w kolbie odmierzono dokładnie \(\displaystyle{ 10,00 cm 10,00^{3}}\) roztworu kwasu szczawiowego o stężeniu \(\displaystyle{ 0,0500 mol/dm^{3}}\) . Następnie miareczkowano roztworem wodorotlenku sodu \(\displaystyle{ V_{NaOH} = 9,22 cm^{3}}\) o stężeniu \(\displaystyle{ 0,1 mol/dm^{3}}\) . Obliczyć stężenie titranta - \(\displaystyle{ NaOH}\) z dokładnością do \(\displaystyle{ 0,0001 mol/dm^{3}}\) .
Mam z tym zadaniem problem ponieważ wychodzi mi inaczej niż wykładowcy. Jeżeli ktoś umie rozwiązać to proszę..
Chemia- alkacymetria
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 paź 2014, o 16:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 1 raz
Chemia- alkacymetria
Ostatnio zmieniony 12 gru 2014, o 20:39 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne i chemiczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] . Nie wyłączaj BBCode.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne i chemiczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Chemia- alkacymetria
Warto by napisać wobec czego miareczkowano, szczególnie w przypadku kwasów dwukarboksylowych.
\(\displaystyle{ C_{NaOH} = \frac{C_{(COOH)_{2}} V_{(COOH)_{2}}\cdot 2}{V_{NaOH}}=0.1085 \ mol/dm^{3}}\)
dodatkowe info na PW
\(\displaystyle{ C_{NaOH} = \frac{C_{(COOH)_{2}} V_{(COOH)_{2}}\cdot 2}{V_{NaOH}}=0.1085 \ mol/dm^{3}}\)
dodatkowe info na PW
Ostatnio zmieniony 12 gru 2014, o 21:13 przez pesel, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 17 paź 2014, o 16:09
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: kraków
- Podziękował: 1 raz
Chemia- alkacymetria
Dzięki Wielkie:-)
-- 13 gru 2014, o 03:44 --
Czesc 2
HCl o stez. 0,5Mol/dm3 miareczkowano NaOH (stezenie wyznaczono w mianowaniu NaOH kwasem szczawiowym 0,1085). Po zakonczonym miareczkowaniu odcztytano objetosc NaOH =10,5Mol/dm3.Obliczyc mase kwasu solnego.
-- 13 gru 2014, o 13:26 --
Sorki... szczerze to stez kwasu wzielam z ksiazki z zadania ale pewnie ma ono byc niewiadoma VNaOH=10,5cm3 Wybacz za blad. Czy moglbys objasnic dlaczego tak tez wzor ma byc? To ze mole naoh = molom hcl to wiem z reakcji ale dalej .... wyszlo mi mHCl= 0,1026 g?
-- 13 gru 2014, o 16:09 --
Już wszystko rozumiem Dzięki:-) niestety jak próbuję pisać z Latex'em na forum to mi nie działa chociaż mam włączone BBCode... nie ogarniam.. a jak wysyłam wiadomość to Latex działa ... nie wiem o co kaman..
-- 13 gru 2014, o 16:11 --
No tak podstawiłam mase molowa kwasu szczawiowego zamiast solnego :-D
-- 13 gru 2014, o 03:44 --
Czesc 2
HCl o stez. 0,5Mol/dm3 miareczkowano NaOH (stezenie wyznaczono w mianowaniu NaOH kwasem szczawiowym 0,1085). Po zakonczonym miareczkowaniu odcztytano objetosc NaOH =10,5Mol/dm3.Obliczyc mase kwasu solnego.
-- 13 gru 2014, o 13:26 --
Sorki... szczerze to stez kwasu wzielam z ksiazki z zadania ale pewnie ma ono byc niewiadoma VNaOH=10,5cm3 Wybacz za blad. Czy moglbys objasnic dlaczego tak tez wzor ma byc? To ze mole naoh = molom hcl to wiem z reakcji ale dalej .... wyszlo mi mHCl= 0,1026 g?
-- 13 gru 2014, o 16:09 --
Już wszystko rozumiem Dzięki:-) niestety jak próbuję pisać z Latex'em na forum to mi nie działa chociaż mam włączone BBCode... nie ogarniam.. a jak wysyłam wiadomość to Latex działa ... nie wiem o co kaman..
-- 13 gru 2014, o 16:11 --
No tak podstawiłam mase molowa kwasu szczawiowego zamiast solnego :-D