Jak pozyskać efektywnie wodór?

hubot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 4 sty 2015, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Jak pozyskać efektywnie wodór?

Post autor: hubot »

Mam do Was taką prośbę - jak pozyskać efektywnie wodór? Mam takie dwa filmiki yt:

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=F3wNGKMP1fw

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=FStTaFAl7Ec


Powiecie mi, w jaki sposób najlepiej i najwięcej wodoru uzyskać? Na sylwestra chciałem dużo wodoru, więc podłączyłem miskę z wodą z solą pod 230 V i zaczęło skwierczeć - czyli musi to być prąd stały?
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1588
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Jak pozyskać efektywnie wodór?

Post autor: Gouranga »

zobacz lepiej filmik kogoś kto wie o czym mówi:

Kod: Zaznacz cały

https://www.youtube.com/watch?v=DqnhEXDShMY
hubot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 4 sty 2015, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Jak pozyskać efektywnie wodór?

Post autor: hubot »

Czy jak będę wdychał wodór to będę miał efekt podobny do helu?
Jakie dać napięcie prądu stałego dla efektywnego wydzielania się wodoru?
GluEEE
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 924
Rejestracja: 30 gru 2012, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Całkonacja
Podziękował: 227 razy
Pomógł: 14 razy

Jak pozyskać efektywnie wodór?

Post autor: GluEEE »

Czy Ty wiesz, co chcesz zrobić? Zdajesz sobie sprawę z energii, jaka drzemie w wodorze cząsteczkowym? Nie polecam zabawy z nim.
Gouranga
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1588
Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Trójmiasto
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Jak pozyskać efektywnie wodór?

Post autor: Gouranga »

Jak nie wiesz jaka jest energia w wodorze to zastanów się jaka jest energia w Słońcu. Tak się składa (nie wiem czy wiesz), że Słońce świeci od energii, która uwalnia się z wodoru (kiedy 4 cząsteczki wodoru zmieniają się w 2 cząsteczki helu).
Dachy w laboratoriach chemicznych często nie są przytwierdzane do ścian tylko są betonowymi płytami kładzionymi na wierzch budynku na wypadek wybuchu wodoru żeby taki betonowy dach mógł swobodnie się unieść i opaść nie rozrywając ścian.
I ty chcesz wdychać wodór? Zastanów się nad sobą
hubot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 4 sty 2015, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Jak pozyskać efektywnie wodór?

Post autor: hubot »

A czy od wodoru można się uzależnić wdychając go? Wiem, jakie mogą być skutki wnioskując po powyższych postach
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Jak pozyskać efektywnie wodór?

Post autor: pesel »

Jak chcesz wiedzieć o konkretnej substancji "prawie wszystko" chociażby pod kątem jej oddziaływania, wpisuj w wyszukiwarkę "karta charakterystyki + nazwa substancji".
BTW, może to Cię pocieszy ale też próbowałem elektrolizy prądem przemiennym (wtedy miał jeszcze \(\displaystyle{ 220V}\)).
hubot
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 165
Rejestracja: 4 sty 2015, o 19:55
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy

Jak pozyskać efektywnie wodór?

Post autor: hubot »

pesel pisze:próbowałem elektrolizy prądem przemiennym (wtedy miał jeszcze \(\displaystyle{ 220V}\)).
I co, poleciały iskry ? Ja próbowałem prądem \(\displaystyle{ 230 \ V}\) elektrolizy i iskry mi poleciały z obu przewodów. Na podstawie swoich doświadczeń radziłbym prąd stały do tego typu doświadczeń (im większe napięcie tym szybciej). Można zrobić konstrukcję z 12 baterii 9V. Wtedy napięcie zsumuje się \(\displaystyle{ 12\cdot 9 \ V=108 \ [V]}\), i będzie szybko przebiegać elektroliza. Albo można też kupić mostek prostowniczy, przetwornicę, falownik i transformator w sklepie elektrycznym. Podpinasz pod baterię 9V przetwornicę napięcia (do 14 V), potem podpinasz falownik i transformator na 380V, podpinasz mostek prostowniczy na \(\displaystyle{ 380 \ V}\) i masz szybką elektrolizę.
ODPOWIEDZ