Proszę o pomoc w poniższym zadaniu;
Masa atomowa wapnia jest równa 40u.
Oblicz masę jednego atomu wapnia.
Jak się do tego zabrać ??
Masa atomowa, masa 1 atomu.
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 8 sty 2015, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 1 raz
Masa atomowa, masa 1 atomu.
\(\displaystyle{ x = \frac{6,02 \cdot 10^{23}at.}{40 \cdot 1 at.}}\)
Z tego mam wyliczyć masę 1 atomu \(\displaystyle{ Ca}\) ?
Z tego mam wyliczyć masę 1 atomu \(\displaystyle{ Ca}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Masa atomowa, masa 1 atomu.
W atomowych jednostkach masy to \(\displaystyle{ 40.078u}\). Natomiast w gramach:
\(\displaystyle{ 1 \ mol \ atomow \ Ca =N_{A} ----- M_{Ca}=40.078g}\)
\(\displaystyle{ 1 \ atom ----------------- x}\)
\(\displaystyle{ ---------------------------}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{M_{Ca}}{N_{A}}= \frac{M_{Ca}}{N_{A}}= \frac{40.078g}{6.02 \cdot 10^{23}}}\)
Możesz też po prostu znaleźć ile gramów to jedna jednostka atomowa i pomnożyć przez 40. (ja wziąłem dokładną wartość z tabel, dopiero potem zobaczyłem, że w zadaniu było podane \(\displaystyle{ 40u}\) )
\(\displaystyle{ 1 \ mol \ atomow \ Ca =N_{A} ----- M_{Ca}=40.078g}\)
\(\displaystyle{ 1 \ atom ----------------- x}\)
\(\displaystyle{ ---------------------------}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{M_{Ca}}{N_{A}}= \frac{M_{Ca}}{N_{A}}= \frac{40.078g}{6.02 \cdot 10^{23}}}\)
Możesz też po prostu znaleźć ile gramów to jedna jednostka atomowa i pomnożyć przez 40. (ja wziąłem dokładną wartość z tabel, dopiero potem zobaczyłem, że w zadaniu było podane \(\displaystyle{ 40u}\) )
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 8 sty 2015, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 1 raz
Masa atomowa, masa 1 atomu.
a potem dzielić to 40 u / 6,02 czy nie trzeba ??
Czyli \(\displaystyle{ x= \frac{40.078g}{6,02 \cdot 10^{23} } = 6,65 \cdot 10^{23}}\) ?
Czyli \(\displaystyle{ x= \frac{40.078g}{6,02 \cdot 10^{23} } = 6,65 \cdot 10^{23}}\) ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Masa atomowa, masa 1 atomu.
Znak zniknął w wykładniku.atomowy pisze: Czyli \(\displaystyle{ x= \frac{40.078g}{6,02 \cdot 10^{23} } = 6,65 \cdot 10^{23}}\)?
\(\displaystyle{ x= \frac{40.078g}{6,02 \cdot 10^{23} } = 6.65 \cdot 10^{-23}g}\)
W tym drugim sposobie nie trzeba dzielić:
\(\displaystyle{ m=40.078u \cdot 1.66 \cdot 10^{-24} \frac{g}{u}}\)
Widz polega na tym, że mało który chemik pamięta ile wynosi \(\displaystyle{ 1u}\) w gramach. Natomiast każdy pamięta ile wynosi liczba Avogadro i jak jest potrzeba to sobie liczy:
\(\displaystyle{ 1u= \frac{ \frac{1}{12} \cdot 12g}{N_{A}}= \frac{1g}{N_{A}}}\)