Oblicz pH roztworu otrzymanego przez zmieszanie \(\displaystyle{ 20cm _{3}}\) 0,5M roztworu amoniaku, \(\displaystyle{ 30cm _{3}}\) 0,1M roztworu HCl i \(\displaystyle{ 50cm_{3}}\) wody.
Proszę o pomoc. Odp. 9,61
Mieszanie roztworów
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 17:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Mieszanie roztworów
\(\displaystyle{ n_{NH_{3}}=10 \ mmoli}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=3 \ mmole}\)
\(\displaystyle{ HCl+NH_{3} \to NH_{4}Cl}\)
Przereaguje \(\displaystyle{ 3 \ mmole \ HCl}\). Powstanie tyle samo moli chlorku amonowego i zostanie \(\displaystyle{ 7 \ mmoli}\) amoniaku. Bufor.
\(\displaystyle{ NH_{3}+H_{2}O \iff NH_{4}^{+}+OH^{-}}\)
\(\displaystyle{ K_{NH_{3}}= \frac{[NH_{4}^{+}][OH^{-}]}{[NH_{3}]}}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}]=K_{NH_{3}} \cdot \frac{[NH_{3}]}{[NH_{4}^{+}]}=K_{NH_{3}} \cdot \frac{n_{NH_{3}}}{n_{NH_{4}Cl}}=1.8 \cdot 10^{-5} \cdot \frac{7}{3} =4.2 \cdot 10^{-5}}\)
\(\displaystyle{ pOH=4.38 \to pH=9.62}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=3 \ mmole}\)
\(\displaystyle{ HCl+NH_{3} \to NH_{4}Cl}\)
Przereaguje \(\displaystyle{ 3 \ mmole \ HCl}\). Powstanie tyle samo moli chlorku amonowego i zostanie \(\displaystyle{ 7 \ mmoli}\) amoniaku. Bufor.
\(\displaystyle{ NH_{3}+H_{2}O \iff NH_{4}^{+}+OH^{-}}\)
\(\displaystyle{ K_{NH_{3}}= \frac{[NH_{4}^{+}][OH^{-}]}{[NH_{3}]}}\)
\(\displaystyle{ [OH^{-}]=K_{NH_{3}} \cdot \frac{[NH_{3}]}{[NH_{4}^{+}]}=K_{NH_{3}} \cdot \frac{n_{NH_{3}}}{n_{NH_{4}Cl}}=1.8 \cdot 10^{-5} \cdot \frac{7}{3} =4.2 \cdot 10^{-5}}\)
\(\displaystyle{ pOH=4.38 \to pH=9.62}\)