Prężność pary nasyconej \(\displaystyle{ [N/m^{2} ]}\) nad srebrem w stanie stałym i ciekłym spełniają równania:
\(\displaystyle{ log( p_{(s)})}\)= \(\displaystyle{ 13,892 - \frac{1,402* 10^{4} }{T}}\)
\(\displaystyle{ log( p_{(c)})}\)= \(\displaystyle{ 13,347 - \frac{1,334* 10^{4} }{T}}\)
Dla punktu potrójnego srebra oblicz:
-temperaturę i ciśnienie
-standardową molową entalpię i entropię topnienia
oblicz standardową molową entalpię
-
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 10 gru 2012, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 52 razy
oblicz standardową molową entalpię
W punkcie potrójnym mamy:
\(\displaystyle{ log( p_{(s)})=log( p_{(c)})}\)
Przyrównując obliczasz temperaturę punktu potrójnego. Znając temperaturę obliczysz ciśnienie.
\(\displaystyle{ \ln p=- \frac{\Delta H}{RT} + C}\)
\(\displaystyle{ \ln x=2,3 \log x}\)
Wobec tego:
\(\displaystyle{ \Delta H _{subl}=R \cdot 2,3 \cdot 1,402 \cdot 10 ^{4} =268,1 kJ/mol}\)
\(\displaystyle{ \Delta H _{par}=R \cdot 2,3 \cdot 1,334 \cdot 10 ^{4} =255,1 kJ/mol}\)
\(\displaystyle{ \Delta H _{top}= \Delta H _{subl}- \Delta H _{par}=13 kJ/mol}\)
Entropia topnienia dla punktu potrójnego:
\(\displaystyle{ \Delta S= \frac{\Delta H _{top}}{T _{p.p.} }}\)
\(\displaystyle{ log( p_{(s)})=log( p_{(c)})}\)
Przyrównując obliczasz temperaturę punktu potrójnego. Znając temperaturę obliczysz ciśnienie.
\(\displaystyle{ \ln p=- \frac{\Delta H}{RT} + C}\)
\(\displaystyle{ \ln x=2,3 \log x}\)
Wobec tego:
\(\displaystyle{ \Delta H _{subl}=R \cdot 2,3 \cdot 1,402 \cdot 10 ^{4} =268,1 kJ/mol}\)
\(\displaystyle{ \Delta H _{par}=R \cdot 2,3 \cdot 1,334 \cdot 10 ^{4} =255,1 kJ/mol}\)
\(\displaystyle{ \Delta H _{top}= \Delta H _{subl}- \Delta H _{par}=13 kJ/mol}\)
Entropia topnienia dla punktu potrójnego:
\(\displaystyle{ \Delta S= \frac{\Delta H _{top}}{T _{p.p.} }}\)