wzór Nernsta

timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

wzór Nernsta

Post autor: timus221 »

Witam,mam takie pytanie :
Załóżmy,że mam podane półogniwo metaliczne I rodzaju
\(\displaystyle{ Cu|Cu ^{2+}}\)

To czy istnieje jakas różnica jeżeli zapiszę to tak :
\(\displaystyle{ Cu ^{2+} \rightarrow Cu - 2e}\)
a tak :
\(\displaystyle{ Cu \rightarrow Cu ^{2+}+2e}\)

i jeśli podstawiam to do równania nernsta
\(\displaystyle{ E=E ^{0}- \frac{RT}{zF}ln( \frac{a _{L} *a _{M} }{a _{A}*a _{B} })}\)
To otrzymuje takie równania ?
\(\displaystyle{ E=E ^{0}- \frac{RT}{2F}ln \frac{Cu}{Cu ^{2+} }}\) dla pierwszej reakcji

\(\displaystyle{ E=E ^{0}- \frac{RT}{2F}ln \frac{Cu ^{2+} }{Cu}}\) dla drugiej rakcji

A jak widzimy one się różnią. Jak więc należy to liczyć czy błąd jest w ktorejs zle zapisanej rekacji,czy to kwestia niezrozumienia wzoru i złe podstawienie ? Proszę o pomoc
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

wzór Nernsta

Post autor: pesel »

Dziwna postać równania Nernsta u Ciebie.

\(\displaystyle{ E=E^{o}+ \frac{RT}{nF} \ln \frac{[utl]}{[red]}= E^{o}- \frac{RT}{nF} \ln \frac{[red]}{[utl]}}\)

No i jeszcze dodatkowo z tą metaliczną miedzią to bardzo nie bardzo.
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

wzór Nernsta

Post autor: timus221 »

Taki wzór poznałem :/ ale rzeczywiscie ten wydaje się bardziej logiczny.
No dobrze czyli w taki bardzo nieprofesjonalny sposób (dla ułatwienia) mogę rozumieć że jeśli korzystam z tego wzoru
\(\displaystyle{ E=E^{o}- \frac{RT}{nF} \ln \frac{[red]}{[utl]}}\) to do licznika daje aktywnosc tego pierwiastka który w swojej potędze ma mniejsza wartośc a w mianowniku tego ktory ma większą ?
(np. w tym przypadku za potęgę w \(\displaystyle{ Cu ^{2+}}\) przyjmuję sobie \(\displaystyle{ 2+}\) )


Dlaczego bardzo nie bardzo ? Czyli mam rozumieć że nie ma swobody w zapisie i mozliwa jest tylko jedna opcja a druga jest błędna ?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

wzór Nernsta

Post autor: pesel »

Fazy stałej nie wpisujesz w równania Nernsta i to jest błędna wersja. Bo niby co by to miało być stężnie metalicznej miedzi \(\displaystyle{ [Cu]}\)? Poza tym \(\displaystyle{ [utl], [red]}\) to stężnia postaci utlenionej/zredukowanej i nie ma znaczenia jakaś tam potęga, o której piszesz w cytacie poniżej. Tak w ogóle to nie zawsze są pierwiastki lub ich proste jony
to do licznika daje aktywnosc tego pierwiastka który w swojej potędze ma mniejsza wartośc a w mianowniku tego ktory ma większą ?
\(\displaystyle{ Cu^{2+}+2e \iff Cu}\)

\(\displaystyle{ E=E^{o}+ \frac{RT}{2F} \ln [Cu^{2+}]= E^{o}- \frac{RT}{2F} \ln \frac{1}{[Cu^{2+}]}}\)

Nie ma tutaj \(\displaystyle{ [Cu]}\) bo to faza stała i jej aktywność jest równa \(\displaystyle{ 1}\).
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

wzór Nernsta

Post autor: timus221 »

No tak wszystko rozumiem,ale skoro nawet jak napisałes "\(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\)" jest to reakcja odwracalna to dlaczego błędny jest ten zapis:
\(\displaystyle{ Cu \Leftrightarrow Cu ^{2+}+2e}\)

Czy to nie przypadkiem to samo tylko zapisane z innej strony ?
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

wzór Nernsta

Post autor: pesel »

A jest błędny?
timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

wzór Nernsta

Post autor: timus221 »

A czyli wszystko w porządku Dobra wielkie dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ