Entalpia spalania cyklopropanu wynosi \(\displaystyle{ -2092772 J/mol}\) , grafitu \(\displaystyle{ -393,5 KJ/mol}\) ,
wodoru \(\displaystyle{ 285,83 KJ/mol}\). Entalpia tworzenia propenu wynosi \(\displaystyle{ 20427 J/mol}\).
Obliczyć entalpię izomeryzacji 1 mola cyklopropanu w propen.
Bardzo proszę o pomoc.
Entalpia izomeryzacji
-
- Użytkownik
- Posty: 1707
- Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 412 razy
Entalpia izomeryzacji
\(\displaystyle{ Reakcja \ 1: \ C_{3}H_{6(cyklopropan)}+4.5O_{2} \to 3CO_{2} +3H_{2}O \ \ \ \Delta H_{1}}\)
\(\displaystyle{ Reakcja \ 2: \ C+O_{2} \to CO_{2} \ \ \ \Delta H_{2}}\)
\(\displaystyle{ Reakcja \ 3: \ H_{2}+0.5O_{2} \to H_{2}O \ \ \ \Delta H_{3}}\)
\(\displaystyle{ Reakcja \ 4: \ 3C+3H_{2}\to CH_{2}=CH-CH_{3} \ \ \ \Delta H_{4}}\)
Mnożymy pierwszą reakcję przez 1, drugą przez (-3), trzecią przez (-3), czwartą przez 1 i dodajemy stronami.
\(\displaystyle{ \Delta H=\Delta H_{1}-3 \cdot \Delta H_{2} -3 \cdot \Delta H_{3} + \Delta H_{4}}\)
\(\displaystyle{ Reakcja \ 2: \ C+O_{2} \to CO_{2} \ \ \ \Delta H_{2}}\)
\(\displaystyle{ Reakcja \ 3: \ H_{2}+0.5O_{2} \to H_{2}O \ \ \ \Delta H_{3}}\)
\(\displaystyle{ Reakcja \ 4: \ 3C+3H_{2}\to CH_{2}=CH-CH_{3} \ \ \ \Delta H_{4}}\)
Mnożymy pierwszą reakcję przez 1, drugą przez (-3), trzecią przez (-3), czwartą przez 1 i dodajemy stronami.
\(\displaystyle{ \Delta H=\Delta H_{1}-3 \cdot \Delta H_{2} -3 \cdot \Delta H_{3} + \Delta H_{4}}\)