Mam tabelkę z następującymi kolumnami:
wzór
M (g/mol)
V(dm3)
N(cząsteczek)
N(atomów)
n(mol)
m(g)
Mam ją uzupełnić na przykład dla \(\displaystyle{ Na_{2}O}\)
Wiem, że M mogę policzyć z układu, czyli dla podanego związku będzie to 62.
Znając n (0,3) obliczam, że \(\displaystyle{ m=18,6}\).
Dalej liczę, że \(\displaystyle{ V=0,3x22,4=6,72}\)
Zostaje tylko N, tak więc \(\displaystyle{ N= \frac{18,6}{62} \cdot 6,02 \cdot 10^{23} =1,806 \cdot 10^{23}}\)
Z N mam problem, bo nie wiem czy policzyłem N atomów czy cząsteczek i jak się zająć tym drugim.
Proszę również powiedzieć czy moje obliczenia są poprawne.
Mol - obliczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Mol - obliczenia
Tak nie możesz liczyć. Tlenek sodu nie jest gazem.vergil pisze:Dalej liczę, że \(\displaystyle{ V=0,3x22,4=6,72}\)
Wiedziałeś, że liczba moli to 0.3. I to można wstawić zamiast tego ułamka. Tak policzyłeś liczbę cząsteczek tlenku sodu.vergil pisze:Zostaje tylko N, tak więc \(\displaystyle{ N= \frac{18,6}{62} \cdot 6,02 \cdot 10^{23} =1,806 \cdot 10^{23}}\)
Liczbę atomów policzysz mnożąc liczbę cząsteczek przez 3 (w jednej cząsteczce są 3 atomy).vergil pisze:Z N mam problem, bo nie wiem czy policzyłem N atomów czy cząsteczek i jak się zająć tym drugim.
Mol - obliczenia
A jeśli miałbym podaną tylko N(cząsteczki) lub N(atomy) to którą z wartości przyjąć do liczenia pozostałych, gdyż mam wzór
\(\displaystyle{ n= \frac{N}{ N_{A} }}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{N}{ N_{A} }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Mol - obliczenia
To zależy czy chcesz policzyć ile jest moli atomów czy ile jest moli cząsteczek. To tak jak z butami. Jak masz 24 buty to masz 2 tuziny butów ale tuzin par butów.
Mol - obliczenia
Zwróciłeś uwagę na fakt, że dla \(\displaystyle{ Na_{2}O}\) nie mogę policzyć V.
Wobec tego mam pytanie, które substancje (ogólnie) będą gazami? Tlenki niemetali?
Wobec tego mam pytanie, które substancje (ogólnie) będą gazami? Tlenki niemetali?
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Mol - obliczenia
Napisałem, że w ten sposób nie możesz liczyć. Ale oczywiście możesz policzyć objętość ale inaczej. Wystarczy znaleźć gęstość tlenku sodu, na przykład tutaj:
\(\displaystyle{ d=2.270 \ g/cm^{3}}\)
Chyba nie ma reguły, która pozwalałaby zapamiętać, które związki w normalnej temperaturze są gazami. Chociaż faktycznie tlenki niemetali w większości są gazami. Ale taki tlenek krzemu jest stały, a woda (tlenek wodoru) jest cieczą.
\(\displaystyle{ d=2.270 \ g/cm^{3}}\)
Chyba nie ma reguły, która pozwalałaby zapamiętać, które związki w normalnej temperaturze są gazami. Chociaż faktycznie tlenki niemetali w większości są gazami. Ale taki tlenek krzemu jest stały, a woda (tlenek wodoru) jest cieczą.