Do pewnej objętości wodnego roztworu amoniaku o \(\displaystyle{ pH=11,7}\) dodano \(\displaystyle{ 150cm3}\) roztworu \(\displaystyle{ HCl}\) o\(\displaystyle{ pH=1}\). Otrzymano roztwór o \(\displaystyle{ pH=2}\). Oblicz objętość roztworu amoniaku.
Może ktoś wyjaśnić krok po kroku jak zrobić takie zadanie? Znalazłem rozwiązanie na innym portalu jednak nie wszystko jest dla mnie jasne (niestety nie mogłem być na ćwiczeniach kiedy tego typu zadania były robione). Nie mogę się połapać z tymi oznaczeniami \(\displaystyle{ K_{a},\ K_{b}}\) jakieś dziwne wyprowadzenia wzorów w zależności czy mocny kwas czy mocna zasada itp. Proszę o pomoc
Oblicz pH
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Oblicz pH
Tutaj było rozwiązane:
https://www.matematyka.pl/365535.htm#p5238999
W pierwszych dwóch linijkach obliczono stężenie początkowe i końcowe kwasu solnego (kwas mocny więc stężenie kwasu jest równe stężeniu protonów).
W trzeciej linijce obliczono stężenie zasady amonowej. Słaba zasada stąd taki wzór.
Ostatni wzór to wyrażenie na końcowe stężenie kwasu solnego po dodaniu zasady amonowej. A jak liczymy takie stężenie? Ponieważ reakcja zobojętniania zachodzi zgodnie z równaniem:
\(\displaystyle{ HCl+NH_{4}OH \to NH_{4}Cl+H_{2}O}\)
To kwasu ubywa tyle moli ile moli zasady dodano (reagują w stosunku molowym \(\displaystyle{ 1:1}\)). Czyli w liczniku mamy liczbę moli kwasu solnego jaka pozostała. W mianowniku objętość końcowa roztworu.
Na końcu mały wtręt o tym co zrobić z produktem reakcji zobojętniania, który jest solą mocnego kwasu i słabej zasady, ulega więc hydrolizie i tak w normalnych warunkach trzeba by uwzględnić jego wpływ na pH roztworu.
Jak coś niejasne pytaj.
https://www.matematyka.pl/365535.htm#p5238999
W pierwszych dwóch linijkach obliczono stężenie początkowe i końcowe kwasu solnego (kwas mocny więc stężenie kwasu jest równe stężeniu protonów).
W trzeciej linijce obliczono stężenie zasady amonowej. Słaba zasada stąd taki wzór.
Ostatni wzór to wyrażenie na końcowe stężenie kwasu solnego po dodaniu zasady amonowej. A jak liczymy takie stężenie? Ponieważ reakcja zobojętniania zachodzi zgodnie z równaniem:
\(\displaystyle{ HCl+NH_{4}OH \to NH_{4}Cl+H_{2}O}\)
To kwasu ubywa tyle moli ile moli zasady dodano (reagują w stosunku molowym \(\displaystyle{ 1:1}\)). Czyli w liczniku mamy liczbę moli kwasu solnego jaka pozostała. W mianowniku objętość końcowa roztworu.
Na końcu mały wtręt o tym co zrobić z produktem reakcji zobojętniania, który jest solą mocnego kwasu i słabej zasady, ulega więc hydrolizie i tak w normalnych warunkach trzeba by uwzględnić jego wpływ na pH roztworu.
Jak coś niejasne pytaj.