Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania.
Do naczynia o pojemności \(\displaystyle{ 1m ^{3}}\) wpuszczono \(\displaystyle{ 30}\) moli \(\displaystyle{ H_{2}}\) oraz \(\displaystyle{ 10}\) moli \(\displaystyle{ N _{2}}\). W temp. \(\displaystyle{ 1000K}\) ciśnienie w naczyniu wynosi \(\displaystyle{ p= 1,813\times 10 ^{5}}\). Obliczyć ułamki molowe reagentów w stanie równowagi. Reakcja- \(\displaystyle{ 3H _{2}+ N _{2}= 2NH _{3}.}\)
Oblicz Ułamki molowe reagentów w stanie równowagi
Oblicz Ułamki molowe reagentów w stanie równowagi
Ostatnio zmieniony 22 sty 2015, o 19:36 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1708
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Oblicz Ułamki molowe reagentów w stanie równowagi
Podzękuj modowi, że wyedytował Twój post (ja w każdym razie dziękuję).
\(\displaystyle{ ---------------------------}\)
Liczba moli trzech substancji po reakcji:
\(\displaystyle{ pV=nRT \to n= \frac{pV}{RT}}\)
Zauważ z równania reakcji, że jak powstaje dwa mole amoniaku to ubytek moli w układzie wynosi dwa (z czterech moli gazów powstają dwa mole). Czyli ubytek moli wynosi tyle ile powstaje moli amoniaku.
U nas ubytek moli wyniósł:
\(\displaystyle{ \Delta n=(n^{o}_{H_{2}}+n^{o}_{N_{2}})-n= n_{NH_{3}}}\)
Liczby moli azotu i wodoru po reakcji (patrz współczynniki stechiometryczne w równaniu reakcji):
\(\displaystyle{ n_{N_{2}}=n^{o}_{N_{2}}- \frac{1}{2} n_{NH_{3}}}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}}=n^{o}_{H_{2}}- \frac{3}{2} n_{NH_{3}}}\)
No i ułamki molowe:
\(\displaystyle{ x_{NH_{3}}= \frac{ n_{NH_{3}}}{ n_{NH_{3}}+ n_{N_{2}} + n_{H_{2}}}}}\)
\(\displaystyle{ x_{N_{2}}= \frac{ n_{N_{2}}}{ n_{NH_{3}}+ n_{N_{2}} + n_{H_{2}}}}}\)
\(\displaystyle{ x_{H_{2}}=1-x_{NH_{3}}-x_{N_{2}}}\)
\(\displaystyle{ ---------------------------}\)
Liczba moli trzech substancji po reakcji:
\(\displaystyle{ pV=nRT \to n= \frac{pV}{RT}}\)
Zauważ z równania reakcji, że jak powstaje dwa mole amoniaku to ubytek moli w układzie wynosi dwa (z czterech moli gazów powstają dwa mole). Czyli ubytek moli wynosi tyle ile powstaje moli amoniaku.
U nas ubytek moli wyniósł:
\(\displaystyle{ \Delta n=(n^{o}_{H_{2}}+n^{o}_{N_{2}})-n= n_{NH_{3}}}\)
Liczby moli azotu i wodoru po reakcji (patrz współczynniki stechiometryczne w równaniu reakcji):
\(\displaystyle{ n_{N_{2}}=n^{o}_{N_{2}}- \frac{1}{2} n_{NH_{3}}}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}}=n^{o}_{H_{2}}- \frac{3}{2} n_{NH_{3}}}\)
No i ułamki molowe:
\(\displaystyle{ x_{NH_{3}}= \frac{ n_{NH_{3}}}{ n_{NH_{3}}+ n_{N_{2}} + n_{H_{2}}}}}\)
\(\displaystyle{ x_{N_{2}}= \frac{ n_{N_{2}}}{ n_{NH_{3}}+ n_{N_{2}} + n_{H_{2}}}}}\)
\(\displaystyle{ x_{H_{2}}=1-x_{NH_{3}}-x_{N_{2}}}\)