Witam mam problme z dwoma zadaniami z termodynamiki/chemii, zawsze byłem w nich kiepski, czy ktoś mógłby mi je wytłumaczyć? Nie chodzi mi o rozwiązanie zadań tylko o wytłumaczenie dlaczego i jakie kroki mam stawiać. Z góry dziękuję za odpowiedź.
1. \(\displaystyle{ 10\mbox{ g}}\) tlenu znajduje się pod ciśnieniem \(\displaystyle{ 3000\mbox{ hPa}}\) i w temperaturze \(\displaystyle{ 283\mbox{ K}}\). Po rozprężeniu wskutek ogrzewania pod stałym ciśnieniem tlen zajął objętość \(\displaystyle{ 10\mbox{ l}}\). Znaleźć: 1) objętość gazu przed rozprężeniem, 2) temperaturę gazu po rozprężeniu, 3) gęstość gazu przed rozprężeniem, 4) gęstość gazu po rozprężeniu.
2. 5. Gaz rozpręża się adiabatycznie tak, że jego ciśnienie maleje od \(\displaystyle{ 2\cdot 10^5\mbox{ Pa}}\) do \(\displaystyle{ 1\cdot 10^5\mbox{ Pa}}\). Następnie gaz jest ogrzewany w stałej objętości do temperatury początkowej, przy czym jego ciśnienie wzrasta do \(\displaystyle{ 1,22\cdot 10^5\mbox{ Pa}}\). Sporządzić wykres przemiany. Obliczyć stosunek \(\displaystyle{ \frac{C_p}{C_V}}\) dla tego gazu.
2 zadania z chemii
2 zadania z chemii
Ostatnio zmieniony 13 sty 2015, o 15:29 przez Jan Kraszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
2 zadania z chemii
1.
Z równania Clapeyrona:
\(\displaystyle{ V_{o}= \frac{n_{O_{2}}RT_{o}}{p_{o}}= \frac{m_{O_{2}}RT_{o}}{M_{O_{2}}p_{o}}}\)
Ponieważ przemiana jest izobaryczna to:
\(\displaystyle{ \frac{V_{o}}{T_{o}}= \frac{V_{1}}{T_{1}} \to T_{1}= \frac{V_{1}T_{o}}{V_{o}}}\)
\(\displaystyle{ d_{o}= \frac{m_{O_{2}}}{V_{o}}}\)
\(\displaystyle{ d_{1}= \frac{m_{O_{2}}}{V_{1}}=\frac{m_{O_{2}}}{V_{o}} \cdot \frac{T_{o}}{T_{1}}=d_{o} \cdot \frac{T_{o}}{T_{1}}}\)
2.
\(\displaystyle{ (p_{o}, T_{o}) \xrightarrow{adiabatycznie}}(p_{1}, T_{1})\xrightarrow{izochorycznie}}(p_{2}, T_{2}=T_{o})}\)
\(\displaystyle{ \kappa= \frac{C_{p}}{C_{V}}}\)
Dla przemiany adiabatycznej mamy:
\(\displaystyle{ \frac{T_{1}}{T_{o}}= \left( \frac{p_{1}}{p_{o}} \right)^{ \frac{\kappa -1}{\kappa} }}\)
Dla przemiany izochorcznej mamy:
\(\displaystyle{ \frac{p_{1}}{T_{1}}= \frac{p_{2}}{T_{2}}= \frac{p_{2}}{T_{o}} \to \frac{T_{1}}{T_{o}}= \frac{p_{1}}{p_{2}}}\)
Co łącznie z poprzednim równwniem daje:
\(\displaystyle{ \frac{p_{1}}{p_{2}}= \left( \frac{p_{1}}{p_{o}} \right)^{ \frac{\kappa -1}{\kappa} }}\)
Zlogarytmować stronami i wyzanczyć \(\displaystyle{ \kappa}\).
Z równania Clapeyrona:
\(\displaystyle{ V_{o}= \frac{n_{O_{2}}RT_{o}}{p_{o}}= \frac{m_{O_{2}}RT_{o}}{M_{O_{2}}p_{o}}}\)
Ponieważ przemiana jest izobaryczna to:
\(\displaystyle{ \frac{V_{o}}{T_{o}}= \frac{V_{1}}{T_{1}} \to T_{1}= \frac{V_{1}T_{o}}{V_{o}}}\)
\(\displaystyle{ d_{o}= \frac{m_{O_{2}}}{V_{o}}}\)
\(\displaystyle{ d_{1}= \frac{m_{O_{2}}}{V_{1}}=\frac{m_{O_{2}}}{V_{o}} \cdot \frac{T_{o}}{T_{1}}=d_{o} \cdot \frac{T_{o}}{T_{1}}}\)
2.
\(\displaystyle{ (p_{o}, T_{o}) \xrightarrow{adiabatycznie}}(p_{1}, T_{1})\xrightarrow{izochorycznie}}(p_{2}, T_{2}=T_{o})}\)
\(\displaystyle{ \kappa= \frac{C_{p}}{C_{V}}}\)
Dla przemiany adiabatycznej mamy:
\(\displaystyle{ \frac{T_{1}}{T_{o}}= \left( \frac{p_{1}}{p_{o}} \right)^{ \frac{\kappa -1}{\kappa} }}\)
Dla przemiany izochorcznej mamy:
\(\displaystyle{ \frac{p_{1}}{T_{1}}= \frac{p_{2}}{T_{2}}= \frac{p_{2}}{T_{o}} \to \frac{T_{1}}{T_{o}}= \frac{p_{1}}{p_{2}}}\)
Co łącznie z poprzednim równwniem daje:
\(\displaystyle{ \frac{p_{1}}{p_{2}}= \left( \frac{p_{1}}{p_{o}} \right)^{ \frac{\kappa -1}{\kappa} }}\)
Zlogarytmować stronami i wyzanczyć \(\displaystyle{ \kappa}\).