pH roztworu

mmmagdamm2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 22 lis 2014, o 18:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

pH roztworu

Post autor: mmmagdamm2 »

\(\displaystyle{ Na _{2} CO_{3}; pH= 10,37.}\) Oblicz stężenie \(\displaystyle{ NaHCO _{3}.}\)
Ostatnio zmieniony 28 lis 2014, o 09:05 przez yorgin, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

pH roztworu

Post autor: pesel »

\(\displaystyle{ CO_{3}^{2-}+H_{2}O \to HCO_{3}^{-}+OH^{-}}\)

\(\displaystyle{ [HCO_{3}^{-}] \approx [OH^{-}]= \frac{K_{w}}{[H^{+}]}= \frac{10^{-14}}{10^{-pH}}= \frac{10^-^{14}}{10^{-10.37}}=10^{-3.63}}\)

Można sobie jeszcze sprawdzić czy przy takim pH trzeba się zajmować faktem, że w roztworze jest też równowagowe stężenie kwasu węglowego.

\(\displaystyle{ K_{H_{2}{CO_{3}}}=4.5 \cdot 10^{-7}= {[H^{+}]} \cdot { \frac{[HCO_{3}^{-}] }{[H_{2}CO_{3}] } }={10^{-pH}} \cdot { \frac{[HCO_{3}^{-}] }{[H_{2}CO_{3}] } }}\)

\(\displaystyle{ { \frac{[HCO_{3}^{-}] }{[H_{2}CO_{3}] } }= \frac{K_{H_{2}{CO_{3}}}}{10^{-pH}} = \frac{4.5 \cdot 10^{-7}}{10^{-10.37}}=4.5 \cdot 10^{3.37}}\)

Czyli stężenie kwasu węglowego jest pomijalnie małe.
ODPOWIEDZ