Próba tollensa
-
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 27 cze 2013, o 21:32
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 10 razy
Próba tollensa
Ustal wzór sumaryczny aldehydu, wiedząc że w reakcji 2 g tego aldehydu z tlenkiem srebra wydzieliło się 10 g metalicznego srebra.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Próba tollensa
\(\displaystyle{ n_{ald}=0.5 \cdot n_{Ag}=0.5 \cdot \frac{m_{Ag}}{M_{Ag}}=0.5 \cdot \frac{10g}{107.87 \ g/mol}= 0.046352 \ mola}\)
\(\displaystyle{ M_{ald}= \frac{m_{ald}}{n_{ald}} = \frac{2g}{0.046352 \ mola}= 43.15 \ g/mol}\)
\(\displaystyle{ C_{n}H_{2n+1}CHO \ \ \ (n=0,1...)}\)
\(\displaystyle{ M_{ald}=12 \cdot n+ 1 \cdot (2n+1)+(12+1+16)=14n+30=43.15 \to n \approx 1}\)
\(\displaystyle{ CH_{3}CHO}\)
\(\displaystyle{ M_{ald}= \frac{m_{ald}}{n_{ald}} = \frac{2g}{0.046352 \ mola}= 43.15 \ g/mol}\)
\(\displaystyle{ C_{n}H_{2n+1}CHO \ \ \ (n=0,1...)}\)
\(\displaystyle{ M_{ald}=12 \cdot n+ 1 \cdot (2n+1)+(12+1+16)=14n+30=43.15 \to n \approx 1}\)
\(\displaystyle{ CH_{3}CHO}\)