Witam. Mam przygotować 100cm^3 buforu o pojemności buforowej \(\displaystyle{ \beta=0,2}\) i \(\displaystyle{ pH=12}\).
Trzeba odpowiednio dobrać składniki buforu, czyli sprzężony kwas i zasadę Bronsteda. Najkorzystniejsze właściwości buforujące ma układ, którego \(\displaystyle{ pK_a}\) jest jak najbliższe żądanej wartości \(\displaystyle{ pH}\). W tabeli odnalazłem:
\(\displaystyle{ HS^-=pK_a=12,9}\)
\(\displaystyle{ C_6H_7O_6^-=pK_a=11,3}\)
Czy można przygotować np. bufor z \(\displaystyle{ KHS}\) i \(\displaystyle{ K_2S}\)?
Roztwór buforowy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Roztwór buforowy
Sprawdź sobie trzecią stałą dysocjacji dla kwasu fosforowego.
Nie wiem czy to jest zadanie tylko tekstowe czy też rzeczywiście masz zrobić bufor bo ważne jest w czym on ma pracować. Myślę, że te siarczki w wielu wypdkach mogą być kłopotliwe. Ja przynajmniej nie słyszałem aby ktoś taki bufor stosował.
BTW, ten mój pomysł z NaOH do kosza, pomyliłem się w obliczenich.
Nie wiem czy to jest zadanie tylko tekstowe czy też rzeczywiście masz zrobić bufor bo ważne jest w czym on ma pracować. Myślę, że te siarczki w wielu wypdkach mogą być kłopotliwe. Ja przynajmniej nie słyszałem aby ktoś taki bufor stosował.
BTW, ten mój pomysł z NaOH do kosza, pomyliłem się w obliczenich.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Roztwór buforowy
Aby odpowiedzieć na to pytanie należy:
1. Obliczyć stosunek molowy kwas/zasada w mieszaninie buforowej (nie będzie mały, \(\displaystyle{ pK}\) trochę daleko od 12).
2. Obliczyć stężenie buforu, które zapewni żądaną pojemność (nie jest mała, może być problem).
3. Sprawdzić czy obie substancje mają tak dużą rozpuszczalność aby wyliczenia z pkt. 2. dało się zrealizować.
1. Obliczyć stosunek molowy kwas/zasada w mieszaninie buforowej (nie będzie mały, \(\displaystyle{ pK}\) trochę daleko od 12).
2. Obliczyć stężenie buforu, które zapewni żądaną pojemność (nie jest mała, może być problem).
3. Sprawdzić czy obie substancje mają tak dużą rozpuszczalność aby wyliczenia z pkt. 2. dało się zrealizować.