Stężenie molowe dziwny wzór

nukleoid90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 11 paź 2011, o 21:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gliwice

Stężenie molowe dziwny wzór

Post autor: nukleoid90 »

Witam,

W pewnej książce jako przykład jest takie zadanie: "Oblicz stężenie NO powstających z N2 i O2 procesie termicznym w temperaturze 2000 K w czasie 1 s, jeżeli stężenie równowagowe [NO] w tych warunkach wynosi 3600 ppm.

Jest podany taki wzór:

\(\displaystyle{ \frac{[NO]}{[NO]x}=\frac{1- \exp(-\alpha \cdot t)}{1+ \exp(-\alpha \cdot t)}}\)

I w taki dziwnym sposób liczą stężenie molowe:

\(\displaystyle{ [NO]x=V_{m} \cdot p_{m}=0,003600 \cdot 6,1 \cdot 10^{-6}=0,022 \cdot 10^{-6} \hbox{mol/cm}^{3}}\)

Skąd się wziął ten wzór i co w ogóle znaczy to Vm i pm, bo nie rozumiem tego w ogóle? O ile wiadomo, że chyba \(\displaystyle{ V_{m}}\) to jest to \(\displaystyle{ 3600\hbox{ ppm}}\), ale to pm już nie mam pojęcia co to.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2014, o 22:33 przez Kacperdev, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

Stężenie molowe dziwny wzór

Post autor: pesel »

nukleoid90 pisze:W pewnej książce...
Jeżeli możesz to podaj namiary na tę książkę.
ODPOWIEDZ