Prosiłbym o pomoc w takich dwóch zadaniach :
1. Zmieszano \(\displaystyle{ 39 cm^{3}}\) roztworu \(\displaystyle{ HCl}\) i \(\displaystyle{ 43 cm^{3}}\) roztworu mocnej zasady 2 \(\displaystyle{ Y(OH)_{2}}\). Stężenie mieszanych roztworów było jednakowe: \(\displaystyle{ 0,1 \frac{mol}{dm^{3}}}\). Oblicz ile \(\displaystyle{ cm^{3}}\) \(\displaystyle{ H_{2}O}\) należy dodać do tego roztworu, aby \(\displaystyle{ pH=12}\).
2. Obliczyć stężenie molowe roztworu \(\displaystyle{ HCOOK}\), którego \(\displaystyle{ pH= 8.78}\). \(\displaystyle{ K_{HCOOH}=1,8\cdot 10^{-4}}\).
w pierwszym wyszlo mi \(\displaystyle{ 431}\) i jest to zły wynik
Równowaga kwasowo-zasadowa w roztworach wodnych
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 26 mar 2015, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
Równowaga kwasowo-zasadowa w roztworach wodnych
Ostatnio zmieniony 1 cze 2015, o 13:21 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Wszystkie wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Równowaga kwasowo-zasadowa w roztworach wodnych
Przykładaj się do Latexa to szybciej dostaniesz odpowiedź.
1.
\(\displaystyle{ [OH^{-}]_{konc}= \frac{2 \cdot C_{Y(OH)_{2}} \cdot V_{Y(OH)_{2}}-C_{HCl \cdot V_{HCl}}}{V_{Y(OH)_{2}}+V_{HCl}+V_{H_{2}O}}=10^{-(14-pH)}=10^{-(14-12)}=0.01}\)
\(\displaystyle{ V_{H_{2}O}=388 \ cm^{3}}\).
2.
\(\displaystyle{ [OH^{-}]= \sqrt{K_{HCOO^{-}} \cdot C_{HCOOK}} \to C_{HCOOH}= \frac{[OH^{-}]^{2}}{K_{HCOO^{-}}}= \frac{10^\left -( 2 \cdot(14-pH) \right)}{K_{HCOO^{-}}}= \frac{K_{HCOOH} \cdot 10^\left -( 2 \cdot(14-8.78) \right) }{K_{w}}= \frac{1.8 \cdot 10^{-4} \cdot 10^\left -10.44 }{10^{-14}}=0.65354 \ mol/dm^{3}}\)
1.
\(\displaystyle{ [OH^{-}]_{konc}= \frac{2 \cdot C_{Y(OH)_{2}} \cdot V_{Y(OH)_{2}}-C_{HCl \cdot V_{HCl}}}{V_{Y(OH)_{2}}+V_{HCl}+V_{H_{2}O}}=10^{-(14-pH)}=10^{-(14-12)}=0.01}\)
\(\displaystyle{ V_{H_{2}O}=388 \ cm^{3}}\).
2.
\(\displaystyle{ [OH^{-}]= \sqrt{K_{HCOO^{-}} \cdot C_{HCOOK}} \to C_{HCOOH}= \frac{[OH^{-}]^{2}}{K_{HCOO^{-}}}= \frac{10^\left -( 2 \cdot(14-pH) \right)}{K_{HCOO^{-}}}= \frac{K_{HCOOH} \cdot 10^\left -( 2 \cdot(14-8.78) \right) }{K_{w}}= \frac{1.8 \cdot 10^{-4} \cdot 10^\left -10.44 }{10^{-14}}=0.65354 \ mol/dm^{3}}\)
Ostatnio zmieniony 1 cze 2015, o 14:49 przez pesel, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 26 mar 2015, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 17 razy
Równowaga kwasowo-zasadowa w roztworach wodnych
spoko, postaram sie czytelniej w latexie to zapisac nastepnym razem...
dzieki za pomoc, wszystko sie zgadza jak zwykle
dzieki za pomoc, wszystko sie zgadza jak zwykle