Zmiana temperatury

timus221
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 579
Rejestracja: 13 sty 2011, o 20:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 120 razy
Pomógł: 7 razy

Zmiana temperatury

Post autor: timus221 »

Ciepło topnienia naftalenu wynosi \(\displaystyle{ 150,6 J/g}\). Temperatura topnienia pod ciśnieniem normalnym jest równa \(\displaystyle{ 353 K}\).Obliczyć zmianę temperatury topnienia naftalenu przy zwiększeniu ciśnienia o \(\displaystyle{ 1,013 \cdot 10 ^{5} Pa}\). Gęstość stałego naftalenu wynosi \(\displaystyle{ 1,145}\) , a ciekłego \(\displaystyle{ 0,981 g/cm ^{3}}\)

Jak to należy to liczyć ?
Robię to w ten sposob ale coś nie wychodzi:

Najpierw liczę \(\displaystyle{ \Delta V= \frac{128}{0,981}- \frac{128}{1,145} = 18,713 \cdot 10 ^{-6} m ^{3}}\)

a następnie
\(\displaystyle{ p2-P1= \frac{\Delta H}{\Delta V} \cdot \ln \frac{T _{topn} }{X}}\)
i wyliczam z tego X jednak wynik mi się nie zgadza

i od razu pytanie czy \(\displaystyle{ p_2-p_1 = 1,013*10 ^{5} ?}\)
Ostatnio zmieniony 1 cze 2015, o 13:27 przez AiDi, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot. Poprawa wiadomości.
ODPOWIEDZ