Zmiany pH mieszaniny NaOH i SO2

kadaweryna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 27 lut 2015, o 17:00
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląskie
Podziękował: 6 razy

Zmiany pH mieszaniny NaOH i SO2

Post autor: kadaweryna »

Mam wątpliwości związane z pewnym zadaniem. Pochodzi ono z dawnej edycji konkursu chemicznego.

Zadanie. Napisz równania reakcji zachodzących w trakcie przepuszczania ditlenku siarki przez wodny roztwór NaOH - aż do ustalenia się stanu równowagi pomiędzy roztworem a przepływającym gazem. Narysuj w sposób poglądowy (*), wykres zależności pH roztworu od czasu przepływu gazu. Uzasadnij przebieg tej zależności - w tym zaznacz jaka będzie wartość pH w chwili t=0, jeśli roztwór NaOH był 1,0 molowy.

(*): wykres ma pokazać, czy pH maleje, czy rośnie, czy zmiany następują szybko czy też wolno, czy na wykresie są minima, maksima, odcinki proste itp.
--------

Zadanie zaczęłam od wypisania sobie zachodzących reakcji:

\(\displaystyle{ 1. SO_{2} + 2NaOH \rightarrow Na_{2}SO_{3} + H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ 2. SO_{3} ^{2-} + H_{2}O \longleftrightarrow SO_{2} + 2OH ^{-}}\)

Oraz obliczyłam stężenie molowe NaOH przed przepuszczeniem gazu:

NaOH jest mocną zasadą, która dysocjuje w całości, zatem \(\displaystyle{ C_{m}=1mol=[OH^{-}]}\)
Stąd skoro \(\displaystyle{ pOH=-log[OH_{-}], a pH=14-pOH}\)
to \(\displaystyle{ pOH=0 a pH=14}\)

Mając te informacje można wywnioskować, że na początku NaOH jest silnie zasadowe (pH=14) jednak wraz z dodawaniem SO2 maleje z powodu powstawania soli. Następnie pH znów wzrasta, ponieważ Na2SO3 to sól słabego kwasu i mocnej zasady, więc zachodzi hydroliza anionowa. I teraz mam dylemat, czy na pewno dobrze przemyślałam wszystkie etapy, czy trzeba brać pod uwagę obecność bufora i jak to wszystko będzie wyglądało na wykresie. Przedstawię wam ten, który na razie mam, ale jestem prawie pewna, że nie jest poprawny, zatem proszę o poprawienie i wskazanie gdzie robię błąd.
AU
AU
u293n.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 411 razy
ODPOWIEDZ