stężenia + reakcje

mmmagdamm2
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 22 lis 2014, o 18:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 6 razy

stężenia + reakcje

Post autor: mmmagdamm2 »

\(\displaystyle{ Zad. 1 W zbiorniku o pojemności 42,3 dm3 umieszczono 17,5 g sproszkowanej siarki, po czym wpompowano do niego tlen uzyskując w temp. 320,6 K ciśnienie 159402,3 Pa. Jakie jest ciśnienie cząstkowe SO3 w kPa w zbiorniku po zakończeniu reakcji utlenienia S do SO3 w temp. 320,6?
Mo 16,00 g/mol Ms 32,06 g/mol R= 8314

Zad. 2 Do roztworu Na2CO3 zawierającego 0,38 mola soli w ktorym ułamek molowy N Na2CO3 = 0,168 dodano 17,4 g tej soli. Ile gramów wody należy dodać do tego roztworu by ułamek molowy N Na2CO3 w roztworze końcowym osiągnął wartość 0,125?
M H20 18,0 g/mol M Na2CO3 106 g/mol d H2O = 1,00 g/cm3

Zad. 3 Jednym z najważniejszych związków wapnia wykorzystywanym w syntezie organicznej jest węglik wapnia CaC2 Otrzymuje się go w wyniku spiekania tlenku wapnia z koksem. Powstaje wówczas CaC2 oraz tlenek węgla (II). W reakcji węgliku wapnia z wodą powstaje etyn. Zapisz równanie reakcji i oblicz ile m3 etynu ( w warunkach t= 20 stopni Celsjusza, p=1,22 atm) można otrzymać z 95 kg koksu zawierającego 95% czystego węgla zakładając, że obie reakcje przebiegną z 80% wydajnością
M H= 1,01 g/mol M c = 12,01 g/mol M Ca = 40,08 g/ mol

Zad 4. Ile gramów bezwodnego H2SO4 należy rozpuścić w 836,8 cm3 3,00 % roztworu H2SO4 o gęstośći 1,020 g/cm3 aby ułamek molowy kwasu w otrzymanym roztworze był równy N H2SO4 = 0,22?
M H20 = 18,0 g/mol M H2SO4 = 98,0 g/mol

Zad. 5 Roztworzenie próbki Zn o wadze 9,161 g wymagało 717,2102 cm3 roztworu wodnego HCl Jakiej objętości wyrażonej w cm3 tego samego roztworu HCl potrzeba do roztworzenia 31,438 g równomolowego stopu Zn i Al
M H = 1,008 g/mol M Cl = 35,45 g/mol M Zn = 65,39 g/mol M Al = 26,98 g/mol}\)
ODPOWIEDZ