1.Jakie jest stężenie jednoprotonowego kwasu w roztworze wodnym jeżeli wiadomo ze pH=3, a stopień dysocjacji wynosi 1,8?
2.Oblicz stałą dysocjacji 0,15 molowego wodnego roztworu kwasu azotowego (III) jeżeli jego stopień dysocjacji wynosi 1,3%.
pH stopień dysocjacji
-
- Użytkownik
- Posty: 17
- Rejestracja: 18 gru 2014, o 16:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowy Targ
- Podziękował: 12 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 194
- Rejestracja: 10 gru 2012, o 12:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 52 razy
pH stopień dysocjacji
\(\displaystyle{ 1.}\)
\(\displaystyle{ pH=-\log[H ^{+}] \Rightarrow [H ^{+}] =10 ^{-pH}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{[H ^{+}] }{C _{a} } \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ C _{a}= \frac{10 ^{-pH} \cdot 100 \% }{\alpha}}\)
\(\displaystyle{ C _{a}=0,056 mol/dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ 2.}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{[H ^{+}][NO _{2} ^{-}]}{[HNO _{2}] }= \frac{[H ^{+}] ^{2} }{1-[H ^{+}]}}\)
\(\displaystyle{ [H ^{+}] = \frac{\alpha C_{a} }{100 \% }}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{\alpha ^{2}C _{a } ^{2} }{100\left( 100-\alpha C _{a} \right) }}\)
\(\displaystyle{ K=3,81 \cdot 10 ^{-5}}\)
\(\displaystyle{ pH=-\log[H ^{+}] \Rightarrow [H ^{+}] =10 ^{-pH}}\)
\(\displaystyle{ \alpha = \frac{[H ^{+}] }{C _{a} } \cdot 100 \%}\)
\(\displaystyle{ C _{a}= \frac{10 ^{-pH} \cdot 100 \% }{\alpha}}\)
\(\displaystyle{ C _{a}=0,056 mol/dm ^{3}}\)
\(\displaystyle{ 2.}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{[H ^{+}][NO _{2} ^{-}]}{[HNO _{2}] }= \frac{[H ^{+}] ^{2} }{1-[H ^{+}]}}\)
\(\displaystyle{ [H ^{+}] = \frac{\alpha C_{a} }{100 \% }}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{\alpha ^{2}C _{a } ^{2} }{100\left( 100-\alpha C _{a} \right) }}\)
\(\displaystyle{ K=3,81 \cdot 10 ^{-5}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
pH stopień dysocjacji
2.
\(\displaystyle{ K= \frac{[H ^{+}][NO _{2} ^{-}]}{[HNO _{2}] }= \frac{[H ^{+}] ^{2} }{C_{a}-[H ^{+}]}}\)
\(\displaystyle{ [H ^{+}] = \alpha C_{a}}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{ (\alpha C_{a})^{2}}{C_{a}-C_{a} \alpha}=\frac{ \alpha^{2} C_{a}^{2}}{C_{a}(1- \alpha)}= \frac{ \alpha^{2} C_{a}}{1- \alpha}}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{[H ^{+}][NO _{2} ^{-}]}{[HNO _{2}] }= \frac{[H ^{+}] ^{2} }{C_{a}-[H ^{+}]}}\)
\(\displaystyle{ [H ^{+}] = \alpha C_{a}}\)
\(\displaystyle{ K= \frac{ (\alpha C_{a})^{2}}{C_{a}-C_{a} \alpha}=\frac{ \alpha^{2} C_{a}^{2}}{C_{a}(1- \alpha)}= \frac{ \alpha^{2} C_{a}}{1- \alpha}}\)