Rozcieńczanie roztworu 2
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 17:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Rozcieńczanie roztworu 2
pH roztworu kwasu octowego wynosi \(\displaystyle{ 2,87}\). Ile \(\displaystyle{ cm^{3}}\) wody należy dodać do \(\displaystyle{ 20cm^{3}}\) tego roztowru, aby \(\displaystyle{ pH}\) po rozcieńczeniu było równe \(\displaystyle{ 3,37}\)? Odp. \(\displaystyle{ V=180cm^3}\)
Ostatnio zmieniony 20 cze 2015, o 12:48 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Rozcieńczanie roztworu 2
Wezmę gotowy wzór z Twojego postu:
391021.htm
\(\displaystyle{ pH_{2}= pH_{1} -\lg \sqrt{\frac{c_{a,2}}{c_{a,1}}}}\)
\(\displaystyle{ pH_{2}- pH_{1}= - \frac{1}{2} \lg \frac{c_{a,2}}{c_{a,1}}=- \frac{1}{2} \lg \frac{ \frac{n}{V_{a,2}} }{\frac{n}{V_{a,1}} }=- \frac{1}{2} \lg \frac{V_{a,1}}{V_{a,2}}}\)
\(\displaystyle{ 2(pH_{1}- pH_{2})=\lg \frac{V_{a,1}}{V_{a,2}}}\)
\(\displaystyle{ 10^{2(pH_{1}- pH_{2})}= \frac{V_{a,1}}{V_{a,2}}}\)
\(\displaystyle{ V_{a,2}= \frac{V_{a,1}}{10^{2(pH_{1}- pH_{2})}}=\frac{20}{10^{2(2.87- 3.37)}}=200}\)
\(\displaystyle{ \Delta V=V_{a,2}-V_{a,1}=200-20=180 \ cm^{3}}\)
391021.htm
\(\displaystyle{ pH_{2}= pH_{1} -\lg \sqrt{\frac{c_{a,2}}{c_{a,1}}}}\)
\(\displaystyle{ pH_{2}- pH_{1}= - \frac{1}{2} \lg \frac{c_{a,2}}{c_{a,1}}=- \frac{1}{2} \lg \frac{ \frac{n}{V_{a,2}} }{\frac{n}{V_{a,1}} }=- \frac{1}{2} \lg \frac{V_{a,1}}{V_{a,2}}}\)
\(\displaystyle{ 2(pH_{1}- pH_{2})=\lg \frac{V_{a,1}}{V_{a,2}}}\)
\(\displaystyle{ 10^{2(pH_{1}- pH_{2})}= \frac{V_{a,1}}{V_{a,2}}}\)
\(\displaystyle{ V_{a,2}= \frac{V_{a,1}}{10^{2(pH_{1}- pH_{2})}}=\frac{20}{10^{2(2.87- 3.37)}}=200}\)
\(\displaystyle{ \Delta V=V_{a,2}-V_{a,1}=200-20=180 \ cm^{3}}\)