Zawartość magnezu w wodzie - sprawdzenie rozwiązania

kadaweryna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 27 lut 2015, o 17:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląskie
Podziękował: 6 razy

Zawartość magnezu w wodzie - sprawdzenie rozwiązania

Post autor: kadaweryna »

Proszę o sprawdzenie, czy dobrze rozwiązuję niżej podane zadanie, ponieważ nie jestem przekonana, czy wynik jest właściwy.

Zadanie. Pewna woda mineralna zawiera 0,012% masowych magnezu. Oblicz, jaki procent dziennego zapotrzebowania na magnez, wynoszącego 600mg, dostarczasz organizmowi wypijając jedną 0,5-litrową butelkę tej wody. Przyjmij gęstość wody za równą 1 g/cm3. Wynik końcowy podaj z dokładnością do 3 cyfr znaczących.
----

Na początek pozamieniajmy jednostki (wolę posługiwać się gramami i cm3, wtedy mam większą pewność, że nie pomieszam jednostek)

dzienne zapotrzebowanie na magnez: 600mg = 0,6g
objętość wody: 0,5l=500dm3

\(\displaystyle{ d= \frac{m}{v}}\), stąd \(\displaystyle{ m=dV=500 * 1000 = 500 000g}\)

Obliczmy zawartość magnezu w tej wodzie:
\(\displaystyle{ 0,00012 * 500000 = 60g}\)

Układamy proporcję:
0,6g ------------- 100%
60g ------------- x%
x=10000%

No i nie uważacie, że ten wynik jest dziwny? Poza tym nie ma cyfr znaczących. Proszę o sprawdzenie, bo ciężko mi uwierzyć, że wyjdzie aż tyle procent.
Kriiis
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 3 lut 2015, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: CK
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 5 razy

Zawartość magnezu w wodzie - sprawdzenie rozwiązania

Post autor: Kriiis »

0,5l = 500 cm3

Wynik to 10%.
Po prostu twój błąd wynika z nieuwagi.
kadaweryna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 27 lut 2015, o 17:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląskie
Podziękował: 6 razy

Zawartość magnezu w wodzie - sprawdzenie rozwiązania

Post autor: kadaweryna »

No tak, głupi błąd, a zawsze staram się zwracać uwagę na jednostki. Dzięki za pomoc, temat do zamknięcia
ODPOWIEDZ