Bardzo proszę o pomoc w zadaniu:
Oblicz stężenie procentowe roztworu \(\displaystyle{ K_{2}}\)\(\displaystyle{ SO_{4}{}\), który otrzymano przez zmieszanie:
228 g roztworu \(\displaystyle{ K_{2}}\)\(\displaystyle{ SO_{4}{}\) o stężeniu 13,55 %,
260 cm3 roztworu tej soli o stęż. 0,275 mol/dm3 i gęstości d = 1,105 g/cm3 oraz
333 g roztworu \(\displaystyle{ K_{2}}\)\(\displaystyle{ SO_{4}{}\), w którym ułamek molowy wody NH2O jest równy 0,825.
\(\displaystyle{ M_{H}}\)= 1,008 g/mol \(\displaystyle{ M_{O}}\) = 16,00 g/mol \(\displaystyle{ M_{K}}\) = 39,10 g/mol \(\displaystyle{ M_{S}}\)= 32,07 g/mol
Wydaje mi się, że trzeba z każdego roztworu I, II i III obliczyć masę czystego \(\displaystyle{ K_{2}}\)\(\displaystyle{ SO_{4}{}\) i masę roztworu tej soli, ale robię tak i mi nie wychodzi.
Stężenie procentowe roztworu po zmieszaniu roztworów.
-
- Użytkownik
- Posty: 37
- Rejestracja: 3 lis 2013, o 17:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 8 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Stężenie procentowe roztworu po zmieszaniu roztworów.
Chyba tylko w rachunkach można się pomylić.
\(\displaystyle{ m_{r,1}=228 \ g}\)
\(\displaystyle{ m_{1}=228 \ g \cdot 0.1355}\)
\(\displaystyle{ m_{r,2}=260 \ cm^{3} \cdot 1.105 \ g/cm^{3}}\)
\(\displaystyle{ m_{2}=0.26 \ dm^{3} \cdot 0.275 \ mol/dm^{3} \cdot M_{K_{2}SO_{4}}}\)
\(\displaystyle{ m_{r,3}=333 \ g}\)
A masę siarczanu w trzecim r-rze z obliczyć z układu równań \(\displaystyle{ m_{3}=m_{K_{2}SO_{4}}}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} m_{H_{2}O}+m_{K_{2}SO_{4}}=333g \\
\frac{n_{H_{2}O}}{n_{K_{2}SO_{4}}}= \frac{m_{H_{2}O}}{M_{H_{2}O}} \frac{M_{K_{2}SO_{4}}}{m_{K_{2}SO_{4}}}= \frac{0.825}{1-0.825}\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} m_{H_{2}O}+m_{K_{2}SO_{4}}=333g \\
\frac{m_{H_{2}O}}{m_{K_{2}SO_{4}}}= \frac{0.825}{0.175} \frac{M_{H_{2}O}}{M_{K_{2}SO_{4}}} \end{cases}}\)
BTW. Ułamek molowy wody oznaczamy \(\displaystyle{ x_{H_{2}O}}\) (\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}}\) jest zarezerwowane dla liczby moli wody).
\(\displaystyle{ m_{r,1}=228 \ g}\)
\(\displaystyle{ m_{1}=228 \ g \cdot 0.1355}\)
\(\displaystyle{ m_{r,2}=260 \ cm^{3} \cdot 1.105 \ g/cm^{3}}\)
\(\displaystyle{ m_{2}=0.26 \ dm^{3} \cdot 0.275 \ mol/dm^{3} \cdot M_{K_{2}SO_{4}}}\)
\(\displaystyle{ m_{r,3}=333 \ g}\)
A masę siarczanu w trzecim r-rze z obliczyć z układu równań \(\displaystyle{ m_{3}=m_{K_{2}SO_{4}}}\):
\(\displaystyle{ \begin{cases} m_{H_{2}O}+m_{K_{2}SO_{4}}=333g \\
\frac{n_{H_{2}O}}{n_{K_{2}SO_{4}}}= \frac{m_{H_{2}O}}{M_{H_{2}O}} \frac{M_{K_{2}SO_{4}}}{m_{K_{2}SO_{4}}}= \frac{0.825}{1-0.825}\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} m_{H_{2}O}+m_{K_{2}SO_{4}}=333g \\
\frac{m_{H_{2}O}}{m_{K_{2}SO_{4}}}= \frac{0.825}{0.175} \frac{M_{H_{2}O}}{M_{K_{2}SO_{4}}} \end{cases}}\)
BTW. Ułamek molowy wody oznaczamy \(\displaystyle{ x_{H_{2}O}}\) (\(\displaystyle{ n_{H_{2}O}}\) jest zarezerwowane dla liczby moli wody).