Witam, prosiłbym o pomoc z 3 zadankami:
1.Rozpuszczalność \(\displaystyle{ Ag_{2}CO_{3} \frac{mol}{dm^{3}}}\) w pewnym roztworze \(\displaystyle{ Na_{2}CO_{3}}\) jest \(\displaystyle{ 89}\) razy mniejsza niż w wodzie. Ile \(\displaystyle{ mg}\) jonów \(\displaystyle{ Ag+}\) znajduje się w \(\displaystyle{ 498 cm3}\) tego roztworu?
\(\displaystyle{ I_{Ag_{2}CO_{3}}=8,2\cdot10^{-12}; M_{Ag}=107,87}\)
2.Ile \(\displaystyle{ cm^{3}}\) roztworu \(\displaystyle{ HCl}\) o stęż. \(\displaystyle{ 0,2 \frac{mol}{dm^{3}}}\) należy dodać do \(\displaystyle{ 596 cm^{3}}\) roztworu słabej zasady \(\displaystyle{ XOH}\), której stężenie wynosi \(\displaystyle{ 0,1 \frac{mol}{dm^{3}}}\) , tak aby uzyskać roztwór buforowy o \(\displaystyle{ pH=8,5}\) ?
\(\displaystyle{ K_{XOH}=2,0\cdot10^{-6}}\)
3.Zmieszano \(\displaystyle{ KHSO_{3}}\)(c.stałe) i \(\displaystyle{ Na_{2}SO_{3}}\)(c.stałe) w stosunku masowym \(\displaystyle{ 3.6 : 5.2}\) i uzupełniono wodą do objętości \(\displaystyle{ 1,5 dm^{3}}\). Oblicz \(\displaystyle{ pH}\) w uzyskanym roztworze buforowym.
\(\displaystyle{ K_{II,H_{2}SO_{3}}=6,3\cdot10^{-8} ; M_{KHSO_{3}}=120,34 ; M_{Na_{2}SO_{3}}=126,22}\)
Równowaga heterogeniczna ciało stałe - 3 zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Równowaga heterogeniczna ciało stałe - 3 zadania
1.
\(\displaystyle{ Ag_{2}CO_{3} \iff 2Ag^{+}+CO_{3}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ I_{r}=[Ag^{+}]^{2}[CO_{3}^{2-}]=(2R)^{2} \cdot R =4R^{3} \to R= \left (\frac{I_{r}}{4} \right )^{1/3}}\)
\(\displaystyle{ m_{Ag}= V_{r} \cdot \frac{R}{89} \cdot 2 \cdot M_{Ag} \cdot 1000mg/g}\)
2.
\(\displaystyle{ XOH+HCl \to XCl + H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ XOH \iff X^{+} + OH^{-}}\)
\(\displaystyle{ K_{XOH}= \frac{[X^{+}][OH^{-}]}{[XOH]}= \frac{[XCl][OH^{-}]}{[XOH]}}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}]=K_{XOH} \cdot \frac{[XOH]}{[XCl]} =K_{XOH} \cdot \frac{n_{XOH}}{n_{XCl}}=K_{XOH} \cdot \frac{n_{XOH}^{o}-n_{HCl}}{n_{HCl}}=K_{XOH} \cdot \frac{(V_{XOH} \cdot c_{XOH})-(V_{HCl} \cdot C_{HCl})}{V_{HCl} \cdot C_{HCl}}=10^{-pOH}=10^{-(14-pH)}}\)
Wyznaczyć \(\displaystyle{ V_{HCl}}\).
3.
\(\displaystyle{ HSO_{3}^{-} \iff SO_{3}^{2-}+H^{+}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=K_{II} \cdot \frac{[HSO_{3}^{-}]}{[SO_{3}^{2-}]}=K_{II} \cdot \frac{n_{KHSO_{3}}}{n_{Na_{2}SO{3}}}=K_{II} \cdot \frac{m_{KHSO_{3}} \cdot M_{Na_{2}SO{3}}}{M_{KHSO_{3}} \cdot m_{Na_{2}SO{3}}}=K_{II} \cdot \frac{M_{Na_{2}SO{3}}}{M_{KHSO_{3}}} \cdot \frac{3.6}{5.2}}\)
\(\displaystyle{ pH=-\log [H^{+}]}\)
\(\displaystyle{ Ag_{2}CO_{3} \iff 2Ag^{+}+CO_{3}^{2-}}\)
\(\displaystyle{ I_{r}=[Ag^{+}]^{2}[CO_{3}^{2-}]=(2R)^{2} \cdot R =4R^{3} \to R= \left (\frac{I_{r}}{4} \right )^{1/3}}\)
\(\displaystyle{ m_{Ag}= V_{r} \cdot \frac{R}{89} \cdot 2 \cdot M_{Ag} \cdot 1000mg/g}\)
2.
\(\displaystyle{ XOH+HCl \to XCl + H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ XOH \iff X^{+} + OH^{-}}\)
\(\displaystyle{ K_{XOH}= \frac{[X^{+}][OH^{-}]}{[XOH]}= \frac{[XCl][OH^{-}]}{[XOH]}}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}]=K_{XOH} \cdot \frac{[XOH]}{[XCl]} =K_{XOH} \cdot \frac{n_{XOH}}{n_{XCl}}=K_{XOH} \cdot \frac{n_{XOH}^{o}-n_{HCl}}{n_{HCl}}=K_{XOH} \cdot \frac{(V_{XOH} \cdot c_{XOH})-(V_{HCl} \cdot C_{HCl})}{V_{HCl} \cdot C_{HCl}}=10^{-pOH}=10^{-(14-pH)}}\)
Wyznaczyć \(\displaystyle{ V_{HCl}}\).
3.
\(\displaystyle{ HSO_{3}^{-} \iff SO_{3}^{2-}+H^{+}}\)
\(\displaystyle{ [H^{+}]=K_{II} \cdot \frac{[HSO_{3}^{-}]}{[SO_{3}^{2-}]}=K_{II} \cdot \frac{n_{KHSO_{3}}}{n_{Na_{2}SO{3}}}=K_{II} \cdot \frac{m_{KHSO_{3}} \cdot M_{Na_{2}SO{3}}}{M_{KHSO_{3}} \cdot m_{Na_{2}SO{3}}}=K_{II} \cdot \frac{M_{Na_{2}SO{3}}}{M_{KHSO_{3}}} \cdot \frac{3.6}{5.2}}\)
\(\displaystyle{ pH=-\log [H^{+}]}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 26 mar 2015, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
Równowaga heterogeniczna ciało stałe - 3 zadania
hmmm... nie wiem czy cos z jednostkami zwaliłem ale:
1. w pierwszym wychodzi mi 150,58 i to jest zle.
2. w drugim 297,999 tez zle.
3. w trzecim 7,3396 dobrze
moglbys rozpisac do konca 1 i 2 jak liczyles?
1. w pierwszym wychodzi mi 150,58 i to jest zle.
2. w drugim 297,999 tez zle.
3. w trzecim 7,3396 dobrze
moglbys rozpisac do konca 1 i 2 jak liczyles?
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 26 mar 2015, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
Równowaga heterogeniczna ciało stałe - 3 zadania
drugiego wynik jest ok, ale w pierwszym napisales 0.24343 mg czyli 0.00024343 g i te wyniki tez nie wchodza... w zadaniu niby jest pytanie o mg ale probowalem oba dla pewnosci...
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Równowaga heterogeniczna ciało stałe - 3 zadania
Jak policzyłem wolniej to udało mi się nie przegapić tego \(\displaystyle{ (4)^{1/3}}\) i wyszło o tyle razy mniej:
1.
\(\displaystyle{ 0.15335147871619508445646209393317 \ mg}\)
1.
\(\displaystyle{ 0.15335147871619508445646209393317 \ mg}\)