Reakcje - zadania

owoc jogobelli
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inąd
Podziękował: 5 razy

Reakcje - zadania

Post autor: owoc jogobelli »

na początek chcialem zaznaczyc, ze dla mnie,chociaz jestem uczniem wyciąganie ocen i zxulenie, a nie zapracowywanie na nie to kompletna bzdura i jestem całkowicie temu przeciwny
jednakze wychodzi mi 99proc(dokladnie, bo u mnie w szkole wszysko na proc jest przeliczane,) a 100 i pozwyzej to juz 6. dodatkowo koncze gimnazjum wiec jak najbardziej to mi sie przyda

wiec tak mam pare zadanek, ale bede dawal tylko te, z którymi sam nie dam sobie rady

bardzo prosze o kazdą pomoc

na początek 2

1. Stosunekliczby cząsteczek produktów całkowitego spalania benzyny CO2 do H2O wynosi 15:17. Przyjmując, że w skład tej benzynywchodzi tylko heksan i oktan, ustal stosunek liczby cząsteczek heksanu do liczby cząsteczek oktanu.

2.Podczas przepuszczania propenu uległo odbarwieniu 8g 3procentowej wody bromowej. Oblicz masę i objętoścpropenu, który wział udział w reakcji z bromem.

bede naprawde bardzo wdzieczny za wszelką pomoc
z góry dzieki i pozdrawiam

Poprawiam temat. Calasilyar
Ostatnio zmieniony 4 cze 2007, o 23:53 przez owoc jogobelli, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

Reakcje - zadania

Post autor: ariadna »

1)

Było x cząsteczek heksanu:

\(\displaystyle{ xC_{6}H_{14}+O_{2}-> 6xCO_{2}+7xH_{2}O}\)

oraz y cząsteczek oktanu:

\(\displaystyle{ xC_{8}H_{18}+O_{2}-> 8yCO_{2}+9yH_{2}O}\).

My szukamy x:y.

Ponadto wiemy, że:
cząsteczek CO2 mamy 6x+8y
cząsteczek H2O mamy 7x+9y

Z tego:

\(\displaystyle{ \frac{6x+8y}{7x+9y}=\frac{15}{17}}\)

Co daje nam:
\(\displaystyle{ \frac{x}{y}=\frac{1}{3}}\)
Awatar użytkownika
Sokół
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 451
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 19:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zielona Góra
Podziękował: 15 razy
Pomógł: 55 razy

Reakcje - zadania

Post autor: Sokół »

owoc jogobelli pisze:2.Podczas przepuszczania propenu uległo odbarwieniu 8g 3procentowej wody bromowej. Oblicz masę i objętoścpropenu, który wział udział w reakcji z bromem.
na początek równanie reakcji.

propen + brom -> 1,2-dibromopropan
mol propanu reaguje z molem bromu, tworząc mol 1,2-dibromopropan.
\(\displaystyle{ M_{prop} = 42 g}\)
\(\displaystyle{ M_{Br_{2}} = 160 g}\)
\(\displaystyle{ M_{1,2-dibromopropanu} = 242 g}\)
42g propenu reaguje z 160 gramami bromu
my jednak wiemy, ze przereagowalo "8g 3procentowej wody bromowej"
mamy więc 0,03*8g=0,24g bromu

\(\displaystyle{ \frac{42g}{160g}=\frac{x}{0,24g}}\)
x=0,063 g propenu

mamy masę, to teraz objętość. Skorzystamy z tego, ze jeden mol gazu w warunkach normalnych zajmuje objetosc 22,4 dm^3. Najpierw obliczmy jaka część mola to te 0,063 grama propenu.

\(\displaystyle{ \frac{1 mol}{42g}=\frac{ymola}{0,063 g}}\)
y= 0,0015 mola propenu
\(\displaystyle{ \frac{1 mol_{gazu}}{22,4_{dm^{3}}}=\frac{0,0015_{mola}}{z_{dm^{3}}}}\)
z = 0,0336 dm^3
owoc jogobelli
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 28
Rejestracja: 10 kwie 2007, o 21:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inąd
Podziękował: 5 razy

Reakcje - zadania

Post autor: owoc jogobelli »

zaproponuj cykl przemian pozwalajacych na otrzymanie octanu sodu z ziemniaków

i dzięki wam wielkie za zainteresowanie
pozdro

[ Dodano: 6 Czerwica 2007, 23:05 ]
nikt mi nie pomoże?
to dla mine bardzo, bardzo wazne
juz ostatnie zadanko, bo zreszta mam nadzieje sobie poradze

8.Spalono całkowicie alkohol etylowy, otrzymując 22g tlenku węgla (IV).Oblicz ile uzyto w tej reakcji:
a)moli tlenu i alkoholu
b)gramów tlenu i alkoholu
c)cząsteczek tlenu i alkocholu
d)dm3 tlenu w warunkach normalnych
Podaj, w jakim stosunku masowym i molowym przereagowały substraty w tej reakcji

zawszze mialem problemy z molami
naprawde bede bardzo wdzieczny za pomoc
bardzo bradzo wdzieczny
z góry dzieki i pozdro
ODPOWIEDZ