Stechiometria mieszanin

ola_chemik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 30 mar 2014, o 12:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy

Stechiometria mieszanin

Post autor: ola_chemik »

Mieszanina węglanu baru i tlenku baru o łącznej liczbie moli równej 0,45 mola.
Mieszaninę wprowadzono do nadmiaru kwasu solnego. Dwutlenek węgla wydzielony w wyniku tej reakcji

\(\displaystyle{ BaCO_{3}}\) \(\displaystyle{ +}\) \(\displaystyle{ 2 HCl}\) \(\displaystyle{ \rightarrow}\) \(\displaystyle{ BaCl_{2}}\) \(\displaystyle{ +}\) \(\displaystyle{ H_{2}O}\) \(\displaystyle{ +}\) \(\displaystyle{ CO_{2}}\)

zajął w warunkach normalnych objętość \(\displaystyle{ 1,12 dm^{3}}\)

Oblicz masę tlenku baru w wyjściowej mieszaninie. Podaj masę w gramach, z dokładnością do jednego miejsca po przecinku.

Obliczyłam że wydzieliło się 0,05 mola dwutlenku węgla. Czyli z równania reakcji powinno w reakcji wziąć udział 0,05 mola węglanu baru
Więc masa tlenku to 0,45 mola - 0,05= 0,4 mola BaO ? - 61,2g
Ale w odpowiedziach jest napisane że w wyjściowej mieszaninie jest 161,2g BaO
Nie wiem gdzie jest błąd
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Stechiometria mieszanin

Post autor: pesel »

Tyle, że:

\(\displaystyle{ n_{BaO}= \frac{m_{BaO}}{M_{BaO}} = \frac{161.2 \ g}{153.33 \ g/mol}>0.45 \ mola}\)
ODPOWIEDZ