Energia fali świetlnej...

JestemKarolina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 3 lis 2013, o 17:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Energia fali świetlnej...

Post autor: JestemKarolina »

Bardzo proszę o pomoc w zadaniu, jest chyba proste, ale robię je już tyle razy, a wynik nadal wychodzi jeden i ten sam - zły..

Treść: Obliczyć energię fali świetlnej (w aJ) dla światła o długości fali 485nm.

Rozwiązuję to tak, że korzystam ze wzoru \(\displaystyle{ E=h \cdot \frac{c}{\lambda}}\) i podstawiam stałe oraz długość fali zamienioną na metry. Z czego wychodzi mi: \(\displaystyle{ E=6,6261 \cdot 10^{-34}Js \cdot \frac{2,998 \cdot 10^{8}m/s}{\485 \cdot 10^{-9}m}=(6,6261 \cdot 10^{-34} \cdot 6,18144 \cdot 10^{14})J=4,095886 \cdot 10^{-19}J}\)
Mam już wynik w J, więc zamieniam na attodżule, wiedząc, że \(\displaystyle{ 1J=10^{-18}aJ}\) i otrzymuję: \(\displaystyle{ 4,095886 \cdot 10^{-37}aJ}\)

Czy ktoś gdzieś dostrzega błąd?
Ostatnio zmieniony 28 gru 2014, o 19:56 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Symbol mnożenia to \cdot.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Energia fali świetlnej...

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ 1aJ=10^{-18}J}\), a nie \(\displaystyle{ 1J=10^{-18}aJ}\)
JestemKarolina
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 3 lis 2013, o 17:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

Energia fali świetlnej...

Post autor: JestemKarolina »

Aha, to znacznie zmienia postać rzeczy.. Dziękuję bardzo kolejny raz!
ODPOWIEDZ