bufory, elektrolity, iloczyn rozpuszczalności
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 26 mar 2015, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
bufory, elektrolity, iloczyn rozpuszczalności
Proszę o pomoc z zadaniami
1. Ile gramów \(\displaystyle{ Na_{2}HPO_{4}}\) należy rozpuścić wraz z odpowiednią ilością \(\displaystyle{ NaH_{2}PO_{4}}\) w wodzie aby uzyskać \(\displaystyle{ dm^{3}}\) roztworu buforowego o pH wynoszącym \(\displaystyle{ 7.6}\) oraz o stężeniu całkowitym równym \(\displaystyle{ 0.12 \frac{mol}{dm^{3}}}\)?
2. Ile gramów \(\displaystyle{ Na_{2}HPO_{4}}\) należy rozpuścić wraz z odpowiednią ilością \(\displaystyle{ H_{3}PO_{4}}\) w wodzie aby uzyskać \(\displaystyle{ 0.62 dm^{3}}\) roztworu buforowego o \(\displaystyle{ pH}\) wynoszącym \(\displaystyle{ 7.4}\) oraz o stężeniu całkowitym równym \(\displaystyle{ 0.09 \frac{mol}{dm^{3}}}\)?
\(\displaystyle{ pK_{I}=2,148; pK_{II}=7,199; pK_{III}=12,35;}\)
3. Temperatura wrzenia roztworu gliceryny w wodzie wynosi \(\displaystyle{ 105.4ºC}\) . Oblicz stężenie procentowe gliceryny w tym roztworze.
\(\displaystyle{ K_{eb}=0,52; M_{gliceryny}= 92 g/mol}\)
4. Oblicz, w \(\displaystyle{ ºC}\), temperaturę krzepnięcia wodnego roztworu elektrolitu \(\displaystyle{ A_{2}B}\) o stężeniu \(\displaystyle{ 17.4 %}\) , jeśli jego stopień dysocjacji wynosi \(\displaystyle{ 0.81 %}\).
\(\displaystyle{ K_{kr}=1,86 ; M_{A_{2}B}= \frac{g}{mol}}\)
5. Roztwory: nieelektrolitu o stężeniu \(\displaystyle{ 0.1 \frac{mol}{dm^{3}}}\) i mocnego elektrolitu \(\displaystyle{ AB}\) o stężeniu \(\displaystyle{ 0.0542 \frac{mol}{dm^{3}}}\) są w temp. \(\displaystyle{ 23ºC}\) izotoniczne. Oblicz stopień dysocjacji elektrolitu \(\displaystyle{ AB}\).
6. W dwóch naczyniach rozdzielonych półprzepuszczalną membraną znajdują się dwa roztwory wodne o tej samej temperaturze. W pierwszym roztwór glukozy o stężeniu \(\displaystyle{ 0.135 \frac{mol}{dm^{3}}}\), a w drugim roztwór sacharozy o stężeniu \(\displaystyle{ 0.098 \frac{mol}{dm^{3}}}\). Oblicz jakie będzie stężenie w obydwu roztworach kiedy nastąpi stan równowagi i osmoza zaniknie.
1. Ile gramów \(\displaystyle{ Na_{2}HPO_{4}}\) należy rozpuścić wraz z odpowiednią ilością \(\displaystyle{ NaH_{2}PO_{4}}\) w wodzie aby uzyskać \(\displaystyle{ dm^{3}}\) roztworu buforowego o pH wynoszącym \(\displaystyle{ 7.6}\) oraz o stężeniu całkowitym równym \(\displaystyle{ 0.12 \frac{mol}{dm^{3}}}\)?
2. Ile gramów \(\displaystyle{ Na_{2}HPO_{4}}\) należy rozpuścić wraz z odpowiednią ilością \(\displaystyle{ H_{3}PO_{4}}\) w wodzie aby uzyskać \(\displaystyle{ 0.62 dm^{3}}\) roztworu buforowego o \(\displaystyle{ pH}\) wynoszącym \(\displaystyle{ 7.4}\) oraz o stężeniu całkowitym równym \(\displaystyle{ 0.09 \frac{mol}{dm^{3}}}\)?
\(\displaystyle{ pK_{I}=2,148; pK_{II}=7,199; pK_{III}=12,35;}\)
3. Temperatura wrzenia roztworu gliceryny w wodzie wynosi \(\displaystyle{ 105.4ºC}\) . Oblicz stężenie procentowe gliceryny w tym roztworze.
\(\displaystyle{ K_{eb}=0,52; M_{gliceryny}= 92 g/mol}\)
4. Oblicz, w \(\displaystyle{ ºC}\), temperaturę krzepnięcia wodnego roztworu elektrolitu \(\displaystyle{ A_{2}B}\) o stężeniu \(\displaystyle{ 17.4 %}\) , jeśli jego stopień dysocjacji wynosi \(\displaystyle{ 0.81 %}\).
\(\displaystyle{ K_{kr}=1,86 ; M_{A_{2}B}= \frac{g}{mol}}\)
5. Roztwory: nieelektrolitu o stężeniu \(\displaystyle{ 0.1 \frac{mol}{dm^{3}}}\) i mocnego elektrolitu \(\displaystyle{ AB}\) o stężeniu \(\displaystyle{ 0.0542 \frac{mol}{dm^{3}}}\) są w temp. \(\displaystyle{ 23ºC}\) izotoniczne. Oblicz stopień dysocjacji elektrolitu \(\displaystyle{ AB}\).
6. W dwóch naczyniach rozdzielonych półprzepuszczalną membraną znajdują się dwa roztwory wodne o tej samej temperaturze. W pierwszym roztwór glukozy o stężeniu \(\displaystyle{ 0.135 \frac{mol}{dm^{3}}}\), a w drugim roztwór sacharozy o stężeniu \(\displaystyle{ 0.098 \frac{mol}{dm^{3}}}\). Oblicz jakie będzie stężenie w obydwu roztworach kiedy nastąpi stan równowagi i osmoza zaniknie.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
bufory, elektrolity, iloczyn rozpuszczalności
1.
Nie wiem jaka ma być objętość tego buforu.
\(\displaystyle{ H_{2}PO_{4}^{-}} \iff HPO_{4}^{2-}+H^{+}}\)
\(\displaystyle{ K_{II}=[H^{+}] \cdot \frac{[HPO_{4}^{2-}]}{[H_{2}PO_{4}^{-}]}}=[H^{+}] \cdot \frac{n_{Na_{2}HPO_{4}}}{n_{NaH_{2}PO_{4}}}} \to \frac{K_{II}}{10^{-7.6}} =\frac{n_{Na_{2}HPO_{4}}}{n_{NaH_{2}PO_{4}}}}}\)
A drugie równanie to:
\(\displaystyle{ n_{Na_{2}HPO_{4}}+n_{NaH_{2}PO_{4}}}=C_{bufor} \cdot V_{bufor}}\)
Z układu równań wyznaczamy: \(\displaystyle{ n_{Na_{2}HPO_{4}}}\).
\(\displaystyle{ m_{Na_{2}HPO_{4}}=n_{Na_{2}HPO_{4}} \cdot M_{Na_{2}HPO_{4}}}\)
2.
Jak w 1. wyznacz liczby moli: \(\displaystyle{ n_{Na_{2}HPO_{4}}, n_{NaH_{2}PO_{4}}}}\)
To musi być ten bufor bo dla pozostałych dwóch stosunek stężeń skałdników będzie baaardzo duży/mały. Zauważmy, że dla tego buforu mamy stałą dysocjacji w okolicach wymaganego pH.
\(\displaystyle{ Na_{2}HPO_{4}+H_{3}PO_{4} \to 2NaH_{2}PO_{4}}\)
\(\displaystyle{ n_{Na_{2}HPO_{4}}^{o}=n_{Na_{2}HPO_{4}}+0.5 \cdot n_{NaH_{2}PO_{4}}}}\)
\(\displaystyle{ m_{Na_{2}HPO_{4}}=n_{Na_{2}HPO_{4}}^{o} \cdot M_{Na_{2}HPO_{4}}}\)
3.
\(\displaystyle{ \Delta T_{wrz}=K_{eb} \cdot c_{M}}\)
\(\displaystyle{ c_{M}= \frac{\Delta T_{wrz}}{K_{eb}}= \frac{(105.4-100) \ deg}{K_{eb}}}\)
\(\displaystyle{ c_{M} \ moli ----- 1000 \ g \ wody}\)
\(\displaystyle{ c_{M} \cdot M_{gliceryna} \ g ----- (1000+c_{M} \cdot M_{gliceryna}) \ g \ r-ru}\)
\(\displaystyle{ X \ g ----- 100 \ g \ r-ru}\)
Wyznaczyć \(\displaystyle{ X}\).
4.
Masa molowa jakaś tam. No i te \(\displaystyle{ 17.4}\) to \(\displaystyle{ 17.4 \%}\).
Zamieniamy stężenie procentowe na molalne:
\(\displaystyle{ 17.4g ---- 100g \ r-ru}\)
\(\displaystyle{ 17.4/M_{A_{2}B} \ moli ---- (100-17.4)g \ rozpuszczalnika}\)
\(\displaystyle{ X \ moli ---- 1000g \ rozpuszczalnika}\)
\(\displaystyle{ X=c_{M}}\)
\(\displaystyle{ A_{2}B \iff 2A + B}\)
\(\displaystyle{ [A_{2}B]=(1-\alpha) \cdot c_{M}}\)
\(\displaystyle{ [A]=2 \cdot \alpha \cdot c_{M}}\)
\(\displaystyle{ = \alpha \cdot c_{M}}\)
\(\displaystyle{ [A_{2}B]+[A]+=(1+2 \cdot \alpha) \cdot c_{M}}\)
\(\displaystyle{ \Delta T_{krz}=K_{kr} \cdot (1+2 \cdot \alpha) \cdot c_{M}}\)
\(\displaystyle{ T_{krz}=0^{o}C - \Delta T_{krz}}\)
5.
\(\displaystyle{ AB \iff A + B}\)
\(\displaystyle{ [AB]= (1-\alpha)C_{2}}\)
\(\displaystyle{ [A]== \alpha \cdot C_{2}}\)
\(\displaystyle{ [AB]+[A]+=(1+ \alpha) \cdot C_{2}}\)
\(\displaystyle{ C_{1}=(1+ \alpha) \cdot C_{2}}\)
Wyznaczyć \(\displaystyle{ \alpha}\)
6.
Tak jakbyśmy wymieszali roztwory:
\(\displaystyle{ C_{srednie}= \frac{C_{1}V_{1}+C_{2}V_{2}}{V_{1}+V_{2}}}\)
Nie wiem jaka ma być objętość tego buforu.
\(\displaystyle{ H_{2}PO_{4}^{-}} \iff HPO_{4}^{2-}+H^{+}}\)
\(\displaystyle{ K_{II}=[H^{+}] \cdot \frac{[HPO_{4}^{2-}]}{[H_{2}PO_{4}^{-}]}}=[H^{+}] \cdot \frac{n_{Na_{2}HPO_{4}}}{n_{NaH_{2}PO_{4}}}} \to \frac{K_{II}}{10^{-7.6}} =\frac{n_{Na_{2}HPO_{4}}}{n_{NaH_{2}PO_{4}}}}}\)
A drugie równanie to:
\(\displaystyle{ n_{Na_{2}HPO_{4}}+n_{NaH_{2}PO_{4}}}=C_{bufor} \cdot V_{bufor}}\)
Z układu równań wyznaczamy: \(\displaystyle{ n_{Na_{2}HPO_{4}}}\).
\(\displaystyle{ m_{Na_{2}HPO_{4}}=n_{Na_{2}HPO_{4}} \cdot M_{Na_{2}HPO_{4}}}\)
2.
Jak w 1. wyznacz liczby moli: \(\displaystyle{ n_{Na_{2}HPO_{4}}, n_{NaH_{2}PO_{4}}}}\)
To musi być ten bufor bo dla pozostałych dwóch stosunek stężeń skałdników będzie baaardzo duży/mały. Zauważmy, że dla tego buforu mamy stałą dysocjacji w okolicach wymaganego pH.
\(\displaystyle{ Na_{2}HPO_{4}+H_{3}PO_{4} \to 2NaH_{2}PO_{4}}\)
\(\displaystyle{ n_{Na_{2}HPO_{4}}^{o}=n_{Na_{2}HPO_{4}}+0.5 \cdot n_{NaH_{2}PO_{4}}}}\)
\(\displaystyle{ m_{Na_{2}HPO_{4}}=n_{Na_{2}HPO_{4}}^{o} \cdot M_{Na_{2}HPO_{4}}}\)
3.
\(\displaystyle{ \Delta T_{wrz}=K_{eb} \cdot c_{M}}\)
\(\displaystyle{ c_{M}= \frac{\Delta T_{wrz}}{K_{eb}}= \frac{(105.4-100) \ deg}{K_{eb}}}\)
\(\displaystyle{ c_{M} \ moli ----- 1000 \ g \ wody}\)
\(\displaystyle{ c_{M} \cdot M_{gliceryna} \ g ----- (1000+c_{M} \cdot M_{gliceryna}) \ g \ r-ru}\)
\(\displaystyle{ X \ g ----- 100 \ g \ r-ru}\)
Wyznaczyć \(\displaystyle{ X}\).
4.
Masa molowa jakaś tam. No i te \(\displaystyle{ 17.4}\) to \(\displaystyle{ 17.4 \%}\).
Zamieniamy stężenie procentowe na molalne:
\(\displaystyle{ 17.4g ---- 100g \ r-ru}\)
\(\displaystyle{ 17.4/M_{A_{2}B} \ moli ---- (100-17.4)g \ rozpuszczalnika}\)
\(\displaystyle{ X \ moli ---- 1000g \ rozpuszczalnika}\)
\(\displaystyle{ X=c_{M}}\)
\(\displaystyle{ A_{2}B \iff 2A + B}\)
\(\displaystyle{ [A_{2}B]=(1-\alpha) \cdot c_{M}}\)
\(\displaystyle{ [A]=2 \cdot \alpha \cdot c_{M}}\)
\(\displaystyle{ = \alpha \cdot c_{M}}\)
\(\displaystyle{ [A_{2}B]+[A]+=(1+2 \cdot \alpha) \cdot c_{M}}\)
\(\displaystyle{ \Delta T_{krz}=K_{kr} \cdot (1+2 \cdot \alpha) \cdot c_{M}}\)
\(\displaystyle{ T_{krz}=0^{o}C - \Delta T_{krz}}\)
5.
\(\displaystyle{ AB \iff A + B}\)
\(\displaystyle{ [AB]= (1-\alpha)C_{2}}\)
\(\displaystyle{ [A]== \alpha \cdot C_{2}}\)
\(\displaystyle{ [AB]+[A]+=(1+ \alpha) \cdot C_{2}}\)
\(\displaystyle{ C_{1}=(1+ \alpha) \cdot C_{2}}\)
Wyznaczyć \(\displaystyle{ \alpha}\)
6.
Tak jakbyśmy wymieszali roztwory:
\(\displaystyle{ C_{srednie}= \frac{C_{1}V_{1}+C_{2}V_{2}}{V_{1}+V_{2}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 26 mar 2015, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
bufory, elektrolity, iloczyn rozpuszczalności
1. nie wiem jakie powinno być \(\displaystyle{ n_{NaH_{2}PO{4}}\) zeby wyliczyc \(\displaystyle{ n_{Na_{2}HPO_{4}}\)
2. nie wiem skąd wziąć liczności do obliczenia \(\displaystyle{ n^{o}_{Na_{2}HPO_{4}}}\)
4. nie wiem skąd wziąć \(\displaystyle{ \alpha}\) do obliczenia \(\displaystyle{ \Delta T_{krz}}\)
reszta gra
2. nie wiem skąd wziąć liczności do obliczenia \(\displaystyle{ n^{o}_{Na_{2}HPO_{4}}}\)
4. nie wiem skąd wziąć \(\displaystyle{ \alpha}\) do obliczenia \(\displaystyle{ \Delta T_{krz}}\)
reszta gra
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
bufory, elektrolity, iloczyn rozpuszczalności
1. Masz układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi. Jak nie umiesz inaczej to znajdź obie niewiadome mimo, że o drugą nie pytają.
2. Musisz rozwiązać układ równań jak w zadaniu 1. I tu już musisz znaleźć obie niewiadome.
4. No cóż .... \(\displaystyle{ \alpha}\) to stopień dysocjacji podany w zadaniu.
2. Musisz rozwiązać układ równań jak w zadaniu 1. I tu już musisz znaleźć obie niewiadome.
4. No cóż .... \(\displaystyle{ \alpha}\) to stopień dysocjacji podany w zadaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 26 mar 2015, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
bufory, elektrolity, iloczyn rozpuszczalności
1. wychodzi mi \(\displaystyle{ 8,4324}\) i to jest źle (nie wiem do końca co podstawić za \(\displaystyle{ K_{II}}\) bo nie widze takiej danej.
2. mam 2 równania ale 4 niewiadome: \(\displaystyle{ n_{NaH_{2}PO{4}}\), \(\displaystyle{ n_{Na_{2}HPO_{4}}\), \(\displaystyle{ n^{o}_{Na_{2}HPO_{4}}}\), \(\displaystyle{ m_{Na_{2}HPO_{4}}\) dlatego nie bardzo wiem jak popodstawiać...
3. wychodzi mi \(\displaystyle{ -84,79368}\) lub \(\displaystyle{ -0,8479368}\) i to jest źle... nie wiem co robie nie tak
2. mam 2 równania ale 4 niewiadome: \(\displaystyle{ n_{NaH_{2}PO{4}}\), \(\displaystyle{ n_{Na_{2}HPO_{4}}\), \(\displaystyle{ n^{o}_{Na_{2}HPO_{4}}}\), \(\displaystyle{ m_{Na_{2}HPO_{4}}\) dlatego nie bardzo wiem jak popodstawiać...
3. wychodzi mi \(\displaystyle{ -84,79368}\) lub \(\displaystyle{ -0,8479368}\) i to jest źle... nie wiem co robie nie tak
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
bufory, elektrolity, iloczyn rozpuszczalności
1. W treści drugiego zadania masz podane \(\displaystyle{ pK_{II}}\).
2. Trzecią obliczasz z dwóch pierwszych, a czwartą z trzeciej.
3. czy 4.?
2. Trzecią obliczasz z dwóch pierwszych, a czwartą z trzeciej.
3. czy 4.?
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 26 mar 2015, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
bufory, elektrolity, iloczyn rozpuszczalności
1. \(\displaystyle{ 16,8648}\) licze identycznie jak jest rozpisane i zly wynik.
2. cały czas brakuje mi jednej danej.. jakbys mogl rozpisac to podstawianie to bylbym wdzieczny.
4. oczywiscie o 4 mi chodzilo
2. cały czas brakuje mi jednej danej.. jakbys mogl rozpisac to podstawianie to bylbym wdzieczny.
4. oczywiscie o 4 mi chodzilo
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
bufory, elektrolity, iloczyn rozpuszczalności
1. Pokaż swoje obliczenia. Poza tym już pisałem, że nie podałeś objętości buforu więc nawet nie mam jak sprawdzić.
2. To jest jak pierwsze, serio. Jakiej danej Ci brakuje?
4. Pokaż swoje obliczenia. Poza tym jak pisałem nie podałeś masy molowej tego \(\displaystyle{ A_{2}B}\) więc nie mam nawet jak sprawdzić.
2. To jest jak pierwsze, serio. Jakiej danej Ci brakuje?
4. Pokaż swoje obliczenia. Poza tym jak pisałem nie podałeś masy molowej tego \(\displaystyle{ A_{2}B}\) więc nie mam nawet jak sprawdzić.
Ostatnio zmieniony 24 cze 2015, o 08:31 przez pesel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 26 mar 2015, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
bufory, elektrolity, iloczyn rozpuszczalności
przepraszam nie podałem, zapomniałem wartości wpisać (ten LaTeX jeszcze mi sie miesza czasem po prostu):
1. \(\displaystyle{ V=0,99dm^{3}}\)
4. \(\displaystyle{ M_{A_{2}B}=111\frac{g}{mol}}\)
2. czy tu tez przyjmuje \(\displaystyle{ K_{II}}\)?
1. \(\displaystyle{ V=0,99dm^{3}}\)
4. \(\displaystyle{ M_{A_{2}B}=111\frac{g}{mol}}\)
2. czy tu tez przyjmuje \(\displaystyle{ K_{II}}\)?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
bufory, elektrolity, iloczyn rozpuszczalności
1. \(\displaystyle{ 12.0705g}\)
2. \(\displaystyle{ 6.3913g}\)
\(\displaystyle{ K_{II}}\) z tej reakcji widać co będziemy mieli w równowadze:
\(\displaystyle{ Na_{2}HPO_{4}+H_{3}PO_{4} \to 2NaH_{2}PO_{4}}\)
4. \(\displaystyle{ -9.25^{o}C}\)
2. \(\displaystyle{ 6.3913g}\)
\(\displaystyle{ K_{II}}\) z tej reakcji widać co będziemy mieli w równowadze:
\(\displaystyle{ Na_{2}HPO_{4}+H_{3}PO_{4} \to 2NaH_{2}PO_{4}}\)
4. \(\displaystyle{ -9.25^{o}C}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 26 mar 2015, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
bufory, elektrolity, iloczyn rozpuszczalności
4. \(\displaystyle{ -9,25}\) pokazuje mi ze to tez zly wynik...
reszta sie zgadza
reszta sie zgadza
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 26 mar 2015, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
bufory, elektrolity, iloczyn rozpuszczalności
przepraszam za pomyłki, moja wina... i wielkie dzieki za pomoc!