Witam,
mam takie drobne zadanie:
Oblicz stężenie molowe 1% roztworu (wagowo-objętościowego) białka o masie cząsteczkowej 50 kDa.
Będę bardzo wdzięczna za "łopatologiczne" objaśnienie.
Daltony i mole
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 6 lip 2015, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ziemia
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Daltony i mole
To, że roztwór jest \(\displaystyle{ 1 \% \ (m/v)}\) oznacza, że w \(\displaystyle{ 100 \ ml}\) roztworu jest \(\displaystyle{ 1g}\) substancji. Czyli w \(\displaystyle{ 1000 \ ml=1 \ dm^{3}}\) jest \(\displaystyle{ 10 g}\) substancji. Skoro cząteczka ma masę \(\displaystyle{ 50 \ kDa}\) czyli \(\displaystyle{ 50000 \ u}\) to oznacza, że masa molowa tej substancji wynosi \(\displaystyle{ 50000 \ g/mol}\). Czyli, że \(\displaystyle{ 1 \ mol}\) to \(\displaystyle{ 50000g}\). \(\displaystyle{ 10g}\) tej substancji to:
\(\displaystyle{ \frac{10g}{50000g/mol} =2 \cdot 10^{-4} \ mola}\). No i to znajdowało się w \(\displaystyle{ 1 \ dm^{3}}\) roztworu, a więc roztwór ma stężenie \(\displaystyle{ 2 \cdot 10^{-4} \ mola/dm^{3}}\).
-- 10 lip 2015, o 16:08 --
\(\displaystyle{ \frac{10g}{50000g/mol} =2 \cdot 10^{-4} \ mola}\). No i to znajdowało się w \(\displaystyle{ 1 \ dm^{3}}\) roztworu, a więc roztwór ma stężenie \(\displaystyle{ 2 \cdot 10^{-4} \ mola/dm^{3}}\).
-- 10 lip 2015, o 16:08 --
Adept Michal pisze:To stężenie 1% jest masowe czy objętościowe?
Renah pisze: 1% roztworu (wagowo-objętościowego)
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 6 lip 2015, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ziemia
Daltony i mole
Coś mi się nie podoba w tym stężeniu m/v. Jak masa może być procentem (a więc ułamkiem) z objętości? Poza tym jednostką takiego stężenia nie może być procent, bo gramy i mililitry się nie skrócą. Według tego rozwiązania stężenie m/v musiałoby być zdefiniowane tak:
C=m/v * 100% co ma wiele możliwych jednostek, ale nigdy sam %
C=m/v * 100% co ma wiele możliwych jednostek, ale nigdy sam %
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 6 lip 2015, o 17:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ziemia