Potencjał redukcji

Mike148
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 gru 2012, o 15:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Potencjał redukcji

Post autor: Mike148 »

Witam !
Prosiłbym o pomoc w zadaniem pochodzącym z książki pt. "Podstawy chemii fizycznej" (Peter Atkins).
Zaproponuj ogniwo, w którym przebiegałaby reakcja \(\displaystyle{ Mn(s) + Cl_{2}(g) \rightarrow MnCl_{2}(aq)}\). Napisz reakcję cząstkowe półogniw i wiedząc, że standardowa siła elektromotoryczna ogniwa wynosi \(\displaystyle{ +2,54 V}\), oblicz standardowy potencjał pary redoks \(\displaystyle{ Mn^{2+}/Mn}\)
Nie jestem w stanie obliczyć jedynie potencjału redukcji \(\displaystyle{ Mn^{2+}/Mn}\).

Dziękuję za pomoc
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Potencjał redukcji

Post autor: pesel »

Nie wiem co podają w Atkinsie ale na:


mamy podane potencjały standardowe obu układów więc nie bardzo jest co obliczać. Tak czy siak:

\(\displaystyle{ SEM=E^{o}_{Cl_{2}/Cl^{-}}-E^{o}_{Mn^{2+}/Mn}=1.36V-(-1.18V)=2.54V}\)
Mike148
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 28 gru 2012, o 15:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Potencjał redukcji

Post autor: Mike148 »

Niby wiem, że od tego są tablice i nie trzeba tego liczyć, ale z treści zadania wynika, że trzeba to zrobić nie posługując się nimi. Stąd moje pytanie.
ODPOWIEDZ