Reguła przekory

mordoklejka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 1 sty 2015, o 18:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Reguła przekory

Post autor: mordoklejka »

Bardzo proszę o sprawdzenie poprawności rozwiązanych przeze mnie zadań:
1. Proces przebiega wg równania: 4AB + C2 = 2A2C + 2B2.Wszystkie reagenty są w fazie gazowej, zbiornik jest zamknięty. Po osiągnięciu stanu równowagi usunięto częściowo:C2. Jak zmieni się wartość stężenia: A2C

Odp: zmniejszy się

2.Proces przebiega wg równania: 4B3A + 5C2 = 4AC + 6CB2. Wszystkie reagenty są w fazie gazowej,a zbiornik jest zamknięty.Po osiągnięciu stanu równowagi z układu usunięto pewną ilość C2. Jak zmieni się wartość stężenia: B3A ?

Odp: zwiększy się

3.Proces endotermiczny przebiega wg równania: 2AB2 + 3A2 = 4BA2. Po osiągnięciu stanu równowagi podwyższono temperaturę układu. Jak zmieni się wartość stężenia: AB2?

Odp: zmniejszy się

4. Proces w zbiorniku zamkniętym przebiega wg równania: 2AB2 + 3A2 = 4BA2. Po osiągnięciu stanu równowagi do układu dodano pewną ilość A2. Wszystkie reagenty są w fazie gazowej. Jak zmieni się wartość stężenia: AB2?

Odp: zmniejszy się

5.Proces (wszystkie reagenty są w fazie gazowej, zbiornik ostałej objętości) przebiega wg równania: 4AB + C2 = 2A2C + 2B2. Po osiągnięciu stanu równowagi dodano do układu:B2. Jak zmieni się wartość stężenia: A2C ?

Odp: zmniejszy się

6.Proces w fazie gazowej przebiega wg równania: 4B3A + 5C2 = 4AC + 6CB2. Po osiągnięciu stanu równowagi w zbiorniku zamkniętym z układu usunięto pewną ilość AC. Jak zmieni się wartość stężenia: B3A ?

Odp: zmniejszy się.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Reguła przekory

Post autor: pesel »

Przekorny Pan byłby z Ciebie dumny.
mordoklejka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 1 sty 2015, o 18:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 2 razy

Reguła przekory

Post autor: mordoklejka »

Dziękuję za sprawdzenie
pawel444
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 21 mar 2015, o 13:57
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: polska

Reguła przekory

Post autor: pawel444 »

Przyda mi sie tez . mialem podobne zadanie.
ODPOWIEDZ