Bardzo proszę o pomoc w zrozumieniu tego zadania:
0,20g mocznika rozpuszczono w 10 g fenolu i zanotowano obniżenie temperatury krzepnięcia dla fenolu 2,43 stopniu C - wyznaczyć stałą krioskopową.
Proszę o wskazówki.
Stała krioskopowa
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 1 sty 2015, o 18:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stała krioskopowa
Stała krioskopowa mówi o ile obniży się temperatura krzepnięcia roztworu w stosunku do czystego rozpuszczalnika jeżeli roztwór jest 1 molalny (czyli gdy 1 mol substancji rozpuszczonej przypada na 1kg rozpuszczalnika).
\(\displaystyle{ n_{mocznik}= \frac{m_{mocznik}}{M_{mocznik}} = \frac{0.2g}{60 \ g/mol} \approx 3.33 \cdot 10^{-3} \ mola}\)
\(\displaystyle{ C_{M}= \frac{3.33 \cdot 10^{-3} \ mola}{0.01 \ kg}=0.33 \ mol/kg}\)
\(\displaystyle{ K_{k}= \frac{\Delta T _{krz}}{C_{M}}= \frac{2.43 \ deg}{0.33 \ mol/kg}=7.36 \ \frac{deg \cdot kg}{mol}}\)
\(\displaystyle{ n_{mocznik}= \frac{m_{mocznik}}{M_{mocznik}} = \frac{0.2g}{60 \ g/mol} \approx 3.33 \cdot 10^{-3} \ mola}\)
\(\displaystyle{ C_{M}= \frac{3.33 \cdot 10^{-3} \ mola}{0.01 \ kg}=0.33 \ mol/kg}\)
\(\displaystyle{ K_{k}= \frac{\Delta T _{krz}}{C_{M}}= \frac{2.43 \ deg}{0.33 \ mol/kg}=7.36 \ \frac{deg \cdot kg}{mol}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 1 sty 2015, o 18:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy