mieszanina gazów

kdiabel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 28 paź 2014, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubin
Podziękował: 1 raz

mieszanina gazów

Post autor: kdiabel »

Witam mam problem z jednym zadaniem. Nie wychodzi mi wynik.
Do zamkniętego pojemnika zawierającego w warunkach normalnych 18.37 dm3 powietrza dodano 32 g węglanu wapnia a następnie pojemnik ogrzano, doprowadzając do całkowitego rozkładu soli na tlenki. Jaki jest udział masowy tlenu w mieszaninie gazowej po reakcji?
Uwaga: założyć, że powietrze zawiera 21,0% objętościowo O2 a resztę stanowi N2.
MN = 14,0 g/mol MO = 16,0 g/mol MC = 12,0 g/mol MCa = 40,1 g/mo

\(\displaystyle{ m_{O}= \frac{18.37 \ dm^{3}}{22.4 \ dm^{3}/mol} \cdot 21.0 \% \cdot 32 \ g/mol = 5.511 \ g}\)

\(\displaystyle{ m_{N}= \frac{18.37 \ dm^{3}}{22.4 \ dm^{3}/mol} \cdot 79.0 \% \cdot 28 \ g/mol = 18.140375 \ g}\)



\(\displaystyle{ CaCO_{3} \to CaO + CO_{2}}\)

\(\displaystyle{ 1 \ mol \ CaCO_{3} ---------- 1 \ mol \ CO_{2}}\)

\(\displaystyle{ 100.1 \ g \ CaCO_{3} -------- \ 44 \ g \ CO_{2}}\)

\(\displaystyle{ 32 \ g \ CaCO_{3} -------- \ X \ g \ CO_{2}}\)

-----------------------------------

\(\displaystyle{ X= \frac{32 \cdot 40}{100.1} =37,7173090659 \ g}\)

całkowita masa gazów:

\(\displaystyle{ m_{total}=m_{O}+m_{N}+X= XXXXXXXXXXXXXXXXXX

\(\displaystyle{ \%_{O_{2}}= \frac{m_{O}}{m_{total}} \cdot 100 \%= XXXXXXXXXXXXX}\)


na moodlach nie mam tylko tego zadania nie przyjmuje mi wyniku.}\)
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

mieszanina gazów

Post autor: pesel »

kdiabel pisze:\(\displaystyle{ X= \frac{32 \cdot 40}{100.1} =37,7173090659 \ g}\)
Przelicz to jeszcze raz. No i zamień 40 na 44.
kdiabel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 28 paź 2014, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubin
Podziękował: 1 raz

mieszanina gazów

Post autor: kdiabel »

Wiem powinno być 14.0659340659 ale żle przepsiałem to 37.1773090659 to masa całkowita i dziele
\(\displaystyle{ = {5.511}/{37.1773090659}*100% = \}\) ale wyskakuje zły wynik.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

mieszanina gazów

Post autor: pesel »

Szkoda, że nie podałeś jaki wpisujesz. Może spróbuj z dokładniejszą objętością molową gazów.

\(\displaystyle{ V_{m}=22.4138 \ dm^{3}/mol}\)
kdiabel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 28 paź 2014, o 12:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: lubin
Podziękował: 1 raz

mieszanina gazów

Post autor: kdiabel »

Niestety wynik pokazuje błedny.
pesel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1707
Rejestracja: 8 cze 2010, o 13:09
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 412 razy

mieszanina gazów

Post autor: pesel »

kdiabel pisze:Wiem powinno być 14.0659340659 ale żle przepsiałem to 37.1773090659 to masa całkowita i dziele \(\displaystyle{ = {5.511}/{37.1773090659}*100% =}\) ale wyskakuje zły wynik.
A nie \(\displaystyle{ 37.7173090659}\)?
ODPOWIEDZ