Ubytek masy

kisi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 8 gru 2014, o 19:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TKi

Ubytek masy

Post autor: kisi »

Z góry chciał bym przeprosić Pesla

Witam mam problem w jednym zadaniu jak je rozwiązać z góry dziękuje.

Próbkę sproszkowanego żelaza umieszczono w pewnej objętości tlenu i podgrzano. Stwierdzono \(\displaystyle{ 22.5 \%}\) przyrost masy próbki w stosunku do masy początkowej. Następnie mieszaninę poreakcyjną \(\displaystyle{ (Fe_{2}O_{3} + Fe)}\) roztworzono w nadmiarze kwasu solnego stwierdzając wydzielenie się \(\displaystyle{ 25.7 \ dm^{3}}\) wodoru \(\displaystyle{ (100 kPa, 30 ^{o}C)}\). Jaka była masa próbki żelaza?
\(\displaystyle{ M_{O_{2}} = 32,0 g/mol, \ M_{Fe} = 55,8 g/mol, \ M_{H_{2}} = 2,02 g/mol}\)[/quote]-- 8 gru 2014, o 21:11 --Ok dałem rade robiłem bład bo zle podstawiłem stałą
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Ubytek masy

Post autor: pesel »

ODPOWIEDZ