obliczyć stężenie jonów hydroniowych oraz pH w \(\displaystyle{ 4,042 \cdot 10 ^{-3}\%}\)-owym roztworze \(\displaystyle{ HCN}\) \(\displaystyle{ (d=1,002g/cm ^{3} ), pKa=9,14}\)
-- 16 maja 2015, o 15:34 --
+ jeszcze: o ile zmieni sie \(\displaystyle{ pH}\) mieszaniny buforowej jeżeli dodamy taką ilość roztworu kwasu solnego że jego stęzenie w roztworze (bez zmiany objętości roztworu) wyniesie \(\displaystyle{ 0,005 mol/dm ^{3}}\)
obliczyć stężenie jonów hydroniowych
obliczyć stężenie jonów hydroniowych
Ostatnio zmieniony 1 cze 2015, o 13:25 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol mnożenia to \cdot.