Stala szybkosci i absorbancja

timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Stala szybkosci i absorbancja

Post autor: timus221 »

Przebieg reakcji I rzędu \(\displaystyle{ [Co(NH _{3} ) _{5} Br] ^{2+}+H2O \Rightarrow [Co(NH _{3} ) _{5} H2O] ^{2+} +Br ^{-}}\) badano spektrofotometrycznie, mierząc
absorbancję roztworu. Po \(\displaystyle{ 20}\) minut od momentu rozpoczęcia reakcji absorbancja roztworu wynosiła \(\displaystyle{ 0,80}\), po \(\displaystyle{ 40}\) minutach\(\displaystyle{ 0,35}\), a po czasie nieskończenie
długim była równa \(\displaystyle{ 0,20}\). Oblicz stałą szybkości reakcji oraz wartość absorbancji roztworu w początkowym momencie reakcji.

Wiem ze skoro 1 rzędu to wzór na stałą bedzie taki:
\(\displaystyle{ k= \frac{1}{t}* \ln \frac{C _{0} }{C _{a} }}\)


czym jest jednak absorbancja i jak ją mam rozumiec ? Jako ubytek ? przykładowo gdy założe że \(\displaystyle{ C _{0}=1}\) i absorbancja 0,8 oznacza ze ubyło 0,8 i \(\displaystyle{ C _{a}=0,2}\) ?
Proszę o pomoc
ODPOWIEDZ