4 zadania - chemia nieorganiczna
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 1 lip 2014, o 04:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 18 razy
4 zadania - chemia nieorganiczna
Mam problem z 4 zadaniami, nie wiem jak je ugryźć.
1. Wyznacz wzór empiryczny i cząsteczkowy związku azotu i wodoru, jeżeli z \(\displaystyle{ 10,000g}\) związku po utlenieniu otrzymuje się \(\displaystyle{ 11,322g}\) wody. Pary tej substancji w warunkach normalnych (\(\displaystyle{ 10^{5} Pa, 0 \ stopni\ C}\)) mają gęstość \(\displaystyle{ 1,4117 \frac{kg}{m^{3}}}\)
2. Ile gramów cynku, zawierającego \(\displaystyle{ 8,00\%}\)zanieczyszczeń, należy roztworzyć w \(\displaystyle{ HCl}\), aby otrzymać \(\displaystyle{ 1,50dm^{3}}\) wodoru w temp. \(\displaystyle{ 22,0 \ stopni \
C}\), pod cieśnieniem \(\displaystyle{ 1050 \ hPa}\). Jaką objętość \(\displaystyle{ 36 \%}\) roztworu \(\displaystyle{ HCl}\) o gęstości \(\displaystyle{ 1,18 \frac{g}{cm^{3}}}\) należy użyć do tej reakcji, aby zapewnić \(\displaystyle{ 10 \%}\) nadmiaru kwasu ?
3. Jaką objętość \(\displaystyle{ 36 \%}\) roztworu \(\displaystyle{ HCl}\) o gęstości \(\displaystyle{ 1,18 \frac{g}{cm^{3}}}\) należy użyć do roztworzenia \(\displaystyle{ 1 kg}\) glinu, aby zapewnić \(\displaystyle{ 10 \%}\) nadmiar tego kwasu ? Ile \(\displaystyle{ AlCl_{3}}\) powstanie ?
4. Próbkę o masie \(\displaystyle{ 4,40g}\) zawierają \(\displaystyle{ Ba(OH)_{2}}\), miareczkowano roztworem \(\displaystyle{ H_{2}SO_{4}}\) o stężeniu \(\displaystyle{ 0,05N}\) wobec fenoloftaleiny, zużywając \(\displaystyle{ 15,0 cm^{3}}\) kwasu. Oblicz procentową zawartość \(\displaystyle{ Ba(OH)_{2}}\) w badanej próbce.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc w tych zadaniach, bo mam największą trudność. Nie są niby trudne, ale niestety nie wiem jak je zrobić.
1. Wyznacz wzór empiryczny i cząsteczkowy związku azotu i wodoru, jeżeli z \(\displaystyle{ 10,000g}\) związku po utlenieniu otrzymuje się \(\displaystyle{ 11,322g}\) wody. Pary tej substancji w warunkach normalnych (\(\displaystyle{ 10^{5} Pa, 0 \ stopni\ C}\)) mają gęstość \(\displaystyle{ 1,4117 \frac{kg}{m^{3}}}\)
2. Ile gramów cynku, zawierającego \(\displaystyle{ 8,00\%}\)zanieczyszczeń, należy roztworzyć w \(\displaystyle{ HCl}\), aby otrzymać \(\displaystyle{ 1,50dm^{3}}\) wodoru w temp. \(\displaystyle{ 22,0 \ stopni \
C}\), pod cieśnieniem \(\displaystyle{ 1050 \ hPa}\). Jaką objętość \(\displaystyle{ 36 \%}\) roztworu \(\displaystyle{ HCl}\) o gęstości \(\displaystyle{ 1,18 \frac{g}{cm^{3}}}\) należy użyć do tej reakcji, aby zapewnić \(\displaystyle{ 10 \%}\) nadmiaru kwasu ?
3. Jaką objętość \(\displaystyle{ 36 \%}\) roztworu \(\displaystyle{ HCl}\) o gęstości \(\displaystyle{ 1,18 \frac{g}{cm^{3}}}\) należy użyć do roztworzenia \(\displaystyle{ 1 kg}\) glinu, aby zapewnić \(\displaystyle{ 10 \%}\) nadmiar tego kwasu ? Ile \(\displaystyle{ AlCl_{3}}\) powstanie ?
4. Próbkę o masie \(\displaystyle{ 4,40g}\) zawierają \(\displaystyle{ Ba(OH)_{2}}\), miareczkowano roztworem \(\displaystyle{ H_{2}SO_{4}}\) o stężeniu \(\displaystyle{ 0,05N}\) wobec fenoloftaleiny, zużywając \(\displaystyle{ 15,0 cm^{3}}\) kwasu. Oblicz procentową zawartość \(\displaystyle{ Ba(OH)_{2}}\) w badanej próbce.
Będę wdzięczny za wszelką pomoc w tych zadaniach, bo mam największą trudność. Nie są niby trudne, ale niestety nie wiem jak je zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
4 zadania - chemia nieorganiczna
1.
\(\displaystyle{ (N_{x}H_{y})_{n}}\)
\(\displaystyle{ m_{H}=2 \cdot M_{H} \cdot \frac{m_{H_{2}O}}{M_{H_{2}O}}=2 \cdot 1 \cdot \frac{11.322}{18}=1.258g}\)
\(\displaystyle{ m_{N}:m_{H}=(10g-1.258g):1.258g=8.742g:1.258g}\)
\(\displaystyle{ x:y= \frac{m_{N}}{M_{N}}: \frac{m_{H}}{M_{H}} = \frac{8.742}{14}: \frac{1.258}{1} \approx 1:2}\)
\(\displaystyle{ pV=nRT= \frac{mRT}{M} \to M= \frac{mRT}{pV}= \frac{dRT}{p}= \frac{1.4117 \frac{m^{3}}{kg} \cdot 8.314 \ \frac{J}{mol \cdot K} \cdot 273.15K}{10^{5}Pa} \approx 32 \ g/mol}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{32}{1 \cdot 14+ 2 \cdot 1 }=2}\)
\(\displaystyle{ (N_{1}H_{2})_{2}=N_{2}H_{4}}\)
Hydrazyna
2.
\(\displaystyle{ Zn+2HCl \to ZnCl_{2}+H_{2}}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}}= \frac{pV}{RT}}\)
\(\displaystyle{ n_{Zn}=n_{H_{2}}}\)
\(\displaystyle{ m_{Zn}^{czysty}=n_{Zn} \cdot M_{Zn}}\)
\(\displaystyle{ m_{Zn}^{techn}= \frac{m_{Zn}^{czysty}}{0.92}}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 2 \cdot n_{H_{2}}}\)
\(\displaystyle{ m_{r-r}^{HCl} = \frac{m_{HCl}}{C_{p}}= \frac{n_{HCl} \cdot M_{HCl}}{C_{p}}}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{m_{r-r}^{HCl}}{d_{r-r}^{HCl}}}\)
3.
\(\displaystyle{ Al+3HCl \to AlCl_{3}}\)
\(\displaystyle{ n_{Al}= \frac{m_{Al}}{M_{Al}}}\)
\(\displaystyle{ m_{AlCl_{3}}=n_{Al} \cdot M_{AlCl_{3}}}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 3 \cdot n_{Al}}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{m_{r-ru}^{HCl}}{d_{r-ru}^{HCl}} = \frac{m_{HCl}}{C_{p} \cdot d_{r-ru}^{HCl}}= \frac{n_{HCl} \cdot M_{HCl}}{C_{p} \cdot d_{r-ru}^{HCl}}}\)
4.
\(\displaystyle{ Ba(OH)_{2}+H_{2}SO_{4} \to BaSO_{4}+2H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ n_{Ba(OH)_{2}}=n_{H_{2}SO_{4}}=0.5 \cdot V_{H_{2}SO_{4}}\cdot C_{H_{2}SO_{4}}}\)
\(\displaystyle{ zaw \%= \frac{m_{BaSO_{4}}}{m_{probki}} \cdot 100 \%= \frac{n_{BaSO_{4}} \cdot M_{BaSO_{4}}}{m_{probki}} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ (N_{x}H_{y})_{n}}\)
\(\displaystyle{ m_{H}=2 \cdot M_{H} \cdot \frac{m_{H_{2}O}}{M_{H_{2}O}}=2 \cdot 1 \cdot \frac{11.322}{18}=1.258g}\)
\(\displaystyle{ m_{N}:m_{H}=(10g-1.258g):1.258g=8.742g:1.258g}\)
\(\displaystyle{ x:y= \frac{m_{N}}{M_{N}}: \frac{m_{H}}{M_{H}} = \frac{8.742}{14}: \frac{1.258}{1} \approx 1:2}\)
\(\displaystyle{ pV=nRT= \frac{mRT}{M} \to M= \frac{mRT}{pV}= \frac{dRT}{p}= \frac{1.4117 \frac{m^{3}}{kg} \cdot 8.314 \ \frac{J}{mol \cdot K} \cdot 273.15K}{10^{5}Pa} \approx 32 \ g/mol}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{32}{1 \cdot 14+ 2 \cdot 1 }=2}\)
\(\displaystyle{ (N_{1}H_{2})_{2}=N_{2}H_{4}}\)
Hydrazyna
2.
\(\displaystyle{ Zn+2HCl \to ZnCl_{2}+H_{2}}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}}= \frac{pV}{RT}}\)
\(\displaystyle{ n_{Zn}=n_{H_{2}}}\)
\(\displaystyle{ m_{Zn}^{czysty}=n_{Zn} \cdot M_{Zn}}\)
\(\displaystyle{ m_{Zn}^{techn}= \frac{m_{Zn}^{czysty}}{0.92}}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 2 \cdot n_{H_{2}}}\)
\(\displaystyle{ m_{r-r}^{HCl} = \frac{m_{HCl}}{C_{p}}= \frac{n_{HCl} \cdot M_{HCl}}{C_{p}}}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{m_{r-r}^{HCl}}{d_{r-r}^{HCl}}}\)
3.
\(\displaystyle{ Al+3HCl \to AlCl_{3}}\)
\(\displaystyle{ n_{Al}= \frac{m_{Al}}{M_{Al}}}\)
\(\displaystyle{ m_{AlCl_{3}}=n_{Al} \cdot M_{AlCl_{3}}}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 3 \cdot n_{Al}}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{m_{r-ru}^{HCl}}{d_{r-ru}^{HCl}} = \frac{m_{HCl}}{C_{p} \cdot d_{r-ru}^{HCl}}= \frac{n_{HCl} \cdot M_{HCl}}{C_{p} \cdot d_{r-ru}^{HCl}}}\)
4.
\(\displaystyle{ Ba(OH)_{2}+H_{2}SO_{4} \to BaSO_{4}+2H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ n_{Ba(OH)_{2}}=n_{H_{2}SO_{4}}=0.5 \cdot V_{H_{2}SO_{4}}\cdot C_{H_{2}SO_{4}}}\)
\(\displaystyle{ zaw \%= \frac{m_{BaSO_{4}}}{m_{probki}} \cdot 100 \%= \frac{n_{BaSO_{4}} \cdot M_{BaSO_{4}}}{m_{probki}} \cdot 100 \%}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 1 lip 2014, o 04:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 18 razy
4 zadania - chemia nieorganiczna
Dziękuję za rozpisanie.
Więc tak.
Zadanie 1.
\(\displaystyle{ M \ H_{2}O=18g}\)
\(\displaystyle{ M \ H_{2}= 2g}\)
PROPORCJA:
\(\displaystyle{ 18g-11,322g}\)
\(\displaystyle{ 2g - x}\)
\(\displaystyle{ x= 1,258g}\)
x - wodór w wodzie
\(\displaystyle{ 10g-1,258g=8,742g}\) (masa azotu w cząsteczce)
Teraz tak:
\(\displaystyle{ \frac{1,258}{1} =1,258}\)
\(\displaystyle{ \frac{8,742}{14}=0,624}\)
Teraz widzimy, zależność, że \(\displaystyle{ 1,258:0,624 \approx 2}\), a \(\displaystyle{ 0,624=1}\)
Reasumując:
Wzór empiryczny \(\displaystyle{ \left( NH_{2}\right)_{2}}\)
Wzór rzeczywisty (mnożymy to ładnie): \(\displaystyle{ N_{2}H_{4}}\) Inaczej mówiąc, hydrazyna.
To zadanie zrobiłem w ten sposób, wyszło jak u Ciebie, inny zapis, ale powinno być dobrze co nie ?
zadanie 2
\(\displaystyle{ Zn+2HCl \to ZnCl_{2}+H_{2}}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}}= \frac{pV}{RT}}\) (liczba moli w wodorze)
\(\displaystyle{ \frac{10500Pa \cdot 0,0015m^{3}}{8,31 \frac{Pa \cdot m^{3}}{mol \cdot K} \cdot 295,15 K}}\)\(\displaystyle{ =0,00642 mola}\)
Teraz tak:
\(\displaystyle{ m_{Zn}^{czysty}=n_{Zn} \cdot M_{Zn}}\)
masa czystego cynku = \(\displaystyle{ 0,00642 \cdot 65 =0,42g}\)
masa technicznego cynku = \(\displaystyle{ 0,42:0,92= 0,46g}\)
Tutaj skończę, bo nie wiem czy to co wyżej policzyłem ma sens i jest dobrze, a tych trzech linijek niezbyt rozumiem:
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 2 \cdot n_{H_{2}}}\)
\(\displaystyle{ m_{r-r}^{HCl} = \frac{m_{HCl}}{C_{p}}= \frac{n_{HCl} \cdot M_{HCl}}{C_{p}}}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{m_{r-r}^{HCl}}{d_{r-r}^{HCl}}}\)
zadanie 3:
\(\displaystyle{ Al+3HCl \to AlCl_{3}}\)
\(\displaystyle{ n_{Al}= \frac{m_{Al}}{M_{Al}}}\)
\(\displaystyle{ n_{Al}= \frac{1000}{18}=55,56}\)
\(\displaystyle{ m_{AlCl_{3}}=55,56 \cdot 133,5=7417}\)
To co wyżej też nie wiem czy dobrze, bo duże liczby wychodzą, a tych dwóch poniżej niezbyt umiem ogarnąć, o co chodzi.
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 3 \cdot n_{Al}}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{m_{r-ru}^{HCl}}{d_{r-ru}^{HCl}} = \frac{m_{HCl}}{C_{p} \cdot d_{r-ru}^{HCl}}= \frac{n_{HCl} \cdot M_{HCl}}{C_{p} \cdot d_{r-ru}^{HCl}}}\)
Zadanie 4.
\(\displaystyle{ n_{Ba(OH)_{2}}=n_{H_{2}SO_{4}}=0.5 \cdot V_{H_{2}SO_{4}}\cdot C_{H_{2}SO_{4}}}\)
No to lecimy:
to \(\displaystyle{ 0.5}\) skąd to wziąłeś ?
\(\displaystyle{ V_{H_{2}SO_{4}} = 0,015m^{3} ?}\)
\(\displaystyle{ C_{H_{2}SO_{4}} = 0,05 ?}\)
Kolejna kwestia nie widzę związku powyższym wyliczeniem tego, a kolejną linijką:
\(\displaystyle{ zaw \%= \frac{m_{BaSO_{4}}}{m_{probki}} \cdot 100 \%= \frac{n_{BaSO_{4}} \cdot M_{BaSO_{4}}}{m_{probki}} \cdot 100 \%}\)
A co powiesz na ten sposób:
\(\displaystyle{ Ba(OH)_{2}+H_{2}SO_{4} \to BaSO_{4}+2H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ C_{n}= \frac{gr}{V}}\)
\(\displaystyle{ 0,05 N= \frac{gr}{0,015dm^{3}}}\)
\(\displaystyle{ gr=0,00075}\)
\(\displaystyle{ m\Ba(OH)_{2}=137+(17*2)=137+34=171\g}\)
\(\displaystyle{ Gr=171}\)
\(\displaystyle{ M \ Ba(OH)_{2}=171*0,00075=0,129g}\)
\(\displaystyle{ Cp= \frac{m_{s}}{m_{r}} \cdot 100 \% %}\)
\(\displaystyle{ Cp= \frac{0,129g}{4,4g}\cdot*100 \% %=2,91 \%}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ 2,91 \%}\)
Dziękuje raz jeszcze za odzew w mojej kwestii.
P.S. Intryguje mnie jedna kwestia niezwiązana z chemią, myślę, że się nie obrazisz. Naprawdę masz 9 lat ?
Więc tak.
Zadanie 1.
\(\displaystyle{ M \ H_{2}O=18g}\)
\(\displaystyle{ M \ H_{2}= 2g}\)
PROPORCJA:
\(\displaystyle{ 18g-11,322g}\)
\(\displaystyle{ 2g - x}\)
\(\displaystyle{ x= 1,258g}\)
x - wodór w wodzie
\(\displaystyle{ 10g-1,258g=8,742g}\) (masa azotu w cząsteczce)
Teraz tak:
\(\displaystyle{ \frac{1,258}{1} =1,258}\)
\(\displaystyle{ \frac{8,742}{14}=0,624}\)
Teraz widzimy, zależność, że \(\displaystyle{ 1,258:0,624 \approx 2}\), a \(\displaystyle{ 0,624=1}\)
Reasumując:
Wzór empiryczny \(\displaystyle{ \left( NH_{2}\right)_{2}}\)
Wzór rzeczywisty (mnożymy to ładnie): \(\displaystyle{ N_{2}H_{4}}\) Inaczej mówiąc, hydrazyna.
To zadanie zrobiłem w ten sposób, wyszło jak u Ciebie, inny zapis, ale powinno być dobrze co nie ?
zadanie 2
\(\displaystyle{ Zn+2HCl \to ZnCl_{2}+H_{2}}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}}= \frac{pV}{RT}}\) (liczba moli w wodorze)
\(\displaystyle{ \frac{10500Pa \cdot 0,0015m^{3}}{8,31 \frac{Pa \cdot m^{3}}{mol \cdot K} \cdot 295,15 K}}\)\(\displaystyle{ =0,00642 mola}\)
Teraz tak:
\(\displaystyle{ m_{Zn}^{czysty}=n_{Zn} \cdot M_{Zn}}\)
masa czystego cynku = \(\displaystyle{ 0,00642 \cdot 65 =0,42g}\)
masa technicznego cynku = \(\displaystyle{ 0,42:0,92= 0,46g}\)
Tutaj skończę, bo nie wiem czy to co wyżej policzyłem ma sens i jest dobrze, a tych trzech linijek niezbyt rozumiem:
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 2 \cdot n_{H_{2}}}\)
\(\displaystyle{ m_{r-r}^{HCl} = \frac{m_{HCl}}{C_{p}}= \frac{n_{HCl} \cdot M_{HCl}}{C_{p}}}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{m_{r-r}^{HCl}}{d_{r-r}^{HCl}}}\)
zadanie 3:
\(\displaystyle{ Al+3HCl \to AlCl_{3}}\)
\(\displaystyle{ n_{Al}= \frac{m_{Al}}{M_{Al}}}\)
\(\displaystyle{ n_{Al}= \frac{1000}{18}=55,56}\)
\(\displaystyle{ m_{AlCl_{3}}=55,56 \cdot 133,5=7417}\)
To co wyżej też nie wiem czy dobrze, bo duże liczby wychodzą, a tych dwóch poniżej niezbyt umiem ogarnąć, o co chodzi.
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 3 \cdot n_{Al}}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{m_{r-ru}^{HCl}}{d_{r-ru}^{HCl}} = \frac{m_{HCl}}{C_{p} \cdot d_{r-ru}^{HCl}}= \frac{n_{HCl} \cdot M_{HCl}}{C_{p} \cdot d_{r-ru}^{HCl}}}\)
Zadanie 4.
\(\displaystyle{ n_{Ba(OH)_{2}}=n_{H_{2}SO_{4}}=0.5 \cdot V_{H_{2}SO_{4}}\cdot C_{H_{2}SO_{4}}}\)
No to lecimy:
to \(\displaystyle{ 0.5}\) skąd to wziąłeś ?
\(\displaystyle{ V_{H_{2}SO_{4}} = 0,015m^{3} ?}\)
\(\displaystyle{ C_{H_{2}SO_{4}} = 0,05 ?}\)
Kolejna kwestia nie widzę związku powyższym wyliczeniem tego, a kolejną linijką:
\(\displaystyle{ zaw \%= \frac{m_{BaSO_{4}}}{m_{probki}} \cdot 100 \%= \frac{n_{BaSO_{4}} \cdot M_{BaSO_{4}}}{m_{probki}} \cdot 100 \%}\)
A co powiesz na ten sposób:
\(\displaystyle{ Ba(OH)_{2}+H_{2}SO_{4} \to BaSO_{4}+2H_{2}O}\)
\(\displaystyle{ C_{n}= \frac{gr}{V}}\)
\(\displaystyle{ 0,05 N= \frac{gr}{0,015dm^{3}}}\)
\(\displaystyle{ gr=0,00075}\)
\(\displaystyle{ m\Ba(OH)_{2}=137+(17*2)=137+34=171\g}\)
\(\displaystyle{ Gr=171}\)
\(\displaystyle{ M \ Ba(OH)_{2}=171*0,00075=0,129g}\)
\(\displaystyle{ Cp= \frac{m_{s}}{m_{r}} \cdot 100 \% %}\)
\(\displaystyle{ Cp= \frac{0,129g}{4,4g}\cdot*100 \% %=2,91 \%}\)
Odpowiedź: \(\displaystyle{ 2,91 \%}\)
Dziękuje raz jeszcze za odzew w mojej kwestii.
P.S. Intryguje mnie jedna kwestia niezwiązana z chemią, myślę, że się nie obrazisz. Naprawdę masz 9 lat ?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
4 zadania - chemia nieorganiczna
1.Tutaj nie zrobiłeś nic aby znaleźć tą dwójkę po nawiasie we wzorze związku. Do tego potrzebna jest masa molowa badanego zwiąku.
2.
To co policzyłeś jest ok.
Drugie równanie to zależność ze stężeń procentowych, a trzecia to zależność między masą, obętością i gęstością.
3.
Pewnie z wodą pomyliłeś.
Jak podali masę w kilogramach łątwiej posługiwać się kilomolami, itd. Ale tylko łatwiej (mniejsze liczby), a nie lepiej.
Drugie równanie w etapach:
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{m_{r-ru}^{HCl}}{d_{r-ru}^{HCl}}}\)
To zależność między masą, objętością i gęstością.
\(\displaystyle{ m_{r-ru}^{HCl}= \frac{m_{HCl}}{C_{p}}}\)
To z definicji stężenia procentowego.
\(\displaystyle{ m_{HCl}=n_{HCl} \cdot M_{HCl}}\)
A to zależność miedzy masą, a masą molową.
4.
Można też zamienić stężenie normalne na molowe aby liczyć mole w zwykły sposób:
\(\displaystyle{ C_{n, H_{2}SO_{4}}=0.05 \ val/dm^{3} \to C_{m, H_{2}SO_{4}}=0.025 \ mol/dm^{3}}\)
Objętości nie zamieniamy na metry sześcienne bo stężenie jest wyrażone na decymetr sześcienny.
\(\displaystyle{ zaw \%= \frac{m_{Ba(OH)_{2}}}{m_{probki}} \cdot 100 \%= \frac{n_{Ba(OH)_{2}} \cdot M_{Ba(OH)_{2}}}{m_{probki}} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ ------------------------}\)
Tutaj należy się komentarz. Czy w tej reakcji mol kwasu siarkowego to dwa równoważniki czy jeden? Tutaj masz omówioną reakcję kwasu siarkowego z wodorotlenkeim wapnia (ta sama grupa co bar, więć ich obu tyczy) oraz sprzeczności jakie wynikają z różnych definicji gramorównoważnika (a jest ich kilka, co najmniej).
Ja reprezentuję pogląd, że gramorównowżnik kwasu to mol podzielony na liczbę protonów. Ale jakby mi zapłacili to podjąłbym się obrony tezy, że w tej reakcji gramowrównoważnik kwasu jest równy molowi.
2.
(liczba moli wodoru).Teson pisze:\(\displaystyle{ n_{H_{2}}= \frac{pV}{RT}}\) (liczba moli w wodorze)
To co policzyłeś jest ok.
Z równania reakcji widać, że moli kwasu jest dwa razy więcej niż moli wodoru. Stąd mnożymy przez dwa. Natomiast \(\displaystyle{ 1.1=110 \%}\) wynika z wymaganego, dziesięcioprocentowego nadmiaru kwasu.Teson pisze: Tutaj skończę, bo nie wiem czy to co wyżej policzyłem ma sens i jest dobrze, a tych trzech linijek niezbyt rozumiem:
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 2 \cdot n_{H_{2}}}\)
\(\displaystyle{ m_{r-r}^{HCl} = \frac{m_{HCl}}{C_{p}}= \frac{n_{HCl} \cdot M_{HCl}}{C_{p}}}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{m_{r-r}^{HCl}}{d_{r-r}^{HCl}}}\)
Drugie równanie to zależność ze stężeń procentowych, a trzecia to zależność między masą, obętością i gęstością.
3.
\(\displaystyle{ M_{Al} \ne 18 \ g/mol}\)Teson pisze:\(\displaystyle{ n_{Al}= \frac{m_{Al}}{M_{Al}}}\)
\(\displaystyle{ n_{Al}= \frac{1000}{18}=55,56}\)
Pewnie z wodą pomyliłeś.
Jak podali masę w kilogramach łątwiej posługiwać się kilomolami, itd. Ale tylko łatwiej (mniejsze liczby), a nie lepiej.
Pierwsze równanie: chcę policzyć wymaganą liczbę moli kwasu. Z równwnia reakcji widać, że na mol glinu trzeba 3 mole kwasu. Stąd ta trójka. Drugi współczynnik \(\displaystyle{ (1.1)}\) jak w poprzednim zadaniu.Teson pisze:...a tych dwóch poniżej niezbyt umiem ogarnąć, o co chodzi.
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 3 \cdot n_{Al}}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{m_{r-ru}^{HCl}}{d_{r-ru}^{HCl}} = \frac{m_{HCl}}{C_{p} \cdot d_{r-ru}^{HCl}}= \frac{n_{HCl} \cdot M_{HCl}}{C_{p} \cdot d_{r-ru}^{HCl}}}\)
Drugie równanie w etapach:
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{m_{r-ru}^{HCl}}{d_{r-ru}^{HCl}}}\)
To zależność między masą, objętością i gęstością.
\(\displaystyle{ m_{r-ru}^{HCl}= \frac{m_{HCl}}{C_{p}}}\)
To z definicji stężenia procentowego.
\(\displaystyle{ m_{HCl}=n_{HCl} \cdot M_{HCl}}\)
A to zależność miedzy masą, a masą molową.
4.
Przede wszystkim, w zadaniu podali stężenie normalne. Mam policzyć liczbę moli kwasu (bo tyle samo będzie moli zasady, to z równania reakcji). Mol kwasu to dwa gramorównoważniki (kwas dwuprotonowy), więc liczba moli kwasu to liczba gramorównoważników podzielona przez dwa (pomnożona przez pół). (patrz komentarz na końcu).Teson pisze:\(\displaystyle{ n_{Ba(OH)_{2}}=n_{H_{2}SO_{4}}=0.5 \cdot V_{H_{2}SO_{4}}\cdot C_{H_{2}SO_{4}}}\)
No to lecimy:
to \(\displaystyle{ 0.5}\) skąd to wziąłeś ?
\(\displaystyle{ V_{H_{2}SO_{4}} = 0,015m^{3}}\) ?
\(\displaystyle{ C_{H_{2}SO_{4}} = 0,05}\)?
Można też zamienić stężenie normalne na molowe aby liczyć mole w zwykły sposób:
\(\displaystyle{ C_{n, H_{2}SO_{4}}=0.05 \ val/dm^{3} \to C_{m, H_{2}SO_{4}}=0.025 \ mol/dm^{3}}\)
Objętości nie zamieniamy na metry sześcienne bo stężenie jest wyrażone na decymetr sześcienny.
Tylko wykorzystałem zależność między masą, masą molową i liczbą moli ale oczywiście pomyliłem siarczan z wodorotlenkiemTeson pisze: Kolejna kwestia nie widzę związku powyższym wyliczeniem tego, a kolejną linijką:
\(\displaystyle{ zaw \%= \frac{m_{BaSO_{4}}}{m_{probki}} \cdot 100 \%= \frac{n_{BaSO_{4}} \cdot M_{BaSO_{4}}}{m_{probki}} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ zaw \%= \frac{m_{Ba(OH)_{2}}}{m_{probki}} \cdot 100 \%= \frac{n_{Ba(OH)_{2}} \cdot M_{Ba(OH)_{2}}}{m_{probki}} \cdot 100 \%}\)
Gramorównoważnik wodorotlenku baru (\(\displaystyle{ val, wal, eq}\), u Ciebie \(\displaystyle{ gr}\)), nie równa się molowi. Mol to dwa równoważniki. Poza tym \(\displaystyle{ M}\) to masa molowa, a \(\displaystyle{ m}\) to masa. (patrz komentarz na końu postu).Teson pisze:\(\displaystyle{ C_{n}= \frac{gr}{V}}\)
\(\displaystyle{ 0,05 N= \frac{gr}{0,015dm^{3}}}\)
\(\displaystyle{ gr=0,00075}\)
\(\displaystyle{ m\Ba(OH)_{2}=137+(17*2)=137+34=171\g}\)
\(\displaystyle{ Gr=171}\)
\(\displaystyle{ M \ Ba(OH)_{2}=171*0,00075=0,129g}\)
\(\displaystyle{ ------------------------}\)
Tutaj należy się komentarz. Czy w tej reakcji mol kwasu siarkowego to dwa równoważniki czy jeden? Tutaj masz omówioną reakcję kwasu siarkowego z wodorotlenkeim wapnia (ta sama grupa co bar, więć ich obu tyczy) oraz sprzeczności jakie wynikają z różnych definicji gramorównoważnika (a jest ich kilka, co najmniej).
Ja reprezentuję pogląd, że gramorównowżnik kwasu to mol podzielony na liczbę protonów. Ale jakby mi zapłacili to podjąłbym się obrony tezy, że w tej reakcji gramowrównoważnik kwasu jest równy molowi.
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 1 lip 2014, o 04:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 18 razy
4 zadania - chemia nieorganiczna
Ok, teraz już mniej więcej rozumiem chyba o co chodzi.
Więc:
zadanie 1. Już wiem jak policzyć i racja, zapomniałem tego \(\displaystyle{ n}\) wyliczyć, które rzutuje na całe zadanie.
Napiszę zadanie podobne do tego, bo robię tak jak należy, jednak wychodzą dziwne wyniki.
Wyznacz wzór empiryczny i cząsteczkowy związku węgla i wodoru, jeżeli z \(\displaystyle{ 10,000g}\) związku po spaleniu w nadmiarze tlenu otrzymuje się \(\displaystyle{ 31,397g}\) \(\displaystyle{ CO_{2}}\). Pary tej substancji w warunkach normalnych \(\displaystyle{ \left( 10^{5},\ \ 0 stopni\ \ C\right)}\) mają gęstość \(\displaystyle{ 2,467 \frac{kg}{m^{3}}}\)
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ CO_{2}}\)\(\displaystyle{ - 31,397g}\)
\(\displaystyle{ M \ C=12g}\) \(\displaystyle{ ;M \ CO_{2}=44g}\)
\(\displaystyle{ 44g- 31,397g}\)
\(\displaystyle{ 12g- x}\)
\(\displaystyle{ x=8,56g}\) (masa węgla w cząsteczce)
\(\displaystyle{ 10,000-8,56=1,44g}\) (masa wodoru w cząsteczce)
\(\displaystyle{ \frac{8,56}{12} \approx 0,71}\)
\(\displaystyle{ \frac{1,44}{1} =1,44}\)
\(\displaystyle{ C:H = 2:1}\)
Teraz korzystając z tego fajnego wzorku:
\(\displaystyle{ pV=nRT= \frac{mRT}{M} \to M= \frac{mRT}{pV}= \frac{dRT}{p}= \frac{2.467 \frac{kg}{m^{3}} \cdot 8.314 \ \frac{J}{mol \cdot K} \cdot 273.15K}{10^{5}Pa} \approx 56 \ g/mol}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{56}{2 \cdot 12+ 1 }=2,24}\), czyli zaokrąglam w dół i wychodzi 2.
Reasumując.
Wzór empiryczny \(\displaystyle{ (C_{2}H_{1})_{2}}\), wzór rzeczywisty \(\displaystyle{ C_{4}H_{2}}\), inaczej mówiąc diacetylen.
Czy to powyższe jest dobrze zrobione ?
zadanie 2
\(\displaystyle{ Zn+2HCl \to ZnCl_{2}+H_{2}}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}}= \frac{pV}{RT}}\) (liczba moli wodoru)
\(\displaystyle{ \frac{10500Pa \cdot 0,0015m^{3}}{8,31 \frac{Pa \cdot m^{3}}{mol \cdot K} \cdot 295,15 K}}\)\(\displaystyle{ =0,00642 mola}\)
Teraz tak:
\(\displaystyle{ m_{Zn}^{czysty}=n_{Zn} \cdot M_{Zn}}\)
Masa czystego cynku: \(\displaystyle{ 0,00642 \cdot 65 =0,42g}\)
Masa technicznego cynku: \(\displaystyle{ 0,42:0,92= 0,46g}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 2 \cdot n_{H_{2}}}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 2 \cdot 0,00642}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=0,0014}\)
\(\displaystyle{ m_{r-r}^{HCl} = \frac{m_{HCl}}{C_{p}}= \frac{n_{HCl} \cdot M_{HCl}}{C_{p}}}\)
\(\displaystyle{ m_{r-r}^{HCl} = \frac{0,0014 \cdot 36,5}{36}=0,0014g}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{m_{r-r}^{HCl}}{d_{r-r}^{HCl}}}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl} = \frac{0,0014g}{1,18 \frac{g}{cm^{3}} }}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl} =0,0012 \ cm^{3}}\)
Tak to ma wyglądać ? Coś mi się tutaj nie podoba, za małe liczby wychodzą.
zadanie 3:
\(\displaystyle{ Al+3HCl \to AlCl_{3}}\)
\(\displaystyle{ n_{Al}= \frac{m_{Al}}{M_{Al}}}\)
\(\displaystyle{ n_{Al}= \frac{1000}{27}=37,03}\)
\(\displaystyle{ m_{AlCl_{3}}=37,03 \cdot 133,5 \approx 4944g}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 3 \cdot n_{Al}}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 3 \cdot 37,03 \approx 122}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{m_{r-ru}^{HCl}}{d_{r-ru}^{HCl}} = \frac{m_{HCl}}{C_{p} \cdot d_{r-ru}^{HCl}}= \frac{n_{HCl} \cdot M_{HCl}}{C_{p} \cdot d_{r-ru}^{HCl}}}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{122 \cdot 36,5}{36 \cdot 1,18}=104,8 cm^{3}}\)
Dobrze ?
zadanie 4:
\(\displaystyle{ n_{Ba(OH)_{2}}=n_{H_{2}SO_{4}}=0.5 \cdot V_{H_{2}SO_{4}}\cdot C_{H_{2}SO_{4}}}\)
\(\displaystyle{ 15cm^{3}=0,015dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ n_{Ba(OH)_{2}}=0,5\cdot 0,015 \cdot 0,05=0,000375}\)
\(\displaystyle{ zaw \%= \frac{m_{Ba(OH)_{2}}}{m_{probki}} \cdot 100 \%= \frac{n_{Ba(OH)_{2}} \cdot M_{Ba(OH)_{2}}}{m_{probki}} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ zaw \%= \frac{0,000375\cdot 171}{4,4} \cdot 100 \% \approx 1,46 \%}\)
Tutaj powinno się wszystko zgadzać.
Jeszcze jeden typ zadań został mi do zrobienia, a mianowicie:
Ruda żelaza zawiera \(\displaystyle{ Fe_{2}_O_{3}}\). Z \(\displaystyle{ 1 \ tony}\) rudy otrzymuje się \(\displaystyle{ 456 kg}\) żelaza.
Proces hutniczy składa się z dwóch etapów o łącznej wydajności \(\displaystyle{ 85 \%}\).
Oblicz procentową zawartość \(\displaystyle{ Fe_{2}O_{3}}\) w rudzie.
\(\displaystyle{ Etap\ 1: 3Fe_{2}O_{3}+C=2Fe_{3}O_{4}+CO}\) ; \(\displaystyle{ Etap\ 2: Fe_{3}O_{4}+4CO=3Fe+4CO_{2}}\)
Spotkałem się z rozwiązaniami, gdzie nie potrzeba było do obliczeń stosować któregoś z etapów, ale nie wiem czy dobrze to było zrobione.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
Więc:
zadanie 1. Już wiem jak policzyć i racja, zapomniałem tego \(\displaystyle{ n}\) wyliczyć, które rzutuje na całe zadanie.
Napiszę zadanie podobne do tego, bo robię tak jak należy, jednak wychodzą dziwne wyniki.
Wyznacz wzór empiryczny i cząsteczkowy związku węgla i wodoru, jeżeli z \(\displaystyle{ 10,000g}\) związku po spaleniu w nadmiarze tlenu otrzymuje się \(\displaystyle{ 31,397g}\) \(\displaystyle{ CO_{2}}\). Pary tej substancji w warunkach normalnych \(\displaystyle{ \left( 10^{5},\ \ 0 stopni\ \ C\right)}\) mają gęstość \(\displaystyle{ 2,467 \frac{kg}{m^{3}}}\)
Rozwiązanie:
\(\displaystyle{ CO_{2}}\)\(\displaystyle{ - 31,397g}\)
\(\displaystyle{ M \ C=12g}\) \(\displaystyle{ ;M \ CO_{2}=44g}\)
\(\displaystyle{ 44g- 31,397g}\)
\(\displaystyle{ 12g- x}\)
\(\displaystyle{ x=8,56g}\) (masa węgla w cząsteczce)
\(\displaystyle{ 10,000-8,56=1,44g}\) (masa wodoru w cząsteczce)
\(\displaystyle{ \frac{8,56}{12} \approx 0,71}\)
\(\displaystyle{ \frac{1,44}{1} =1,44}\)
\(\displaystyle{ C:H = 2:1}\)
Teraz korzystając z tego fajnego wzorku:
\(\displaystyle{ pV=nRT= \frac{mRT}{M} \to M= \frac{mRT}{pV}= \frac{dRT}{p}= \frac{2.467 \frac{kg}{m^{3}} \cdot 8.314 \ \frac{J}{mol \cdot K} \cdot 273.15K}{10^{5}Pa} \approx 56 \ g/mol}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{56}{2 \cdot 12+ 1 }=2,24}\), czyli zaokrąglam w dół i wychodzi 2.
Reasumując.
Wzór empiryczny \(\displaystyle{ (C_{2}H_{1})_{2}}\), wzór rzeczywisty \(\displaystyle{ C_{4}H_{2}}\), inaczej mówiąc diacetylen.
Czy to powyższe jest dobrze zrobione ?
zadanie 2
\(\displaystyle{ Zn+2HCl \to ZnCl_{2}+H_{2}}\)
\(\displaystyle{ n_{H_{2}}= \frac{pV}{RT}}\) (liczba moli wodoru)
\(\displaystyle{ \frac{10500Pa \cdot 0,0015m^{3}}{8,31 \frac{Pa \cdot m^{3}}{mol \cdot K} \cdot 295,15 K}}\)\(\displaystyle{ =0,00642 mola}\)
Teraz tak:
\(\displaystyle{ m_{Zn}^{czysty}=n_{Zn} \cdot M_{Zn}}\)
Masa czystego cynku: \(\displaystyle{ 0,00642 \cdot 65 =0,42g}\)
Masa technicznego cynku: \(\displaystyle{ 0,42:0,92= 0,46g}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 2 \cdot n_{H_{2}}}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 2 \cdot 0,00642}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=0,0014}\)
\(\displaystyle{ m_{r-r}^{HCl} = \frac{m_{HCl}}{C_{p}}= \frac{n_{HCl} \cdot M_{HCl}}{C_{p}}}\)
\(\displaystyle{ m_{r-r}^{HCl} = \frac{0,0014 \cdot 36,5}{36}=0,0014g}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{m_{r-r}^{HCl}}{d_{r-r}^{HCl}}}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl} = \frac{0,0014g}{1,18 \frac{g}{cm^{3}} }}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl} =0,0012 \ cm^{3}}\)
Tak to ma wyglądać ? Coś mi się tutaj nie podoba, za małe liczby wychodzą.
zadanie 3:
\(\displaystyle{ Al+3HCl \to AlCl_{3}}\)
\(\displaystyle{ n_{Al}= \frac{m_{Al}}{M_{Al}}}\)
\(\displaystyle{ n_{Al}= \frac{1000}{27}=37,03}\)
\(\displaystyle{ m_{AlCl_{3}}=37,03 \cdot 133,5 \approx 4944g}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 3 \cdot n_{Al}}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 3 \cdot 37,03 \approx 122}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{m_{r-ru}^{HCl}}{d_{r-ru}^{HCl}} = \frac{m_{HCl}}{C_{p} \cdot d_{r-ru}^{HCl}}= \frac{n_{HCl} \cdot M_{HCl}}{C_{p} \cdot d_{r-ru}^{HCl}}}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{122 \cdot 36,5}{36 \cdot 1,18}=104,8 cm^{3}}\)
Dobrze ?
zadanie 4:
\(\displaystyle{ n_{Ba(OH)_{2}}=n_{H_{2}SO_{4}}=0.5 \cdot V_{H_{2}SO_{4}}\cdot C_{H_{2}SO_{4}}}\)
\(\displaystyle{ 15cm^{3}=0,015dm^{3}}\)
\(\displaystyle{ n_{Ba(OH)_{2}}=0,5\cdot 0,015 \cdot 0,05=0,000375}\)
\(\displaystyle{ zaw \%= \frac{m_{Ba(OH)_{2}}}{m_{probki}} \cdot 100 \%= \frac{n_{Ba(OH)_{2}} \cdot M_{Ba(OH)_{2}}}{m_{probki}} \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ zaw \%= \frac{0,000375\cdot 171}{4,4} \cdot 100 \% \approx 1,46 \%}\)
Tutaj powinno się wszystko zgadzać.
Jeszcze jeden typ zadań został mi do zrobienia, a mianowicie:
Ruda żelaza zawiera \(\displaystyle{ Fe_{2}_O_{3}}\). Z \(\displaystyle{ 1 \ tony}\) rudy otrzymuje się \(\displaystyle{ 456 kg}\) żelaza.
Proces hutniczy składa się z dwóch etapów o łącznej wydajności \(\displaystyle{ 85 \%}\).
Oblicz procentową zawartość \(\displaystyle{ Fe_{2}O_{3}}\) w rudzie.
\(\displaystyle{ Etap\ 1: 3Fe_{2}O_{3}+C=2Fe_{3}O_{4}+CO}\) ; \(\displaystyle{ Etap\ 2: Fe_{3}O_{4}+4CO=3Fe+4CO_{2}}\)
Spotkałem się z rozwiązaniami, gdzie nie potrzeba było do obliczeń stosować któregoś z etapów, ale nie wiem czy dobrze to było zrobione.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc i poświęcony czas.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
4 zadania - chemia nieorganiczna
\(\displaystyle{ C:H =1:2}\)Teson pisze:zadanie 1. ......
\(\displaystyle{ \frac{8,56}{12} \approx 0,71}\)
\(\displaystyle{ \frac{1,44}{1} =1,44}\)
\(\displaystyle{ C:H = 2:1}\)
\(\displaystyle{ 1050hPa=105000Pa}\)Teson pisze:zadanie 2.....
\(\displaystyle{ \frac{10500Pa \cdot 0,0015m^{3}}{8,31 \frac{Pa \cdot m^{3}}{mol \cdot K} \cdot 295,15 K}=0,00642 mola}\)
Źle pomnożone.Teson pisze:\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 2 \cdot 0,00642
n_{HCl}=0,0014}\)
37.04Teson pisze:\(\displaystyle{ n_{Al}= \frac{1000}{27}=37,03}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{122 \cdot 36,5}{36 \% \cdot 1,18}= \frac{122 \cdot 36,5}{0,36 \cdot 1,18}}\)Teson pisze:\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{122 \cdot 36,5}{36 \cdot 1,18}=104,8 cm^{3}}\)
Nie tu ma najmniejszego znaczenia ile jest tych etapów, a tym bardziej w jaki sposób przebiegają. Ważne jest tylko, że całkowita wydajność wynosi \(\displaystyle{ 85 \%}\) . Oznacza to, że jak w rudzie było \(\displaystyle{ 100 kg}\) żelaza to w procesie udało się uzyskać tylko \(\displaystyle{ 85kg}\). I jak napisałem, nie ma znaczenia w jaki sposób te \(\displaystyle{ 15kg}\) stracono.Teson pisze:Ruda żelaza zawiera \(\displaystyle{ Fe_{2}O_{3}}\). Z \(\displaystyle{ 1 \ tony}\) rudy otrzymuje się \(\displaystyle{ 456 kg}\) żelaza.
Proces hutniczy składa się z dwóch etapów o łącznej wydajności 85 \%.
Oblicz procentową zawartość \(\displaystyle{ Fe_{2}O_{3}}\) w rudzie.
\(\displaystyle{ Etap\ 1: 3Fe_{2}O_{3}+C=2Fe_{3}O_{4}+CO ; Etap\ 2: Fe_{3}O_{4}+4CO=3Fe+4CO_{2}}\)
Spotkałem się z rozwiązaniami, gdzie nie potrzeba było do obliczeń stosować któregoś z etapów, ale nie wiem czy dobrze to było zrobione.
Otrzymano \(\displaystyle{ m_{Fe}^{prakt}=456kg \ Fe}\). Teoretycznie można było otrzymać:
\(\displaystyle{ m_{Fe}^{teoret}= \frac{m_{Fe}^{prakt}}{0.85}= \frac{456kg}{0.85}= 536.47kg}\)
\(\displaystyle{ 1 \ mol \ Fe_{2}O_{3} \ ------------ \ 2 \ mole \ Fe}\)
\(\displaystyle{ M_{Fe_{2}O_{3}} \ --------------\ 2M_{Fe}}\)
\(\displaystyle{ m_{Fe_{2}O_{3}} \ --------------\ m_{Fe}^{teoret}}\)
\(\displaystyle{ --------------------------------}\)
\(\displaystyle{ m_{Fe_{2}O_{3}}= \frac{m_{Fe}^{teoret} \cdot M_{Fe_{2}O_{3}}}{2M_{Fe}}}\)
\(\displaystyle{ \%zaw= \frac{m_{Fe_{2}O_{3}}}{1000kg} \cdot 100 \%}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 1 lip 2014, o 04:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 18 razy
4 zadania - chemia nieorganiczna
To jedziemy:
zadanie 1.
Pomyliłem się przy zapisie i całe zadanie źle wyszło.
Odpowiedź: wzór empiryczny: \(\displaystyle{ \left( C_{1}H_{2}\right)_{2}}\), wzór rzeczywisty: \(\displaystyle{ C_{2}H_{4},}\) czyli eten
zadanie 2.
\(\displaystyle{ \frac{105000Pa \cdot 0,0015m^{3}}{8,31 \frac{Pa \cdot m^{3}}{mol \cdot K} \cdot 295,15 K}=0,0642 mola}\)
Teraz tak:
Masa czystego cynku: \(\displaystyle{ 0,0642 \cdot 65 =4,2g}\)
Masa technicznego cynku: \(\displaystyle{ 4,2:0,92= 4,6g}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 2 \cdot 0,0642=0,141}\)
\(\displaystyle{ m_{r-r}^{HCl} = \frac{0,141 \cdot 36,5}{36} \approx 0,143 g}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl} = \frac{0,143g}{1,18 \frac{g}{cm^{3}} }=0,121 \frac{g}{cm^{3}}}\)
Teraz powinno być dobrze chyba.
zadanie 3:
Ajjj, taki błąd to aż mi wstyd.
\(\displaystyle{ n_{Al}= \frac{1000}{27}=37,04}\)
\(\displaystyle{ m_{AlCl_{3}}=37,04 \cdot 133,5 \approx 4945g}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 3 \cdot n_{Al}}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 3 \cdot 37,04 \approx 122}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{122 \cdot 36,5}{0,36 \cdot 1,18}= 10482,6 cm^{3}}\)\(\displaystyle{ \approx 10,48l}\)
zadanie 4:
jedynie w pełni dobrze
Co do zadania z tą wydajnością, dziękuję za rzeczowe wytłumaczenie.
Dzięki za szybką odpowiedź i wskazanie wielu pomniejszych, aczkolwiek rzutujących na zadanie problemów.
zadanie 1.
Pomyliłem się przy zapisie i całe zadanie źle wyszło.
Odpowiedź: wzór empiryczny: \(\displaystyle{ \left( C_{1}H_{2}\right)_{2}}\), wzór rzeczywisty: \(\displaystyle{ C_{2}H_{4},}\) czyli eten
zadanie 2.
\(\displaystyle{ \frac{105000Pa \cdot 0,0015m^{3}}{8,31 \frac{Pa \cdot m^{3}}{mol \cdot K} \cdot 295,15 K}=0,0642 mola}\)
Teraz tak:
Masa czystego cynku: \(\displaystyle{ 0,0642 \cdot 65 =4,2g}\)
Masa technicznego cynku: \(\displaystyle{ 4,2:0,92= 4,6g}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 2 \cdot 0,0642=0,141}\)
\(\displaystyle{ m_{r-r}^{HCl} = \frac{0,141 \cdot 36,5}{36} \approx 0,143 g}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl} = \frac{0,143g}{1,18 \frac{g}{cm^{3}} }=0,121 \frac{g}{cm^{3}}}\)
Teraz powinno być dobrze chyba.
zadanie 3:
Ajjj, taki błąd to aż mi wstyd.
\(\displaystyle{ n_{Al}= \frac{1000}{27}=37,04}\)
\(\displaystyle{ m_{AlCl_{3}}=37,04 \cdot 133,5 \approx 4945g}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 3 \cdot n_{Al}}\)
\(\displaystyle{ n_{HCl}=1.1 \cdot 3 \cdot 37,04 \approx 122}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl}= \frac{122 \cdot 36,5}{0,36 \cdot 1,18}= 10482,6 cm^{3}}\)\(\displaystyle{ \approx 10,48l}\)
zadanie 4:
jedynie w pełni dobrze
Co do zadania z tą wydajnością, dziękuję za rzeczowe wytłumaczenie.
Dzięki za szybką odpowiedź i wskazanie wielu pomniejszych, aczkolwiek rzutujących na zadanie problemów.
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
4 zadania - chemia nieorganiczna
\(\displaystyle{ C_{1}H_{2}}\) nie waży tyle samo co \(\displaystyle{ C_{2}H_{1}}\)Teson pisze:zadanie 1.
Pomyliłem się przy zapisie i całe zadanie źle wyszło.
Odpowiedź: wzór empiryczny: \(\displaystyle{ \left( C_{1}H_{2}\right)_{2}}\), wzór rzeczywisty:\(\displaystyle{ C_{2}H_{4}}\), czyli eten
\(\displaystyle{ (C_{1}H_{2})_{n}}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{56}{1 \cdot 12+2 \cdot 1}=4}\)
\(\displaystyle{ (C_{1}H_{2})_{4}=C_{4}H_{8}}\)
Masa różnych izomerów butenu. No albo cyklobutan, metylocyklopropan, jak kto woli.
\(\displaystyle{ m_{r-r}^{HCl} = \frac{0,141 \cdot 36,5}{36 \%}= \frac{0,141 \cdot 36,5}{0,36}}\)Teson pisze:\(\displaystyle{ m_{r-r}^{HCl} = \frac{0,141 \cdot 36,5}{36} \approx 0,143 g}\)
Teraz powinno być dobrze chyba.
To źle bo wcześniej błąd ale kontroluj jednostki.Teson pisze:\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl} = \frac{0,143g}{1,18 \frac{g}{cm^{3}} }=0,121 \frac{g}{cm^{3}}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 1 lip 2014, o 04:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 83 razy
- Pomógł: 18 razy
4 zadania - chemia nieorganiczna
Więc tak:
zadanie 1) Racja, tutaj za szybko popłynąłem z tematem...
zadanie 2) \(\displaystyle{ m_{r-r}^{HCl} = \frac{0,141 \cdot 36,5}{0,36} \approx 14,3g}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl} = \frac{14,3g}{1,18 \frac{g}{cm^{3}} } \approx 11,12 cm^{3}}\)
Teraz już wszystko powinno być dobrze.
Serdecznie dziękuję za pomoc.
zadanie 1) Racja, tutaj za szybko popłynąłem z tematem...
zadanie 2) \(\displaystyle{ m_{r-r}^{HCl} = \frac{0,141 \cdot 36,5}{0,36} \approx 14,3g}\)
\(\displaystyle{ V_{r-r}^{HCl} = \frac{14,3g}{1,18 \frac{g}{cm^{3}} } \approx 11,12 cm^{3}}\)
Teraz już wszystko powinno być dobrze.
Ogólnie zauważyłem po tych zadaniach że jednostki to podstawa, jedno przesunięcie i całkowicie zadanie się wypacza, co skutkuje niestety brakiem punktów oraz muszę pilniej obserwować całe zadanie, tak jak poleciałem za szybko w tym 1.To źle bo wcześniej błąd ale kontroluj jednostki.
Serdecznie dziękuję za pomoc.