jest stechiometryczna (jest nadmiar kwasu), inaczej nie powstałby bufor jak to anonsowano w temacie zadania.

\(\displaystyle{ m_{CH_{3}COOH}^{o}=m_{r,CH_{3}COOH} \cdot C_{p}=V_{r,CH_{3}COOH} \cdot d \cdot C_{p}=150cm^{3} \cdot 1 \ g/cm^{3} \cdot 3 \%=4.5g}\)

\(\displaystyle{ n^{o}_{CH_{3}COOH}= \frac{m_{CH_{3}COOH}^{o}}{M_{CH_{3}COOH}}= \frac{4.5g}{60g/mol}=0.075mola}\)

\(\displaystyle{ m_{NaOH}^{o}=m_{r,NaOH} \cdot C_{p}=V_{r,CH_{3}COOH} \cdot d \cdot C_{p}=50cm^{3} \cdot 1 \ g/cm^{3} \cdot 2 \%=1.0g}\)

\(\displaystyle{ n^{o}_{NaOH}= \frac{m_{NaOH}^{o}}{M_{CH_{3}COOH}}= \frac{1.0g}{40g/mol}=0.025mola}\)

\(\displaystyle{ CH_{3}COOH +NaOH \to CH_{3}COONa+H_{2}O}\)

Po reakcji mamy:

\(\displaystyle{ n_{CH_{3}COOH}=0.050 mola}\)

\(\displaystyle{ n_{CH_{3}COONa}=0.025 mola \to C_{CH_{3}COONa}= \frac{n_{CH_{3}COONa}}{V_{calk}}= \frac{0.025 mola}{0.25dm^{3}}=0.1 mol/dm^{3}}\)

\(\displaystyle{ CH_{3}COOH \iff CH_{3}COO^{-}+H^{+}}\)

\(\displaystyle{ K_{CH_{3}COOH}= \frac{[CH_{3}COO^{-}][H^{+}]}{[CH_{3}COOH]} \approx \frac{C_{CH_{3}COONa} \cdot \alpha \cdot C_{CH_{3}COOH}}{(1- \alpha) C_{CH_{3}COOH}} \approx \frac{C_{CH_{3}COONa} \cdot \alpha \cdot C_{CH_{3}COOH}}{C_{CH_{3}COOH}}= \alpha C_{CH_{3}COONa}}\)

\(\displaystyle{ \alpha= \frac{K_{CH_{3}COOH}}{C_{CH_{3}COONa}}}\)
ODPOWIEDZ