Ile \(\displaystyle{ cm ^{3}}\) wody należy dodać do \(\displaystyle{ 10 cm^{3}}\) 15% roztworu wodnego amoniaku o gęstości \(\displaystyle{ 0,942 \frac{g}{ cm^{3} }}\) , aby otrzymać roztwór o \(\displaystyle{ pH=11,55}\)? (odp.\(\displaystyle{ V=104cm^3}\))
Jak zrobić takie zadanie?
Rozcieńczanie roztworu
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 17:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Rozcieńczanie roztworu
Ostatnio zmieniony 20 cze 2015, o 12:49 przez AiDi, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Rozcieńczanie roztworu
Zamień stężenie procentowe na molowe, dalej oblicz pH tego roztworu. Potem analogicznie jak w:
https://www.matematyka.pl/391021.htm
Albo też tak: policz stężenie molowe roztworu wyjściowego, policz jakie ma stężenie roztwór o \(\displaystyle{ pH=11.55}\). Następnie oblicz objętość końcową z \(\displaystyle{ c_{1}V_{1}=c_{2}V_{2}}\)
https://www.matematyka.pl/391021.htm
Albo też tak: policz stężenie molowe roztworu wyjściowego, policz jakie ma stężenie roztwór o \(\displaystyle{ pH=11.55}\). Następnie oblicz objętość końcową z \(\displaystyle{ c_{1}V_{1}=c_{2}V_{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 17:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Rozcieńczanie roztworu
Ja robiłam to tak:
obliczyłam mole zasady \(\displaystyle{ n= \frac{m_{s}}{M}= \frac{1,413}{17,03052}=0,08297}\)
po czym obliczyłam stężenie po rozcieńczeniu ze wzoru: \(\displaystyle{ K= \frac{C_{z}^{2}}{C_{0}-C_{z}}}\)
i podstawiłam \(\displaystyle{ 1,8 \cdot 10^{-5} = \frac{1,2589 \cdot 10^{-5}}{C_{0}-3,5481 \cdot 10^{-3}}}\)
wyszło \(\displaystyle{ C_{0}=0,7029}\)
i wstawiłam do wzoru:\(\displaystyle{ C_{m}= \frac{n}{V}}\)
i znowuż podstawiam, po czym objętość wychodzi: \(\displaystyle{ V_{koncowe}=118cm^{3}}\)
a po odjęciu objętości zasady wychodzi \(\displaystyle{ V_{H_{2}O}=108cm^{3}}\) co nadal jest za dużo o 4 jednostki od prawidłowego wyniku, czyli \(\displaystyle{ 104cm^{3}}\)
Robiłam również Twoimi sposobami, choć wszystko jest podobne do mojego, ale nadal nie wychodzi. Możliwe, że jest błąd w odpowiedzi, bo już nie mam pojęcia co tutaj może być źle..-- 4 wrz 2015, o 22:33 --Mam odpowiedź: kwestia stałej równowagi amoniaku z stałą \(\displaystyle{ K__{NH_{3_{(aq)}}}=1,75 \cdot 10^{-5}}\) wychodzi ok.
obliczyłam mole zasady \(\displaystyle{ n= \frac{m_{s}}{M}= \frac{1,413}{17,03052}=0,08297}\)
po czym obliczyłam stężenie po rozcieńczeniu ze wzoru: \(\displaystyle{ K= \frac{C_{z}^{2}}{C_{0}-C_{z}}}\)
i podstawiłam \(\displaystyle{ 1,8 \cdot 10^{-5} = \frac{1,2589 \cdot 10^{-5}}{C_{0}-3,5481 \cdot 10^{-3}}}\)
wyszło \(\displaystyle{ C_{0}=0,7029}\)
i wstawiłam do wzoru:\(\displaystyle{ C_{m}= \frac{n}{V}}\)
i znowuż podstawiam, po czym objętość wychodzi: \(\displaystyle{ V_{koncowe}=118cm^{3}}\)
a po odjęciu objętości zasady wychodzi \(\displaystyle{ V_{H_{2}O}=108cm^{3}}\) co nadal jest za dużo o 4 jednostki od prawidłowego wyniku, czyli \(\displaystyle{ 104cm^{3}}\)
Robiłam również Twoimi sposobami, choć wszystko jest podobne do mojego, ale nadal nie wychodzi. Możliwe, że jest błąd w odpowiedzi, bo już nie mam pojęcia co tutaj może być źle..-- 4 wrz 2015, o 22:33 --Mam odpowiedź: kwestia stałej równowagi amoniaku z stałą \(\displaystyle{ K__{NH_{3_{(aq)}}}=1,75 \cdot 10^{-5}}\) wychodzi ok.