stechiometria zad

jutro21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 11:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kace

stechiometria zad

Post autor: jutro21 »

witam potrzebuje pilnej pomocy w rozwiązaniu tych zadan


prosze o rozwiązanie ewentualnie o koncowe wyniki


1. Ile moli H3PO4 mozna otrzymac z 28,4 g tlenku fosforu
P2O5+H2O--> H3PO4

2.Ile moli Cu powstanie w reakcji jeśli rownoczesnie otrzymano 77g CO2
reakcja Cu2O+C --> Cu + CO2

3.Ile moli O2 trzeba do utlenienia 22,4 g tlenku węgla do ditlenku węgla
CO+O2-->CO2

4. ile gr tlenku fosforu powstanie z utlenienia 2 moli fosforu
reakcja P+O2--->P2O5


pliska o pomoc
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

stechiometria zad

Post autor: ariadna »

1)
\(\displaystyle{ P_{2}O_{5}+3H_{2}O->2H_{3}PO_{4}}\)
1 mol tlenku fosforu to 142 g
x moli-28,4 g
x=0,2 mola
Jak widać z reakcji:
1 mol tlenku-2 mole kwasu
0,2 mola tlenku-x
x=0,4 mola kwasu
Ostatnio zmieniony 1 cze 2007, o 17:16 przez ariadna, łącznie zmieniany 1 raz.
jutro21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 11:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kace

stechiometria zad

Post autor: jutro21 »

ja rozwiazalam to tak


140 g-----98*2
28,4-----x

x=39,78 gram H3PO4

i lizce ilos moli czyli n=39,78 /98

czyli n=0,4 mola

cos jest zle??



prosba o pomoc z kolejnymi zadaniami
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

stechiometria zad

Post autor: ariadna »

Też jest ok, u mnie była literówka na samym końcu, już poprawiam.

Jeśli już masz rozwiązane zadania, to pokaż i poszukamy błędów jak nie, to napiszę dalej.
jutro21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 11:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kace

stechiometria zad

Post autor: jutro21 »

aha i jeszcze drugie zadanie
ja mam tak

masa molowa C=12
masa molowa CO2=44

XgC----77g CO2
12g-----44

X=21g C
teraz gramy na mole i wynik gotowy ?????????

[ Dodano: 1 Czerwica 2007, 17:18 ]
dzieki wielkie


gorzej z tym 3 i 4 zadaniem

[ Dodano: 1 Czerwica 2007, 17:20 ]
hmmm cos z tym 3 zadaniem zaczelam robic

2 CO2 + O2 ---. 2 CO2

czyli

22,4 CO2-------X moli O2
2 ----- 1

X = 11,2 ????? czy moze zamienic te 24,4 na mole i wtedy bedzie dobrze???
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

stechiometria zad

Post autor: ariadna »

jutro21, a gdzie równanie reakcji?
Tj. zbilansowane równanie?

\(\displaystyle{ 2Cu_{2}O+C->CO_{2}+4Cu}\)
44 g CO2-254g Cu
77g CO2-x
x=444,5 g Cu
i to na mole:7
jutro21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 11:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kace

stechiometria zad

Post autor: jutro21 »

ups ale mi sie zapomnialo , az wstyd
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

stechiometria zad

Post autor: ariadna »

3)
\(\displaystyle{ 2CO+O_{2}->2CO_{2}}\)
56g CO-32 g O2
22,4 g CO-x
x=12,8 g
Czyli 0,4 mola.
jutro21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 11:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kace

stechiometria zad

Post autor: jutro21 »

dzieki ponownie , pozostalo 4

ja kombinuje tak


4P+5O2-----> 2 P2O5



XgP2O5----- 2 * 31 = 62gram
284g--------124g P
Awatar użytkownika
ariadna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2702
Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 642 razy

stechiometria zad

Post autor: ariadna »

4 mole fosoru-2 mole tlenku
2 mole fosforu-x moli tlenku

x=1 mol tlenku, 142g.
jutro21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 17 wrz 2006, o 11:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: kace

stechiometria zad

Post autor: jutro21 »

dzieki wielkie
jak to dobrze ze są tacy ludzie jak Ty
a teraz znikam przestudiowac te zadanka jeszcze raz

pozdrawiam
ODPOWIEDZ