Witam, mam problem z dwoma zadaniami, i bardzo bym prosil o pomoc:
1.Próbkę 2.6 [mmol] Br2 umieszczono w zamkniętym zbiorniku o pojemności5 [dm3] i podgrzano do temperatury 1000 K. Stała równowagi procesu Br2 \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) 2Br, \(\displaystyle{ Kc= 4,7 \cdot 10^{-7}}\)[kmol/m3]. Podaj stężenie bromu atomowego, [mol/dm3], w stanie równowagi.
2.W pewnej temperaturze w naczyniu reakcyjnym o pojemności 0,500 [dm3] umieszczono 7.4 [mol] N2 oraz 5 [mol] H2. Kiedy reakcja N2 + 3H2 \(\displaystyle{ \Leftrightarrow}\) 2NH3 (wszystkie reagenty w fazie gazowej) osiągnęła stan równowagi w reaktorze było 2.1 [mol] NH3. Oblicz Kc tej reakcji.
chemia nieorganiczna 2 zadania
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
chemia nieorganiczna 2 zadania
1.
\(\displaystyle{ c^{o}_{Br_{2}}= \frac{2.6 \cdot 10^{-3}}{5}= 5.2 \cdot 10^{-4}}\)
\(\displaystyle{ Br_{2} \iff 2Br}\)
\(\displaystyle{ K_{c}= \frac{[Br]^{2}}{[Br_{2}]}= \frac{(2X)^{2}}{c^{o}_{Br_{2}}-X}=4.7 \cdot 10^{-7}}\)
Wyznaczyć \(\displaystyle{ X}\) z równania, no i \(\displaystyle{ [Br]=2X}\).
2.
\(\displaystyle{ N_{2}+3H_{2} \iff 2NH_{3}}\)
\(\displaystyle{ K_{c}= \frac{[NH_{3}]^{2}}{[N_{2}][H_{2}]^{3}}= \frac{{(n_{NH_{3}})}^{2} \cdot V^{2}}{n_{N_{2}}\cdot (n_{{H_{2}}})^{3}}}\)
W stanie równowagi:
\(\displaystyle{ n_{NH_{3}}=2.1 \ mola}\)
\(\displaystyle{ n_{N_{2}}=7.4 \ mola - 0.5 \cdot 2.1 \ mola}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}}=5.0 \ mola - 1.5 \cdot 2.1 \ mola}\)
Podstawić do wyrażenia na stałą i obliczyć.
\(\displaystyle{ c^{o}_{Br_{2}}= \frac{2.6 \cdot 10^{-3}}{5}= 5.2 \cdot 10^{-4}}\)
\(\displaystyle{ Br_{2} \iff 2Br}\)
\(\displaystyle{ K_{c}= \frac{[Br]^{2}}{[Br_{2}]}= \frac{(2X)^{2}}{c^{o}_{Br_{2}}-X}=4.7 \cdot 10^{-7}}\)
Wyznaczyć \(\displaystyle{ X}\) z równania, no i \(\displaystyle{ [Br]=2X}\).
2.
\(\displaystyle{ N_{2}+3H_{2} \iff 2NH_{3}}\)
\(\displaystyle{ K_{c}= \frac{[NH_{3}]^{2}}{[N_{2}][H_{2}]^{3}}= \frac{{(n_{NH_{3}})}^{2} \cdot V^{2}}{n_{N_{2}}\cdot (n_{{H_{2}}})^{3}}}\)
W stanie równowagi:
\(\displaystyle{ n_{NH_{3}}=2.1 \ mola}\)
\(\displaystyle{ n_{N_{2}}=7.4 \ mola - 0.5 \cdot 2.1 \ mola}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}}=5.0 \ mola - 1.5 \cdot 2.1 \ mola}\)
Podstawić do wyrażenia na stałą i obliczyć.