2. Wyznacz energię kinetyczną elektronu wybitego z płytki potasowej, jeśli
długość fali promieniowania wynosi 400 nm, a praca wyjścia dla potasu
wynosi 223kJ/mol. (h=6,62*10^{-34}J*s). Wynik wyraź w J.
Robię to ze wzoru
\(\displaystyle{ E=E_k + W
E_k= \frac{hc}{\Lambda} - W
E_k= \frac{6,620* 10^{-34}*3* 10^{8} }{400} - 223000 J/mol
E_k= 0,04965* 10^{17} J - 223* 10^{3} J
E_k= 2,735* 10^{15} J = 1,7072 10^{34} eV}\)
Czy to jest możliwe ? Czy ja gdzieś błąd zrobiłem ? ;/
Czy może być aż tak potężna Energia kinetyczna ?
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 4 lut 2015, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Czy może być aż tak potężna Energia kinetyczna ?
W obliczeniach.
U ułamku po lewej stronie wzoru na \(\displaystyle{ E_k}\) licznik jest rzędu \(\displaystyle{ 10^{-26}}\) , a w wyniku jest za duży. Dodatkowo wartość \(\displaystyle{ \lambda}\) trzeba wyrazić w metrach, a nie nanometrach.
U ułamku po lewej stronie wzoru na \(\displaystyle{ E_k}\) licznik jest rzędu \(\displaystyle{ 10^{-26}}\) , a w wyniku jest za duży. Dodatkowo wartość \(\displaystyle{ \lambda}\) trzeba wyrazić w metrach, a nie nanometrach.
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 4 lut 2015, o 18:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
Czy może być aż tak potężna Energia kinetyczna ?
Tak, tam wynik jest dzielony przez metry \(\displaystyle{ 400* 10^{-9}}\)
Zapomniałem napisać.
Czyli po poprawieniu wyjdzie że Energia kinetyczna jest ujemna.. Zobacz...
\(\displaystyle{ E_k= \frac{hc}{\Lambda} - W
E_k= \frac{6,620* 10^{-34}*3* 10^{8} }{400* 10^{-9} } - 223000 J/mol
(-34+8+9 = -17 --- taka będzie potęga )
E_k= 0,04965* 10^{-17} J - 223* 10^{3} J
E_k \approx -223 *10^{3} J}\)
Jak to możliwe ?
-- 4 lut 2015, o 22:50 --
Znalazłem chyba bład !
\(\displaystyle{ E_k= \frac{hc}{\Lambda} - W
W_e= \frac{223kJ/mol}{N_a}= \frac{223kJ/mol}{6,02* 10^{23 mol ^{-1} } }= 3,704 * 10 ^{-19} J}\)
W końcu ma być energia elektronu a nie mola !
\(\displaystyle{ E_k= \frac{6,620* 10^{-34}*3* 10^{8} }{400* 10^{-9} } - 3,704 * 10 ^{-19} J
(-34+8+9 = -17 --- taka będzie potęga )
E_k= 0,04965* 10^{-17} J - 3,704 * 10 ^{-19} J
E_k=0,01261 * 10^{-17}}\)
Zapomniałem napisać.
Czyli po poprawieniu wyjdzie że Energia kinetyczna jest ujemna.. Zobacz...
\(\displaystyle{ E_k= \frac{hc}{\Lambda} - W
E_k= \frac{6,620* 10^{-34}*3* 10^{8} }{400* 10^{-9} } - 223000 J/mol
(-34+8+9 = -17 --- taka będzie potęga )
E_k= 0,04965* 10^{-17} J - 223* 10^{3} J
E_k \approx -223 *10^{3} J}\)
Jak to możliwe ?
-- 4 lut 2015, o 22:50 --
Znalazłem chyba bład !
\(\displaystyle{ E_k= \frac{hc}{\Lambda} - W
W_e= \frac{223kJ/mol}{N_a}= \frac{223kJ/mol}{6,02* 10^{23 mol ^{-1} } }= 3,704 * 10 ^{-19} J}\)
W końcu ma być energia elektronu a nie mola !
\(\displaystyle{ E_k= \frac{6,620* 10^{-34}*3* 10^{8} }{400* 10^{-9} } - 3,704 * 10 ^{-19} J
(-34+8+9 = -17 --- taka będzie potęga )
E_k= 0,04965* 10^{-17} J - 3,704 * 10 ^{-19} J
E_k=0,01261 * 10^{-17}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4211
- Rejestracja: 25 maja 2012, o 21:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków PL
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 758 razy
Czy może być aż tak potężna Energia kinetyczna ?
No tak. Jednostka \(\displaystyle{ J/mol}\) nie jest adekwatna do elektronu.
Elegancko jest wartości zapisywane jako \(\displaystyle{ c \cdot 10^n}\) normalizować, tzn. doprowadzać do postaci, gdzie \(\displaystyle{ 1\le\left|c\right|<10}\) (niektórzy proponują \(\displaystyle{ 0,1<\left|c\right|\le10}\)).
Elegancko jest wartości zapisywane jako \(\displaystyle{ c \cdot 10^n}\) normalizować, tzn. doprowadzać do postaci, gdzie \(\displaystyle{ 1\le\left|c\right|<10}\) (niektórzy proponują \(\displaystyle{ 0,1<\left|c\right|\le10}\)).