Zmieszano równomolowe objętości siarkowodoru i tlenu. Zainicjowano reakcję spalania. Reakcję przerwano, gdy przereagowało \(\displaystyle{ 40\%}\) siarkowodoru.
Oblicz o ile procent zmieniła się objętość mieszaniny jeżeli gazy po reakcji sprowadzono do warunków normalnych. (produktami reakcji są tlenek siarki(IV) i woda)/
Kompletnie nie wiem jak podejść do tego zadania. Nie wiem jak zinterpretować "równomolowe objętości..." Proszę o pomoc. Bardzo dziękuję
Wynik podobno powinien wyjść: Objętość zmieniła się o \(\displaystyle{ 30\%}\).
Mieszanina równomolowa gazów.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 5 sie 2014, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Mieszanina równomolowa gazów.
Ostatnio zmieniony 1 cze 2015, o 13:23 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 5 sie 2014, o 11:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Mieszanina równomolowa gazów.
\(\displaystyle{ 2H_S+3O_2 \rightarrow 2SO_2 + 2H_2O}\)
Czy to jest ok?
W sumie to na tym stanąłem
Czy to jest ok?
W sumie to na tym stanąłem
Ostatnio zmieniony 1 cze 2015, o 13:23 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Mieszanina równomolowa gazów.
Treść zadania pozostawia wiele do życzenia ....
Początkowa liczba moli:
\(\displaystyle{ a}\) moli siarkowodoru
\(\displaystyle{ a}\) moli tlenu.
Łącznie \(\displaystyle{ 2a}\) mole gazów.
Przereagowało \(\displaystyle{ 0.4a}\) mola siarkowodoru (a więc pozostało \(\displaystyle{ 0.6a}\) mola). Jak widać z równania reakcji jednocześnie przereagowało półtora raza więcej moli tlenu (czyli \(\displaystyle{ 0.6a}\) mola) (a więc pozostało \(\displaystyle{ 0.4a}\) moli tlenu) W reakcji powstało tyle dwutlenku siarki ile przereagowało siarkowodoru, a więc \(\displaystyle{ 0.4a}\) moli. Wodą się nie zajmujemy ponieważ w warunkach normalnych jest cieczą.
Podsumowując, po reakcji mamy:\(\displaystyle{ 0.6a}\) moli siarkowodoru \(\displaystyle{ 0.4a}\) moli tlenu \(\displaystyle{ 0.4a}\) dwutlenku siarki.
Łącznie \(\displaystyle{ 1.4a}\) moli gazów.
\(\displaystyle{ ubytek \ \%= \frac{2a-1.4a}{2a} \cdot 100 \%=30 \%}\)
Początkowa liczba moli:
\(\displaystyle{ a}\) moli siarkowodoru
\(\displaystyle{ a}\) moli tlenu.
Łącznie \(\displaystyle{ 2a}\) mole gazów.
Przereagowało \(\displaystyle{ 0.4a}\) mola siarkowodoru (a więc pozostało \(\displaystyle{ 0.6a}\) mola). Jak widać z równania reakcji jednocześnie przereagowało półtora raza więcej moli tlenu (czyli \(\displaystyle{ 0.6a}\) mola) (a więc pozostało \(\displaystyle{ 0.4a}\) moli tlenu) W reakcji powstało tyle dwutlenku siarki ile przereagowało siarkowodoru, a więc \(\displaystyle{ 0.4a}\) moli. Wodą się nie zajmujemy ponieważ w warunkach normalnych jest cieczą.
Podsumowując, po reakcji mamy:\(\displaystyle{ 0.6a}\) moli siarkowodoru \(\displaystyle{ 0.4a}\) moli tlenu \(\displaystyle{ 0.4a}\) dwutlenku siarki.
Łącznie \(\displaystyle{ 1.4a}\) moli gazów.
\(\displaystyle{ ubytek \ \%= \frac{2a-1.4a}{2a} \cdot 100 \%=30 \%}\)