Cześć,
Staram się zrozumieć rysunek hybrydyzacji \(\displaystyle{ CO _{2}}\).
Bardzo proszę ocenić czy jest to poprawna hybrydyzacja tego związku.
Hybrydyzacja dwutlenku węgla
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 1 sty 2015, o 18:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Hybrydyzacja dwutlenku węgla
Ostatnio zmieniony 25 sty 2015, o 12:30 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Hybrydyzacja dwutlenku węgla
\(\displaystyle{ sp}\) dla \(\displaystyle{ C}\) jest ok. Natomiast \(\displaystyle{ O}\) jest \(\displaystyle{ sp ^{2}}\).
Ostatnio zmieniony 25 sty 2015, o 12:31 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 1 sty 2015, o 18:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
Hybrydyzacja dwutlenku węgla
Czyli czego mi brakuje? Bo wydaje mi się, że jeszcze powinnam nanieść orbital s na oba tleny.
Generalnie to jest tak, że hybrydyzacji ulegają tylko orbitale atomu głównego?
Generalnie to jest tak, że hybrydyzacji ulegają tylko orbitale atomu głównego?
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Hybrydyzacja dwutlenku węgla
Atom węgla tworzy dwa wiązania pojedyncze do każdego z atomów tlenu. Zatem te dwa orbitale są \(\displaystyle{ sp}\) dla wiązań \(\displaystyle{ \sigma}\), pozostałe to normalne orbitale \(\displaystyle{ p}\), na każdym z nich jest po jednym elektronie.
W przypadku atomów tlenu, mają one mieć po jednym wiązaniu \(\displaystyle{ \sigma}\) i jednym \(\displaystyle{ \pi}\), czyli udział po jednym elektronie (2 orbitale). Atom tlenu ma 6 elektronów walencyjnych, więc te pozostałe 4 będą na pozostałych dwóch orbitalach. Wynika z tego, że atomy tlenu są \(\displaystyle{ sp ^{2}}\) - jeden orbital z jednym elektronem dla wiązania z atomem węgla, dwa w pełni obsadzone, ponadto jeden normalny orbital \(\displaystyle{ p}\) z jednym elektronem dla wiązania \(\displaystyle{ \pi}\)
W przypadku atomów tlenu, mają one mieć po jednym wiązaniu \(\displaystyle{ \sigma}\) i jednym \(\displaystyle{ \pi}\), czyli udział po jednym elektronie (2 orbitale). Atom tlenu ma 6 elektronów walencyjnych, więc te pozostałe 4 będą na pozostałych dwóch orbitalach. Wynika z tego, że atomy tlenu są \(\displaystyle{ sp ^{2}}\) - jeden orbital z jednym elektronem dla wiązania z atomem węgla, dwa w pełni obsadzone, ponadto jeden normalny orbital \(\displaystyle{ p}\) z jednym elektronem dla wiązania \(\displaystyle{ \pi}\)
- Załączniki
-
- CO2
- h.jpg (19.34 KiB) Przejrzano 6353 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 1 sty 2015, o 18:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Hybrydyzacja dwutlenku węgla
Tworzy, tylko że na tym rysunku zostały zaznaczone tylko orbitale zhybrydyzowane \(\displaystyle{ sp^{2}}\) i \(\displaystyle{ sp}\). Pozostałe (\(\displaystyle{ p}\) z wiązaniami \(\displaystyle{ \pi}\)) trzeba sobie dorysować. Są one płaszczyznowo prostopadłe względem siebie.
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 1 sty 2015, o 18:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 2 razy
- bolo
- Użytkownik
- Posty: 2470
- Rejestracja: 2 lis 2004, o 08:28
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BW
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 191 razy
Hybrydyzacja dwutlenku węgla
Orbitale \(\displaystyle{ sp^{2}}\) są współpłaszczyznowe. Prostopadły do nich jest orbital \(\displaystyle{ p}\). Teraz przeprowadź osie prostopadłe do tych orbitali przechodzące przez atomy tlenu. Następnie dwie osie przez atom węgla prostopadłe względem siebie, które będą jednocześnie równoległe do tych przechodzących przez atomy tlenu. Wówczas będzie łatwo widać, gdzie znajdują się orbitale \(\displaystyle{ p}\).