Ile razy zwiększy się stopień dysocjacji kwasu octowego po dodaniu do \(\displaystyle{ 50cm^{3}}\), \(\displaystyle{ 0,3 M}\) roztworu tego kwasu \(\displaystyle{ 250cm^{3}}\)wody? Odp. \(\displaystyle{ 2,45}\)
Proszę o pomoc.
Zmiana stopnia dysocjacji
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 17:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
Zmiana stopnia dysocjacji
Ostatnio zmieniony 17 cze 2015, o 19:32 przez JestemKarolina, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Zmiana stopnia dysocjacji
Naprawdę ma znaczego czego dodali Żeby było łatwiej założę, że wody.
\(\displaystyle{ c_{2}=c_{1} \cdot \frac{50 \ ml}{(50 \ ml +250 \ ml)} = \frac{c_{1}}{6} \to \frac{c_{1}}{c_{2}}=6}\)
\(\displaystyle{ \alpha_{1}= \sqrt { \frac{K}{c_{1}} }}\)
\(\displaystyle{ \alpha_{2}= \sqrt { \frac{K}{c_{2}} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{\alpha_{2}}{\alpha_{1}} = \sqrt{ \frac{c_{1}}{c_{2}} }= \sqrt{6}}\)
\(\displaystyle{ c_{2}=c_{1} \cdot \frac{50 \ ml}{(50 \ ml +250 \ ml)} = \frac{c_{1}}{6} \to \frac{c_{1}}{c_{2}}=6}\)
\(\displaystyle{ \alpha_{1}= \sqrt { \frac{K}{c_{1}} }}\)
\(\displaystyle{ \alpha_{2}= \sqrt { \frac{K}{c_{2}} }}\)
\(\displaystyle{ \frac{\alpha_{2}}{\alpha_{1}} = \sqrt{ \frac{c_{1}}{c_{2}} }= \sqrt{6}}\)